SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Külföld

2018. december 10. 7:39

Vizsgálat alatt a brit arcfelismerő-rendszerek rendőrségi alkalmazásának gyakorlata

Az Egyesült Királyság „Adatvédelmi Biztosa” (Elizabeth Denham) hivatalos vizsgálatot indított brit rendőrség által alkalmazott arcfelismerő-rendszerek hatékonyságát és jogszerű használat illetően.
A történet közvetlen előzménye 2018 első felére datálódik, mikor Denham Asszony figyelmeztette a Belügyminisztériumot és a Rendőrkapitányok Tanácsát (egy blog-bejegyzésben), hogy következményei lesznek, amennyiben nem érkezik válasz a Londonban, Humberside-on, Dél-Walesben és Leicestershire futtatott rendőrségi tesztrendszerek kapcsán felvetett, a technológia „tolakodó” (az emberek privát szféráját mértéken felül érintő) voltát firtató kérdéseire.

A London Metropolitan Police vezetője (Cressida Dick) nem régiben úgy nyilatkozott, hogy éppen a törvények és egyéb szabályozók jelentenek gátat a rendőrségi arcfelismerő-rendszerek hatékonyabb alkalmazásában. A dél-walesi rendszert ért hatékonysági kritikát követően némileg szabadabbra engedték a technológia gyeplőjét a rendőrség helyi vezetői, ez viszont az adatvédelmi viták felerősödését vonta maga után az egész országban.

Szakértők szerint, az Adatvédelmi Biztos által kezdeményezett vizsgálat során az arcképek begyűjtésének és tárolásának módját, valamint az állampolgárok azon jogát/lehetéségeit, hogy adataikat töröltessék a rendszerből, veszik górcső alá. A Belügyminisztériumra több esetben zúdult kritikai össztűz miután kiderült, hogy bírósági utasítást követően sem töröltek bizonyos adatokat a rendszerből. Komoly kritikával illették továbbá azt a stratégiai tervet, mely a kormányzati szervek adatbázisának centralizálását tűzte ki célul, de a működtetés egyértelmű szabályozására, mikéntjére és hogyanjára kevés hangsúlyt fektetett.

Forrás: The Daily Telegraph

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában