Vizsgálat alatt a brit arcfelismerő-rendszerek rendőrségi alkalmazásának gyakorlata


Vizsgálat alatt a brit arcfelismerő-rendszerek rendőrségi alkalmazásának gyakorlata
Az Egyesült Királyság „Adatvédelmi Biztosa” (Elizabeth Denham) hivatalos vizsgálatot indított brit rendőrség által alkalmazott arcfelismerő-rendszerek hatékonyságát és jogszerű használat illetően.

A történet közvetlen előzménye 2018 első felére datálódik, mikor Denham Asszony figyelmeztette a Belügyminisztériumot és a Rendőrkapitányok Tanácsát (egy blog-bejegyzésben), hogy következményei lesznek, amennyiben nem érkezik válasz a Londonban, Humberside-on, Dél-Walesben és Leicestershire futtatott rendőrségi tesztrendszerek kapcsán felvetett, a technológia „tolakodó” (az emberek privát szféráját mértéken felül érintő) voltát firtató kérdéseire.

A London Metropolitan Police vezetője (Cressida Dick) nem régiben úgy nyilatkozott, hogy éppen a törvények és egyéb szabályozók jelentenek gátat a rendőrségi arcfelismerő-rendszerek hatékonyabb alkalmazásában. A dél-walesi rendszert ért hatékonysági kritikát követően némileg szabadabbra engedték a technológia gyeplőjét a rendőrség helyi vezetői, ez viszont az adatvédelmi viták felerősödését vonta maga után az egész országban.

Szakértők szerint, az Adatvédelmi Biztos által kezdeményezett vizsgálat során az arcképek begyűjtésének és tárolásának módját, valamint az állampolgárok azon jogát/lehetéségeit, hogy adataikat töröltessék a rendszerből, veszik górcső alá. A Belügyminisztériumra több esetben zúdult kritikai össztűz miután kiderült, hogy bírósági utasítást követően sem töröltek bizonyos adatokat a rendszerből. Komoly kritikával illették továbbá azt a stratégiai tervet, mely a kormányzati szervek adatbázisának centralizálását tűzte ki célul, de a működtetés egyértelmű szabályozására, mikéntjére és hogyanjára kevés hangsúlyt fektetett.

Forrás: The Daily Telegraph
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat
Olvasta már?
A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat