SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyi hírek

2019. november 25. 14:51

Búcsú Hurtik Imrétől

Életének 65. évében elhunyt Hurtik Imre okleveles villamosmérnök, a Széchenyi István Egyetem Villamosságtan Laboratóriumának egykori vezetője, a Microraab Zrt volt műszaki igazgatója, az Applon Kft alapítója.
Már az általános iskolában is tartott kísérleti bemutatókat, s ez a vizualitásra törekvés lett oktatói, majd később céges pályafutása versenyt, eredményt, megoldást láttató jeles értéke.

Az esztergomi középiskolai évek alatt az akkori Elektronikus Mérőberendezések Gyárában végezte szakmai gyakorlatát, s negyedévesként már mérő csoportvezetői állást kapott. Tanulmányait az akkor még Budapesten működő Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, a vezetékes távközlés-technikai szakon folytatta. A digitális átviteltechnika tárgy óráiról csaknem felmentették, mert a követelményeket, tananyagot, a rendelkezésre álló tankönyveket is meghaladó tudását oktatói, hallgatótársai gyorsan elismerték.

Végzős hallgatóként tanárai Győrbe, az akkor frissen épített és szerveződő KTMF laboratóriumaiba hívták. 1976-ban frissdiplomásként a labor megszervezése lett feladata. Kollégáival minimális anyagi ráfordítással fejleszthettek, pedig a friss laboratóriumok megépítését követően égetően szükség lett volna a hallgatói mérések, kísérletek bővítésére. A laboratórium munkatársainak találékonysága, szakmai felkészültsége biztosította ekkor a villamosmérnök-képzés egyik tartó oszlopát.

Közben tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán folytatta. majd az egyetemi diploma birtokában vehette át tanársegédi kinevezését is a Vezetékes Távközlési Tanszéken.

Az 1980-as évek elején egy brnói szálloda digitális vezérlése, mikrokontroller rendszerének megtervezése, kivitelezése volt olyan a versenytársak közötti első megmérettetése, ami már a piaci versenyhelyzet érkezését jelezte. 1987-ig volt győri laborvezető, főiskolai oktató, majd 20 évig a győri Microraab Zrt. műszaki igazgatója, ahol számos eszköz kifejlesztésében vett részt, irányítóként illetve a kártyaolvasó technológiák terén saját fejlesztéseit még ma is gyártják és felhasználják, a Paksi Atomerőműtől a TVK, TEVA, ALCOA cégek biztonságtechnikai rendszereiben.

6 évig a G4S Biztonságtechnikai Zrt. Microraab divízió vezetőjeként tevékenykedett, ahol vezetői feladatai mellett továbbra is a műszaki feladatok projektek irányítását összehangolását végezte. Egyik fontos lépésként sikerült bevezetni Magyarországon a LEGIC Master Token alapú biztonságos kártya technológia alkalmazását. A sikerre jellemző pl. hogy az egész MVM csoport, és az EON is ezt a technológiát alkalmazza. Fenti eredményeket a technológiákkal kapcsolatos, gyártó szintű fejlesztői és alkalmazói oktatásokon való részvétel biztosította.

2012-ben megalapította az ApplON Kft-t, ahol főként egyedi fejlesztésű igények kivitelezésén dolgozott. Új területként Bluetooth kis teljesítményű (BLE) alapú eszközök és a LORAWAN eszközök fejlesztése és gyártása is folyt.

Hurtik Imre gyakorlati szempontokat kereső, sikeres évtizedeinek biztos alapja volt a matematika, fizika, digitális technika világának folyamatos tanulmányozása, és az aktuális kívánalmakhoz kötődő örök fejlesztése. Ma személyében azt a fiatal, innovatív kutató és építő műszaki értelmiséget gyászoljuk, aki ötlettől a pontos tervezésen át a megvalósítás öröméig gondozta termékét, de sikerét csak akkor ismerte el, amikor a termék célirányos felhasználását is megtapasztalta.

A szakmai tárgyak keretében az elmúlt évtizedekben folyamatosan előadásokat tartott, mérőműszereket vitt a villamosmérnök-jelöltek laboratóriumi, szakmai gyakorlataira, sikeres TDK és diploma munkák konzulense volt.

Ez év októberében még személyesen meglátogatta a SecuriForum Kiállítást.

Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!

Forrás: kisalfold.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában