SecuriFocus.com
A biztonsági szakma kezdőlapja

Hírek | Személyi hírek

2019. november 25. 14:51

Búcsú Hurtik Imrétől

Életének 65. évében elhunyt Hurtik Imre okleveles villamosmérnök, a Széchenyi István Egyetem Villamosságtan Laboratóriumának egykori vezetője, a Microraab Zrt volt műszaki igazgatója, az Applon Kft alapítója.
Már az általános iskolában is tartott kísérleti bemutatókat, s ez a vizualitásra törekvés lett oktatói, majd később céges pályafutása versenyt, eredményt, megoldást láttató jeles értéke.

Az esztergomi középiskolai évek alatt az akkori Elektronikus Mérőberendezések Gyárában végezte szakmai gyakorlatát, s negyedévesként már mérő csoportvezetői állást kapott. Tanulmányait az akkor még Budapesten működő Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, a vezetékes távközlés-technikai szakon folytatta. A digitális átviteltechnika tárgy óráiról csaknem felmentették, mert a követelményeket, tananyagot, a rendelkezésre álló tankönyveket is meghaladó tudását oktatói, hallgatótársai gyorsan elismerték.

Végzős hallgatóként tanárai Győrbe, az akkor frissen épített és szerveződő KTMF laboratóriumaiba hívták. 1976-ban frissdiplomásként a labor megszervezése lett feladata. Kollégáival minimális anyagi ráfordítással fejleszthettek, pedig a friss laboratóriumok megépítését követően égetően szükség lett volna a hallgatói mérések, kísérletek bővítésére. A laboratórium munkatársainak találékonysága, szakmai felkészültsége biztosította ekkor a villamosmérnök-képzés egyik tartó oszlopát.

Közben tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán folytatta. majd az egyetemi diploma birtokában vehette át tanársegédi kinevezését is a Vezetékes Távközlési Tanszéken.

Az 1980-as évek elején egy brnói szálloda digitális vezérlése, mikrokontroller rendszerének megtervezése, kivitelezése volt olyan a versenytársak közötti első megmérettetése, ami már a piaci versenyhelyzet érkezését jelezte. 1987-ig volt győri laborvezető, főiskolai oktató, majd 20 évig a győri Microraab Zrt. műszaki igazgatója, ahol számos eszköz kifejlesztésében vett részt, irányítóként illetve a kártyaolvasó technológiák terén saját fejlesztéseit még ma is gyártják és felhasználják, a Paksi Atomerőműtől a TVK, TEVA, ALCOA cégek biztonságtechnikai rendszereiben.

6 évig a G4S Biztonságtechnikai Zrt. Microraab divízió vezetőjeként tevékenykedett, ahol vezetői feladatai mellett továbbra is a műszaki feladatok projektek irányítását összehangolását végezte. Egyik fontos lépésként sikerült bevezetni Magyarországon a LEGIC Master Token alapú biztonságos kártya technológia alkalmazását. A sikerre jellemző pl. hogy az egész MVM csoport, és az EON is ezt a technológiát alkalmazza. Fenti eredményeket a technológiákkal kapcsolatos, gyártó szintű fejlesztői és alkalmazói oktatásokon való részvétel biztosította.

2012-ben megalapította az ApplON Kft-t, ahol főként egyedi fejlesztésű igények kivitelezésén dolgozott. Új területként Bluetooth kis teljesítményű (BLE) alapú eszközök és a LORAWAN eszközök fejlesztése és gyártása is folyt.

Hurtik Imre gyakorlati szempontokat kereső, sikeres évtizedeinek biztos alapja volt a matematika, fizika, digitális technika világának folyamatos tanulmányozása, és az aktuális kívánalmakhoz kötődő örök fejlesztése. Ma személyében azt a fiatal, innovatív kutató és építő műszaki értelmiséget gyászoljuk, aki ötlettől a pontos tervezésen át a megvalósítás öröméig gondozta termékét, de sikerét csak akkor ismerte el, amikor a termék célirányos felhasználását is megtapasztalta.

A szakmai tárgyak keretében az elmúlt évtizedekben folyamatosan előadásokat tartott, mérőműszereket vitt a villamosmérnök-jelöltek laboratóriumi, szakmai gyakorlataira, sikeres TDK és diploma munkák konzulense volt.

Ez év októberében még személyesen meglátogatta a SecuriForum Kiállítást.

Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!

Forrás: kisalfold.hu

Hírlevél

Ha érdeklik a legfrissebb újdonságok, iratkozzon fel díjmentes hírlevelünkre!

Hozzászólások

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a SecuriFocus Kft. nem vállal felelősséget, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőségünkhöz.
Ehhez a hírhez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászóláshoz jelentkezzen be vagy regisztráljon!

Cikkek hasonló témában

Business development manager / IPCamLive

Az IPCamLive egy több éve sikeresen működő startup vállalkozás, mely vezető piaci szerepet tölt be az IP kamerák web streaming területén. További nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében Business development manager munkakörben új munkatársat keresünk. Ha olyan munkát keresel, ahol kreatívan dolgozhatsz és kipróbálhatod saját ötleteidet, akkor közöttünk a helyed!