Az ajakmozgás alapú biometria a jövő egyik lehetséges „csillaga” – a kutatók szerint


Az ajakmozgás alapú biometria a jövő egyik lehetséges „csillaga” – a kutatók szerint
A Belfasti Egyetem Elektronikai, Kommunikációs és Információs Technológiák Intézetének kutatói szerint az ajakmozgás elemzése az egyik leghatékonyabb viselkedés-biometriai azonosító eljárása, amennyiben egy adott rendszerbe már regisztrált személyazonosság vizsgálják.

Carrie Wright és Darryl William Stewart szerint, mindössze a gyengébb fényviszonyokat szükséges kompenzálni miközben az adott személy a telefonja kamerájához beszél és már adott is az azonosításra alkalmas minta. A kutatók szerint az ajakmozgás alapú biometrikus jellemzőket nehezebb hamisítani, tekintve, hogy dinamikus jellemző, szemben az ujjlenyomat vagy az arc inkább statikus karakterisztikájával. Nem is beszélve arról, hogy ehhez egyértelműen élő személy szükséges, nem lehetséges 3D nyomtatóval készül helyettesítő „nyomtatvánnyal” becsapni a rendszert. A fejlesztés alatt lévő megoldás esetében mindössze egyszer kell kimondani egy többkarakteres szöveget, s az ún. XM2VTS adatkészlettel feltanított rendszer ezt követően 1.65%-os hibarátával azonosítja a beszélőt, szemben a hagyományosabb megoldások 16.5%-os hibarátájával (a kutatók állítása szerint). Wright és Stewart elismerte, hogy a megoldásuk Achilles-ína a világítás, melynek elégtelensége jelentős hatással van az azonosítási hatékonyságra.

Forrás: Biometric Update

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Fényerő szabályozás Inim riasztóról
Olvasta már?
Fényerő szabályozás Inim riasztóról