SATALARM központok elemző tesztje


SATALARM központok elemző tesztje
Az LDSZ Kft. 2007. májusában kezdte el a SATALARM behatolás-jelző központok forgalmazását. A család jelenleg két taggal rendelkezik, ezek a 6 zónás SA-62, valamint a 12 zónás SA-612. A zónaszámoktól eltekintve a két rendszer kevés különbséggel teljesen ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír. Időközben folynak a további fejlesztések, idén érkezik az új családtag, a 16 zónás központ vezeték nélküli bővíthetőséggel.

Első ránézésre
A csatlakozósor csavaros megoldású, hagyományos csavarhúzóval szorítható meg. A kezelő csatlakozósora szintén ilyen kivitelű, viszont egy jóval keskenyebb csavarhúzóra van szükség a meghúzásához. Kicsi, könnyen elfér a kisebb fém dobozban is. A sorkapcsok döntöttek, könnyen hozzáférhetőek. A panelen jelölve van, hol van a sorkapcsok „lyuka”, ezzel könnyebben a helyére lehet tenni a vezetékeket, kisebb az esélye a mellékötésnek. Az SA-612 központnál a panelen, a sorkapocs sor felett található csatlakozó a szerviz kezelő csatlakozásának helye, mely megkönnyítheti a rendszer telepítését, ha jobban szeretjük az LCD kezelővel történő programozást, vagy a kezelők a paneltől távol helyezkednek el. Nyomtatott magyar nyelvű Felhasználói kézikönyv jár minden egyes panelhez. A telepítési utasítást, valamint a telepítő szoftvert CD-n kapja a vásárló, természetesen azt is magyar nyelven.
Zóna, partíció
Mindkét központi egységen 6 alaplapi zónát találunk, viszont az SA-612 zónaduplázással 12 zónásra bővíthető. Két, egymástól független partíciót tudunk kialakítani mindkét központon. A 2 partíció ellenére megoldható, hogy földszint, emelet, garázs külön legyen ki/bekapcsolva az otthonmaradó élesítési módot kihasználva. Ennek ráadásul 2 alfaja van: ha várunk még valakit haza a családból, akkor hagyunk belépési késleltetést, ha már mindenki itthon van, nincs belépési késleltetési idő. Beállíthatjuk az automatikus otthoni élesítési módba való kapcsolást is, ha a felhasználó nem hagyja el a védett területet élesítés után. Közületeknél fordul elő az automatikus, adott időpontban történő élesítés, hatástalanítás iránti igény. Nos, ez a központcsalád tudja ezt a funkciót. Az érzékelők többféle módon köthetők be, mint például EOL, DEOL, külön programozhatjuk az érzékelők szabotázsát is. Az SA-612 központhoz tartozó érzékelőket köthetjük NO vagy NC módon is. 10 zónatípusból választhatunk. A zónaparaméterek kiválasztásakor 17 funkció közül választhatunk, mint például a riasztás módja (hangos, csendes), a sziréna hangzása (folyamatos/szaggatott), bypass, az érzékelők sebessége, azok bekötési módja, szabotázsfigyelés, kényszerített élesítés, csengettyűs zónák, érzékelő teszt engedélyezése.
Tápellátás, kimenetek
A központi kapcsoló üzemű tápegységgel van ellátva, így egy impulzusszélesség-modulált jellel vezérelt kapcsolóelem és egy induktivitás segítségével pontosan annyi energiát "adagol" a kimenetre, amennyi szükséges. Nincs szükség biztosítékra, pontosan szabályozható, jó a hatásfoka. A panelen egy 2A terhelhetőségű tápkimenet található, és egy szintén 2A terhelhetőségű kimenet a hang-fényjelzőnek. A zónák és a kezelők tápellátása egy sorkapocs párról történik, ami elég kevésnek bizonyul, ha kihasználjuk az összes lehetőséget érzékelők és kezelők tekintetében, egyszerűen nincs hely a sok vezetéknek. A tűz és a behatolás-jelzés esetén más-más időzítést adhatunk a hangjelzőnek. További két programozható kimenet található a panelen, ami 6-ra bővíthető. A kimenetek OC típusúak, maximálisan 50mA áramerősséget bírnak el.
Felhasználók, felhasználói kódok
Mindkét rendszer 45 felhasználót tud megkülönböztetni, amikhez 17 különböző jogosultságot tudunk hozzárendelni. Ezek a következők: zóna bypass, élesítés, otthonmaradó élesítés, FORCE ARMING, hatástalanítás, hozzáférés az A, ill. B partíciókhoz, hozzáférés telefonvonalon keresztül, programozható kimenetek aktiválása/deaktiválása, stb. Az 1-es kód minden esetben a mesterkód. A kódok hossza 4 ill. 6 számjegy lehet. Beállítható, hogy bizonyos számú téves kód bevitele után a rendszer 7 percre tiltsa le a kezelőt, és ezt az eseményt rögzíti az eseménymemóriában. Ha a felhasználói kódot a 0 karakterrel kezdjük, a rendszer csapdakódot fog lejelenteni a felügyeleti állomás felé. Ez a karakter megváltoztatható.
Esemény memória
A kisebb központ 400, míg a nagyobb SA-612 már 800 esemény tárolására képes, ami elég tekintélyesnek mondható a kisközpontok piacát tekintve. Ezt az eseménymemóriát számítógépes kapcsolat esetén *.pdf formátumban is lementhetjük a gépre, valamint az LCD kezelőn meg is tekinthetjük. Az eseménynapló 90 és 100% telítettsége esetén jelentést küld a készülék a felügyeleti állomásra.
Kezelők
A SATALARM SA-612 központhoz nyolc kezelő csatlakoztatható, míg az SA-62-höz négy. További különbség a két rendszer között, hogy míg az SA-62 központhoz csak LED kezelő található a termékpalettán, addig az SA-612 panelhez LED-es és kék háttér-világítású LCD kezelőket is köthetünk, melyekben további két zónabemenet található. A kezelők csatlakoztatása négy éren keresztül történik. Az LCD kezelő igen robosztusra sikerült, remélhetőleg a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően csökken a mérete a későbbiekben. A gombok erős, masszív anyagúak, könnyen kezelhetőek. A kijárati késleltetés alatt a hátralevő időt kijelzi a felhasználó számára. A LED kezelő ajtós kivitelben készül, nagy a hasonlóság a PARADOX és a SATEL LED kezelőivel. Számomra érdekes, hogy a kezelő tamper mikrokapcsolóját ki kell törni, gyárilag csak perforálva van a helye. A kezelőben a sorkapcsok igen kicsik, ide külön csavarhúzót kell használni.
Szabotázsvédelem
Minden érzékelőt külön fel tudunk programozni szabotázsvédelemre. A kezelők faltól való elvétel elleni szabotázsvédelme is megoldott, itt külön érpárra van szükség, és arra, hogy a kezelő házának könnyítését kitörjük. Szabotázs esetén a rendszer nem enged élesíteni, a kezelő jelzi, melyik érzékelőnél vagy kezelőnél van a hiba. A központokhoz köthető további bővítő modulok, rádiós vevőegységek is mind szabotázskapcsolóval ellátottak, melyek védelmét külön beprogramozhatjuk.
Kommunikáció
A központ többféle formátumban képes kommunikálni a két rendelkezésre álló felügyeleti állomással, mint például a CID és a 4+2 több változata. A Contact ID formátumból választhatjuk a szelektív jelentési módot is, azaz mi választhatjuk meg, mit jelentsen el a központ ( pl. nyitás/zárást nem ). A periodikus tesztet beállíthatjuk úgy is, hogy a központ csak akkor küldje el a teszt jelentést, mikor élesített állapotban van. Mindkét központhoz hang modult is köthetünk. Az SA-62 hangmodulja MPV-8 névre hallgat. Ez a modul maximálisan 8 darab 5 másodperces hangüzenet felvételét, majd elküldését teszi lehetővé a felprogramozott négy követő telefonszámra. Az SA-612 központ hangmodulja az MPV-16/DTMF. Ez egy nagyon ügyes kis eszköz, mivel ennek segítségével a rendszer DTMF jelekkel való vezérlése is megoldhatóvá válik, valamint nem 8, hanem közel száz, részben általunk programozható, felvehető üzenet áll rendelkezésünkre, a rendszer állapota hangüzenet formájában kérdezhető le.
Programozás
Mindkét központnál lehetőség van a számítógépes programozásra, ugyan most még csak modem segítségével, de rövid időn belül megjelenik a letöltő kábeles, vagy akár Etherneten keresztül is programozható panelverzió. A modemet 10 db panel vásárlása esetén ingyen kapja a telepítő. A fel/letöltő szoftver teljes mértékben magyar nyelvű, könnyen kezelhető, átlátható struktúrával rendelkezik. Egy szoftveren belül tudjuk felprogramozni mind a rendszerparamétereket, mind a felhasználókat, azok azonosítóját, jogosultsági szintjeiket. A szoftverrel lehetőségünk van megtekinteni a rendszer aktuális állapotát, élesíteni, hatástalanítani tudjuk azt, valamint a programozható kimenetek vezérlésére is módunk van. A központokhoz további eszközöket tudunk csatlakoztatni Az SA-612 panelhez alkalmazhatjuk a 4 további programozható kimenettel rendelkező bővítőt, valamint a KEYFOB modult. Ennek a modulnak a különlegessége, hogy a kezelői buszra csatlakoztatva a rendszer parciális, vagy teljes élesítése oldható meg vele, valamint a modulban található programozható kimeneteket tudjuk vezérelni, mindezt 3 gombos, esztétikus, ugrókódos rádiós adók segítségével. 1 db relé, 2 db PGM kimenet van a vevő paneljén, ezek segítségével a helyszínen kijelezhetjük a rendszer állapotát a Felhasználó tájékoztatására. A PGM kimenetek a panel PGM kimeneteivel párhuzamosan működnek. A modul különlegessége nem merül ki ennyivel. Csatlakoztathatunk rá egy bármilyen, Wiegand protokollal rendelkező kártyaolvasót is, amivel szintén megoldható a rendszer élesítése/hatástalanítása, vagy akár a programozható kimentek vezérlése is. A KEYFOB vevőmodul természetesen szabotázsvédett. Mindkét központhoz hang modult is köthetünk, melyeket részletesen a kommunikációnál már bemutattunk. A SATALARM központokhoz egy saját hangfény-jelző eszközt is kifejlesztettek, ez a SATALARM SA-11. Jellegzetessége a kategóriájának egyik legnagyobb, legerőteljesebb hangja. A sziréna burkolata egy rendkívül erős, időjárásálló műanyagból készült. Ha nem ezt a hangjelzőt használjuk, célszerű azt relével felszerelni, elkerülve a későbbi sziréna hiba jelzéseket.
ÖSSZEFOGLALVA
Komoly műszaki tudással, átgondolt biztonságtechnikai megoldásokkal rendelkező termékcsaládot ismerhettünk meg, mely a magyar telepítők munkáját magyar nyelvű LCD és távprogramozó szoftver menüvel könnyíti meg.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
A hőkamerás mizéria margójára
Olvasta már?
A hőkamerás mizéria margójára