Tíz év után ismét a Parlamentben a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége


Tíz év után ismét a Parlamentben a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége
Kövér László a Szakmaiság – felelősség – minőség című, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége által szervezett csütörtöki budapesti konferencián úgy fogalmazott, hogy partneri viszonyra van szükség a kamarák és az állam, a mindenkori kormány és a törvényeket megalkotó Országgyűlés között.

A találkozó újabb állomása ennek az együttműködésnek, mondta az Országgyűlés házelnöke - aki a Parlament felsőházi üléstermébe Német Ferenc, az SZVMSZK elnöke kíséretében érkezett.

Akkor újítható meg az ország, ha azok lesznek sikeresek, akik a szakma szabályai szerint, munkájukért felelősséget vállalva, komoly minőséget létrehozva tevékenykednek. Magyarország megújításához meg kell erősíteni a hitelesség követelményét az élet minden területén – mutatott rá, hozzátéve, hogy ez egy hosszú folyamat, amit kitartóan és néha a rendkívülinek tűnő nehézségektől sem visszariadva kell végigvinni. Ez mindannyiunk érdeke – hangsúlyozta, majd biztosította a résztvevőket arról, hogy ebben a munkában számíthatnak a magyar államra, a magyar kormányra és az Országgyűlésre.

Kövér László hangsúlyozta, hogy hitelesség nem jöhet létre szakmai hozzáértés, felelősségvállalás és minőség nélkül. A kamarák egyik legfontosabb küldetése az, hogy a szakmaisággal fémjelzett hitelesség őrei legyenek a maguk hivatásában. Nem lehet eléggé nagyra értékelni e küldetés jelentőségét – állapította meg a házelnök.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint kiegyensúlyozott a szakmai kamarák és a kormányzat kapcsolata.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jogalkotás során fokozottan együttműködnek a szakmai és a gazdasági kamarákkal. Emlékeztetett, hogy az előző napi kormányülés vendége volt a kereskedelmi és iparkamara elnöke. Megjegyezte, hogy a kamarák nagyon sok jogosítványt kaptak az elmúlt években, így az iparban dolgozó munkások képzési követelményeinek meghatározásában, és a képzések levezénylésében is lehetőséghez jutottak.

A szakmai kamaráknál sem csak a korábban klasszikus fegyelmi jogkörök találhatók, hanem különböző közhiteles nyilvántartások vezetése is átkerült hozzájuk – jegyezte meg.

Az, hogy a kamarák 10 év után ismét a parlamentben tanácskoztak, annak a jele, hogy a szakmai kamarák és a kormány kapcsolata sokkal mélyebbé vált és egyensúlyban van – fogalmazott az államtitkár.

Gáts Andrea, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének főtitkára jó új kezdetnek és a hatékony párbeszéd első lépésének nevezte, hogy a szakmai kamarák a Parlament épületében 10 év után konferenciát rendezhettek.

A főtitkár kiemelten fontosnak nevezte, hogy a társadalom valamennyi résztvevője tisztában legyen azzal, hogy a gazdasági- és a szakmai kamarák két teljesen különböző intézményrendszer. Hozzátette: 15 szakmai kamara létezik, amelyek közel 20 éve vezetnek olyan közhiteles nyilvántartásokat, amelyekben az adott szakma – például a civil biztonságvédelem területén tevékenykedők, ügyvédek, orvosok, közjegyzők, mérnökök, építészek, növény- és állatorvosok – gyakorlásának engedélyeit regisztrálják.

Gáts Andrea a kamarák által elvállalt közfeladatok, a tagság érdekképviselete, valamint a szakmai önigazgatás folyamatos működtetése érdekében szükségesnek nevezte, hogy a kormányzattal hatékony együttműködést folytassanak.

A kamarai szövetség elnökségének tagjaként a konferencián felszólalt Német Ferenc, az SZVMSZK elnöke. (képünkön) Előadásában az oktatás és továbbképzés szükségességét a versenyképesség megőrzésének feltételeként határozta meg. A szaktudás az egész aktív életen át tartó tanulással tartható karban, hiszen a hatékonyság növelése nem csupán a korszerű technológiák alkalmazásával, de az információ és a tudás birtokában lévő képzett munkaerő által érhető el.

Az oktatási és képzési rendszereknek testre szabottnak kell lenni az adott szakterületek piaci igényeinek megfelelően és biztosítani kell a hozzáférhetőséget minden érintett számára. A tudományos háttér már egy olyan "fiatal", mindössze huszonéves szakma esetében, mint a civil biztonságvédelem is kiépült komplett szakképzési és felsőoktatási vertikummal. Az itt felgyülemlő tudás folyamatos közvetítése a szakmában hivatásszerűen dolgozók számára a Kamara kiemelt feladata, melyet differenciáltan az egymásra épülő komplex képzések keretében valósít meg.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Új Harper Dexia Artic nagy fényáramú vészvilágító lámpák -30°c-ig
Olvasta már?
Új Harper Dexia Artic nagy fényáramú vészvilágító lámpák -30°c-ig