Beszámoló a Magyar Biztonsági Fórum Egyesület siófoki konferenciájáról


Beszámoló a Magyar Biztonsági Fórum Egyesület siófoki konferenciájáról
Az idén negyedik alkalommal, ezúttal Siófokon rendezte meg a Magyar Biztonsági Fórum Egyesület (MBF) az éves szakmai konferenciáját. A több mint 80 cég és szervezet 152 delegáltja 9 kiállító standját látogathatta és 13 kiváló előadást hallgathatott a Hotel Azúr konferencia termeiben.

A rendezvényt, annak fővédnöke Dr. Boda József vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a civil szférának nagy szükség van az MBF által megfogalmazott célok elérésére. Az MBF a konkurenciaharctól mentes szakmaiságot tűzte zászlajára, s ennek szellemében tevékenykedik 2011-es megalakulása óta.

Az Egyesület tavalyi tisztújító közgyűlésen megválasztott új elnöke, Imre Sándor (a DHL Express biztonsági igazgatója) is azt hangsúlyozta beszédében, hogy az MBF-nek az őszinte kommunikáció, a szakmaiság és a szélesebb társadalmi kapcsolatok jelentik a jövőt. E szellemiséget mutatta be Papp Róbert, az MBF alapító tagja és a konferencia levezető elnöke. Előadásában beszámolt az MBF 2013-as évben végrehajtott „Egy nap a biztonságért” programjáról, melynek keretében térítésmentesen világították át 17 cég biztonsági rendszereit és folyamatait. Szintén az együttműködés kitűnő példája lehet a frissen elkészült MaBiFo Incidens Manager szoftver, melyben a rendszerhez csatlakozó felhasználók nem csupán a saját ügyeiket kezelhetik megfelelő biztonsággal és alapossággal, de az általuk megosztani kívánt adatokat egy gombnyomással eljuttathatják a többi felhasználóhoz, így értesítve őket egy-egy új eseményről, módszerről vagy körözött (keresett) termékről. A rendszert egyelőre az MBF tagok töltik fel adatokkal, s szeptembertől csatlakozhatnak hozzá azok a piaci szereplők, akik hasonlóan az Egyesület tagjaihoz azt vallják, hogy összefogásban az erő.

Az MBF-et érintő hírek és információk ismertetése után az L-Tender Consulting Kft és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által útjára indított gyermekvédelmi projekt, „Az internet nem felejt” című előadás felnőtteknek szóló, bő 30 perces keresztmetszetét mutatta be a két előadó, Egerszegi Anna és Kocsis-M. Brigitta.

A két fiatal hölgy elgondolkodtató előadása után egy igazán elismert és népszerű előadó, dr. Nógrádi György professzor következett, aki az aktuális világpolitikai összefüggéseket elemezte oly módon, ahogy azt tőle megszokhatták az érdeklődők. Nem véletlen, hogy a hallgatók értékelése alapján éppen ez az előadást nyerte el a „Konferencia legjobb előadása” kitüntető címet.

Ebéd után Jagudits Ákos, a JABIL Magyarország Kft. személyügyi igazgatója mutatta be, hogy a HR és a biztonsági osztály együttműködése mennyire fontos és megkerülhetetlen kérdés manapság. A személyügy egyébként is erős vonal volt a konferencián, hisz a szervezők hitvallása szerint a biztonság önmagában életképtelen, szükség van a társosztályok segítségére és támogatására. Ennek szellemében egy rendhagyó performance keretében Kukity Krisztina, a Partners Hungary mediátora, valamint alkalmi segítői, Kálmán Lóránt, a DHL Supply Chain és Poór László, a Raben biztonsági vezetői bemutatták, hogy a mediáció mennyire hatékony és sajátos megoldása lehet a kár megtérítésének vagy egy-egy munkahelyi konfliktus rendezésének. Ez az alapjaiban új, kizárólag a kölcsönös megegyezésen alapuló módszer sajnos még nem eléggé elterjedt hazánkban, s ezt mi sem jellemezte jobban, mint a hallgatóság konzervatív hozzáállása egy-egy, az előadók által megelevenített szituációhoz.

„Kockázatok és mellékhatások a gyógyszerszállítás területén” címmel tartott előadást konferencia első külföldi előadója, Johan Fogelin, az STI Scandinavia szakértője, aki rámutatott arra az igazán érdekes tényre, mely szerint ha a folyamatok javítását biztonsági okokkal indokoljuk, akkor nagyon nehéz átvinni a menedzsmenten, míg ha azt minőségügyi köntösbe bújtatjuk, akkor szinte biztos a siker.

Az északi módszerek ismertetése után ismét a HR vonalat erősítő előadás következett. Hakkel Hedvig igazságügyi írás- és grafológus szakértő mutatta be, hogy a grafológia milyen területeken lehet a biztonsági vezetők segítségére a megelőzésben és a bűnüldözésben. A nap végén a bátor jelentkezők önként alávethették magukat egy gyors grafológia elemzésnek, melyben saját személyiségükről kaphattak tájékoztatást. Ennek akkora sikere volt, hogy mindössze 3 perc alatt elkeltek a sorszámok, így voltak, akik lemaradtak erről a lehetőségről.

A nap második külföldi előadója, Rein de Vries, a SAMSUNG európai biztonsági vezetője volt, aki az érdekes és olykor megdöbbentő számadatok mellett ismertette azt a módszert, melyet a koreai óriás alkalmaz az ellátási lánc biztonsága érdekében.

Az igazán tartalmas nap végén Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lépett a színpadra, akitől megtudhattuk, hogy 24,000 hirtelen szívmegállás történik évente az országban, s hogy mennyire fontos lenne tudni minden embernek, hogy mit kell és lehet tennie a bajban levő embertársainkért, amíg a mentő a helyszínre ér.

Az első nap záró előadása után a résztvevők lazíthattak egy kicsit az esti gálavacsora előtt, mely egy díjátadó ceremóniával kezdődött. Az idén második alkalommal adták át az MBF által alapított Ungi Ferenc és Borsos József díjakat, mellyel a biztonsági szakma kiválóságait, illetve a hősies törvényvégrehajtókat jutalmazzák. A 2014-es év Ungi Ferenc díjasa Kőhalmi Péter, az Audi Motor Hungária Kft. biztonsági vezetője lett, aki –mint az a díjátadón az MBF képviselői elmondták csendben, szakmai hírverés és hivalkodás nélkül, de mindenki megelégedésére irányítja a győri gyár biztonsági menedzsmentjét. A tavalyi évben megduplázott terület sem jelentett neki és 33 fős csapatának leküzdhetetlen akadályt.

A 2013-as hősies teljesítményéért Borsos József díjjal tüntette ki az MBF Oláh Péter r. őrmestert, aki a BRFK. XXI. ker. Rendőrkapitányság járőreként életet mentett, amikor egy sérült sofőrt húzott ki egy égő autóból. A sofőr a budapesti Vágóhíd utcánál, egy kanyarban megcsúszott, a járműve fának ütközött majd kigyulladt. Életveszélyes sérüléssel szállították kórházba. Nem kétséges, hogy ha az őrmester nem segít neki, akkor ma nem élne! Az MBF és partnerei, a Szakmai Kamara, a G4S, az OS Security, a Securitas, a Securimaster és a Safety Sector az idei évben egy új díjat is alapított, mellyel azokat a kiemelkedően teljesítő vagyonőröket kívánják kitüntetni, akik tevékenységükkel az egész szakma társadalmi elismertségét segítik elő. Az idén elsőként átadott „Primus Inter Pares”’ díjat a Pro-Test Consulting Kft. vagyonőre, Gajdics Miklós kapta. A díjátadók után a Magyar Biztonsági Fórum és a Jabil Magyarország közös akciójának köszönhetően az Egyesület elnöke az OMSZ kommunikációs hatékonyságának javítása érdekében átadott 50 darab Blackberry telefonkészüléket Győrfi Pálnak, a mentők szóvivőjének. A telefonkészülékek átvételét követően is mozgalmas estéje volt a szóvivőnek, mert az esti tombolasorsolás közben több nyertes is úgy döntött, hogy frissen megnyert nyereményét ott a helyszínen, spontán felajánlja az Országos Mentőszolgálatnak. Így Győrfi Pál újabb telefonokat, autós tűzoltó készülékeket és egyéb kisebb nyereményeket vehetett át az OMSZ nevében. A résztvevők a korábbi évek gyakorlatának megfelelően jótékonysági adományt gyűjtöttek össze, melyet az idén a Pető Intézetnek ajánlott fel az MBF.

Az MBF ezúton is szeretne megköszönni minden felajánlást és a résztvevők rendkívül pozitív hozzáállását, melynek segítségével 600.000 forintot adhatnak át az Intézetnek.

A második nap nyitásaként Kaszás Ferenc, az IMPC Personnel Hungária ügyvezetője tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy miként is választják ki a fejvadászok a megbízóiknak leginkább megfelelő biztonsági szakembert, milyenek a piaci trendek, s mi az, amit egy jelölt tehet azért, hogy a legjobbak közé kerülhessen.

Ezt követően az Alkotmányvédelmi Hivatal informatikai igazgatója, Dr. Unicsovics György ezredes tartott egy igen lendületes előadást arról, hogy az APT támadások mekkora veszélyt is jelentenek korunk ezer szállal a kiber térhez kötődő gazdaságára.

A konferencia harmadik külföldi előadójaként Marcel Saarloos, a HP EMEA régiójának biztonsági igazgatója ismertette a hallgatókkal annak az egyedi szállítási módszernek a tanulságait és megoldásait, melynek keretében a HP kínai gyáraiból vasúton szállítanak 1,5 millió dollár értékű konténereket Hollandiába. A nem mindennapi képekkel tarkított előadás után Dr. Egyed Balázs igazságügyi genetikus szakértő lépett a színpadra, aki a DNS technológiák civil szférában történő alkalmazásáról ejtett pár szót.

A Konferencia zárásaként Horváth Csaba őrnagy, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerésze mutatta meg a hallhatóknak, hogy a II. Világháború az ő alakulatuknak bizony még messze nem ért véget. Szót ejtett a Magyar Honvédség tűzszerészeinek missziós tevékenységéről és a rendkívül alapos kiképzési mechanizmusról is.

A helyszíni visszajelzések alapján a közönségnek tetsző, szakmailag ismét sikeres, érdekes és jó hangulatú konferenciát vehettek részt a Siófokra látogató érdeklődők.

Sok volt a fiatal biztonsági szakember, akik nem multinacionális környezetben szembesülnek a szakmai kihívásokkal, hanem magyar tulajdonú kis és középvállalkozások biztonsági képviselőiként bővítik ismereteiket. Többen képviselték a szolgáltatói oldalt, ami elengedhetetlen a közös nyelv és a párbeszéd megteremtésében.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ajax telepítői oktatás
Olvasta már?
Ajax telepítői oktatás