A vagyonvédelmi rezsióradíj bevezetése


A vagyonvédelmi rezsióradíj bevezetése
Szerdán, július 15-én az SZVMSZK elnöke és elnök-helyettese sajtótájékoztatót tartott a vagyonvédelmi rezsióradíj bevezetéséről.

Német Ferenc, a kamara elnöke (képünkön) bevezetőjében ismertette, hogy mi tette szükségessé a rezsióradíj bevezetését.

 •  A legutóbbi időkig még az állami megrendeléseket is meg lehetett nyerni olyan vállalási díjjal, amelyből a vagyonőr részére minimálbér és annak közterhe sem volt kifizethető.

 •  A vagyonvédelem az építőipar és talán a mezőgazdaság után a második-harmadik legfertőzöttebb a feketefoglalkoztatás terén. Ugyanakkor veszélyes, sokrétű ismereteket követelő munka, amelyhez nélkülözhetetlen a folyamatos át és továbbképzés, a dolgozók folyamatosan ellenőrizhető megbízhatósága. Ezekhez viszont elengedhetetlen a tisztességes munkáért tisztességes bér elvének maradéktalan érvényesítése.

 •  Az iparág kifehérítése, a dolgozók folyamatos továbbképzése, speciális szakterületekre való kiképzése javítja a vagyonvédelem hatékonyságét, azaz komoly visszatartó erővel bír a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőire, ami megtakarítást jelent a megbízók részére, továbbá a vagyonvédelmi cégek biztosítói számára is.

  Birtalan Géza, a kamara oktatási és szakképzésért felelős elnök-helyettese arról beszélt, hogy mi módon kapcsolódik a Kamara a jogszabályban előírt képzéshez.
  Hangsúlyozta, hogy a kamara rendelkezik azzal a szakértői gárdával és oktatói hálózattal, mely képes ennek a képzésnek a megszervezésére és lebonyolítására, bár a képzés tematikáját nem a kamara állította össze. A kamara – mint köztestület – kijelölt végrehajtója egy törvényben előírt kötelezettségnek és az intézkedés része annak a folyamatnak, amelybe a rezsióradíj is illeszkedik és ami a szakma tisztulását szolgálja.
  Korábban számos, egymástól eltérő adat látott napvilágot (szakszervezetek, munkaügyi központok, kamara, BM) arról, hogy körülbelül hányan dolgozhatnak a vagyonvédelemben. A vizsga ebben a kérdésben is tiszta helyzetet teremtett.

  Kérdésekre válaszolva az elnök kifejtette, hogy miért fűződik érdeke a vagyonőrnek a képzésben való részvételhez. Hazánkban az alkotmányos rend új alapokra helyeződött. Az elmúlt évek során számos jogszabályi változás következett be, egyebek között olyanok is, melyek a vagyonőröket közvetlenül érintik. Az Országgyűlés az új Alaptörvény mellett új BTK-t, új PTK-t fogadott el és módosította a vagyonvédelmi törvényt is. Mindezeken túlmenően a 2012. évi CXX. törvény és a 68/2012 (XII.14.) BM rendelet új kötelezettségeket írt elő a vagyonőrök részére, akiknek meg kellett ismerkedniük új munkafeltételeikkel.
  A vagyonőr jogot alkalmaz, ezért lépést kell tartania a jogszabályi környezet változásaival, hiszen a feladata mások jogainak védelme és a jogszabályok betartatása. Tudniuk kell, milyen helyzetekben milyen jogszabályt kell alkalmaznia, meddig terjednek lehetőségei. A szakszerűtlen intézkedésnek súlyos következményei lehetnek a vagyonőrre nézve is!

  Megállapítható, hogy a vagyonőrök kötelező képzése hozzájárul a szakma színvonalának a javulásához, mivel a megbízók számára drágábbak lesznek a vagyonőrök, nőni fognak a velük szemben támasztott elvárások is. Ebből egyenesen következik az, hogy mindinkább elvárják majd az őrzött-védett-kísért személy, termék, objektum, szolgáltatás profiljához igazodó speciális védelmi képességeket és szaktudást a vagyonőröktől.
  A tudás megszerzéséhez és szinten tartásához speciális továbbképzésekre van szükség, azaz kötelező tanfolyamok a jövőben is lesznek, csak nem törvényben előírtak, hanem olyanok, amelyek elvégzését a munkaadók a foglalkoztatás folytatásának feltételeként határozzák majd meg. A holtig tartó tanulás a vagyonvédelemben is immár napi realitás.
 • Tagek:

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  XV. Országos Biztonságtechnikai IP-Konferencia
  Olvasta már?
  XV. Országos Biztonságtechnikai IP-Konferencia