A biztonsági szolgálat hozzáadott értékei


A biztonsági szolgálat hozzáadott értékei
A hazai vagyonvédelmi - de különösen őrzésvédelmi - szolgáltatók piacát erős konkurencia harc, és részben ennek köszönhetően roppant alacsony díjszabások jellemzik. A dömpingárak aztán ördögi kört képeznek, hiszen alacsony árréssel és munkabérekkel nem lehet csodát művelni.

Természetesen az egymásra mutogatás és felelősök keresése helyett célszerű az igazi megoldást kutatni. Ebben az írásomban ezt kísérlem meg, hiszen a megrendelők joggal várnak el hozzáadott értékeket az őrzésvédelmi szolgáltatóktól. Lássuk mik a jellemző, statisztikailag is értékelhető, effektív produktumok: 1) Lopási jegyzőkönyvek: ezek jelentik a klasszikus eredményeket a megbízók számára. A telephelyeken lévő gépjárművekből történő üzemanyag leszívástól kezdve, a céges tabletek, okostelefonok lenyúlásáig hosszú a lista. Az öltözői szekrény feltörése, és a vállalati szerszámok eltulajdonítása szintén gyakran előfordul. Az áruházakban pedig a vásárlóként megjelenő tolvajok tettenérése jelent komoly megelőző hatást!
2) Szállítólevél vagy fuvarlevél nélküli kiszállítási kísérlet dokumentálása. Többnyire csupán lezserségből, de estenként szándékosan bizonylatok nélkül akarnak egyes dolgozók vállalati (időnként nagy értékű) eszközöket kiszállítani. Ezt a biztonsági szolgálatok tagjai mindig írásos jelentésben rögzítik. Az közel sem elegendő, sőt szabálytalan amennyiben az őr "saját hatáskörbe" vonja a kezelést, és csupán visszaküldi az érintett elkövetőt.
3) Tehergépjárművek ellenőrzése: komoly kihívást jelent a biztonságiak számára, mivel a nagy forgalom miatt általában csak kevés idő áll rendelkezésre. Különösen a hídmérlegek kijátszásából "űznek sportot" egyes "leleményes" sofőrök. Máskor a dobozok, vagy rekeszek olyan furfangosan vannak a belső térben elforgatva, hogy önmagában a magasság, szélesség és hosszúság szorzatánál több egység van a platón!
4) Rongálások jelentése: közel sem hálás feladat. Különösen teherautó vezetők, de targoncások is okoznak kisebb-nagyobb károkat a gépjárműben, vagy pedig épületelemekben. Néha az elbocsátott dolgozó veszti el önkontrollját és üvegfelületeken/beléptető rendszeren "áll bosszút". Természetesen a biztonsági munkatársaknak ilyenkor el kell vonatkoztatniuk személyes szimpátiájuktól és a konfliktusokat elkerülve, tárgyilagos nyugalommal kell feladataikat végezniük.
5) Területre történő illetéktelen bejutási vagy behatolási kísérlet. A professzionális beléptető rendszerek nagymértékben segítik az illetéktelen személyek kiszűrését. Egyes kiemelt intézményekben azonban (mint pl. bíróságok, repülőterek, stb.) fémérzékelő kapukon is át kell haladniuk a belépőknek.
6) Raktárak és irodák munkaidőn túli zárásának elmulasztása. Többnyire feledékenységből, de időnként szándékosan nyitva felejtenek raktári ajtókat, irodai ablakokat. Az őrszolgálat ilyenkor haladéktalanul intézkedik, és az előírt protokoll szerint jár el.
7) Kockázati tényezők kezelése/elhárítása. Profi szakemberek azonnal intézkednek, amennyiben az üzem területén lévő tűzzáró szakaszok árukkal vannak eltorlaszolva, de ha egy gép vagy számítógép munkaidő végeztével bekapcsolt állapotban marad, azt is kezelniük kell. Bevásárlóközpontokban az őrség rögvest cselekszik, ha bárki engedély nélkül kíván árusítani, de mindenféle rendbontást és antiszociális magatartást is kezelniük kell! Hátrahagyott gyanús csomagok, és fenyegető telefonok esetén szintén az előírtak szerint kell eljárni.
8) Ittas, bódult személyek kiszűrése látszólag egyszerű feladat, hiszen szinte a legtöbb helyen használnak a vagyonőrök alkoholszondát. Manapság nagyon sok munkahelyen, a fegyelem megszilárdítása miatt, a részegen munkába lépőket a vezetőség azonnali hatállyal eltávolíttatja. Sokan nem is sejtik, hogy a munkájukat végző őröket, az ittasság miatt elbocsátott személyek időnként zaklatják, sőt meg is fenyegetik.
9) Baleseti helyzetek kezelésére is ki vannak képezve a vagyonőrök. Váratlan rosszullét vagy kisebb sérüléseknél azon nyomban ellátják vagy elsősegélyben részesítik a dolgozókat, súlyosabb esetben haladéktalanul értesítik a mentőket. Az egyik nagy szabadtéri rendezvényünkön a hirtelen felkerekedő viharban az egyik vendéget villámcsapás érte. Szerencsére képzett vagyonőrünk a mentők kiérkezéséig ellátta a súlyos állapotba került személyt, aki ennek köszönhetően túlélte a traumát.
10) Tűz-, és rendkívüli helyzetek kezelése/elhárítása az egyik legfontosabb feladat a az őrszolgálatnak. Bármikor kialakulhat elektromos zárlattól, vagy öngyulladással egy kisebb tűz. A biztonsági szakembereknek ezt porral oltó készülékkel azonnal el kell fojtaniuk. A dohányzásra kijelölt helyeken kívüli "bagózást" különösen olyan ipartelepeken kell azonnal megtiltani, ahol éghető-, vagy akár robbanásveszélyes anyagokat is tárolnak. A biztonsági munkatársak folyamatosan ellenőrzik a tűzzáró szakaszokat, az oltó készülékeket, és menekülési útvonalakat egyaránt.
Az egyik legnagyobb kockázat és egyben kihívás az őrszolgálatok számára a fegyveres bankrablások megelőzése és kezelése. A tűzpárbajba bocsátkozás taktikai és jogi szempontból is roppant módon megfontolandó, - csak éppen másodpercek töredéke alatt kell dönteni! Sajnálatos módon néhány kolléga már az életével fizetett, hogy elhárítsa a bűncselekményt!
A professzionális biztonsági szolgálatok nagy hangsúlyt helyeznek kollégáik képzésére, és folyamatos hozzáadott érték termelésére. Ma már egyre inkább nem kézírással vagy írógépen, hanem számítógépen és tabletre letöltött okos szoftver segítségével készülnek a jegyzőkönyvek. Az innovatív megoldás lehetővé teszi, hogy az időbélyeggel, geo pozícióval és fotó-, vagy hangfájllal elkészített jelentés a megrendelő illetékese számára is azonnal elérhető legyen!
A szakma nagy része méltatlanul alacsony társadalmi elismerés - és fizetések -, továbbá nem ritkán mostoha körülmények között végzi áldozatkész, felelősségteljes munkáját. Nagy kérdés persze, hogy az elhivatottság és munka iránti alázat képes-e hosszabb távon feledtetni a mindennapok megpróbáltatásait?
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Hik-ProConnect
Olvasta már?
Hik-ProConnect