Tűzjelző rendszerek napjainkban

PR hír

Tűzjelző rendszerek napjainkban
Napjainkra a tűzjelző rendszerek tervezése-kivitelezése-karbantartása komoly erőt képvisel a biztonságtechnika ezen speciális ágazatában. Szeretnénk bemutatni az EATON globális fejlesztő cég által gyártott és a Novosec Security Kft. által 2008 óta forgalmazott analóg intelligens tűzjelző rendszereket.

DF analóg intelligens széria
Az EATON fejlesztő cég analóg intelligens tűzjelző rendszereinek általános ismérve, hogy a hurokelemek kézi címzése mellett központ általi automata címzési funkciókkal is rendelkeznek, mellyel megkönnyítik a rendszer üzembehelyezését és bővítését. Minden címezhető hurokelem két oldali izolációs védelemmel van ellátva, így az esetleges fordított polaritás vagy rövidzárlat kialakulásának helye könnyen detektálható. A nagyobb rendszerek kivitelezése érdekében a központok redundáns hálózatba köthetők buszos és gyűrű topológia szerint is. Rendkívül hosszú hálózati kábelezés érdekében optikai átalakítókat és jelerősítőket is képesek fogadni. Hálózatban a rendszer maximum 126 db hálózati elemet képes kezelni. A teljes rendszerfelügyelet érdekében a központok térképes felügyeleti programhoz rendelhetők.

Központok
A Novosec Security Kft. portfóliójában két típust különböztetünk meg a DF szériából, a DF6000 és DF6100 VDS központokat. Mivel napjainkra már a tűzjelző rendszerek megjelenése is komoly szempont, mindkét központ falba süllyeszthető kivitelben kapható (opcionális), valamint magyar nyelvű érintőképernyős kezelőfelülettel rendelkezik. A Státusz állapotokat (Hiba, Teszt, Tiltás, Tűz) különálló LED indikátorokon jelenítik meg.

A központok hurkonként 500mA tápellátást képesek biztosítani és maximálisan 200 hurokelem címet tudnak fogadni. Soros RS232 port biztosít kapcsolatot a számítógépes szoftverek számára. A központok rendelkeznek sétateszt funkcióval, tiltási-engedélyezési műveletekkel, érzékelő teszt eljárással (LED indikátoron keresztüli helymeghatározás), és automatikus címzési műveletekkel.

DF6000 (képünkön)
A DF6000 a széria nagyközpontja. Hurokkártyás elvű felépítése hurokkártyánként 2 címezhető jelzőhurkot biztosít, maximum 4 hurokig. Az EN54-2 szabványnak megfelelően teljes érzékelő eszköz kapacitása maximálisan 512 db. Nyomtató modul bővítési lehetőséggel rendelkezik, valamint széria tartozékként 96 db zóna LED-es kijelzését biztosítja az érintőképernyő mellett elhelyezkedő LED panelen. Konvencionális, felügyelt hangjelző kimeneteiből 4db kapott helyet két csoportra osztva, valamint rendelkezik felügyelt tűz és hibakimenetekkel és potenciálmentes NO/NC AUX kimenettel.

DF6100 VDS
A DF6000 kistestvére, mely integrált hurokvezérlővel rendelkezik. 1 és 2 hurkos kivitelben kapható. Kezelőfelülete teljes mértékben megegyezik a testvérközpontjával, a különbség méretben és a kimenetekben számában mutatkozik meg. 2 különálló, felügyelt hangjelző kimenettel, 1db felügyelt hiba kimenettel, valamint 2db potenciálmentes AUX NO/NC kimenettel rendelkezik.

Érzékelők és modulok
A címezhető érzékelők portfóliójából három eszköz különböztetünk meg. A MAP820 optikai füstérzékelőt, a MAH830 hő maximum/hősebesség érzékelőt, melynek érzékelési módja és tartománya állítható, valamint a MAOH850 kombinált optikai és hősebesség érzékelőt. Az érzékelők speciális aljazokba illeszthetők, amik tartalmaznak egy áthidaló elemet, miáltal az érzékelő kicsavarása nem okoz hurokszakadást a rendszerben. A pontszerű érzékelők mellett a paletta tartalmaz címezhető és konvencionális vonali füst érzékelőket is (MAB50-100R és MBD50-100R), melyek 50 és 100 méteres maximális érzékelési távolságig vannak elhatárolva és automatikus újra indításra is programozhatók.

A címezhető modulok zöme huroktáplált kivitelű, ez alól csak a 4 utas hangjelző vezérlő modul (CSC354) tér el. A különálló 1 kimenetes vezérlő és 1 bemenetes monitor modulok (MCOM és MCIM) mellett 3 be-kimenetes modulokat (MIO324) is tartalmaz a paletta, melyek 1 vagy 3 címlefoglalású vagy sziréna némító működéssel és kaphatók. A speciális modulok között megtalálható 230V kapcsolására kialakított vezérlőmodul (MIO1240), címezhető hurok leágazás kialakítására alkalmazható modul (MSI850) valamint konvencionális hurokág kivitelezésére szolgáló illesztőmodul (MIU872).

Központok programozása, vezérlések kialakítása


A DF központokhoz az EATON ingyenesen biztosít egy PC konfigurációs szoftvert, mely birtokában a teljes rendszer programozható. Grafikus felületen menedzselhetők a különböző hurokelemek akár hálózatba kötött központok teljes felderítése mellett is. A szoftverrel fel, illetve letölthető a tűzjelző hálózat teljes konfigurációja, valamint egyszerű programozási műveleteken keresztül zónák, zóna csoportok létrehozásával állíthatunk vezérlési eljárásokat. A program továbbá firmware frissítési lehetőséget, képernyőkalibrációt, teljes esemény napló és érzékelő analóg értékek, valamint teljes rendszerkonfiguráció olvasható állományú fájlba mentését biztosítja.

Tervezők, kivitelezők és karbantartók segítése
A PC konfigurációs szoftver komoly segítség lehet mind tűzjelző tervező mérnököknek, üzembehelyező mérnököknek, kivitelezőknek és karbantartóknak egyaránt. A program kapott egy hurokkalkulátor és térképes rendszeráttekintő funkciót, mellyel akár egy teljes virtuális rendszer kialakítható és segítségével megállapítható egy jövőbeni rendszer üzembiztossága. A térképes rendszeráttekintő alkalmazásával pedig a telepítés vagy karbantartás folyamata könnyíthető meg. A hurokrendezési felületről két kattintással megtekinthető egy hurokelem konkrét elhelyezkedése a felvett és beállított térképen.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ajax vezeték nélküli rendszerek telepítői képzés
Olvasta már?
Ajax vezeték nélküli rendszerek telepítői képzés