Biztonság a raktárakban – videóval a tűz ellen


Biztonság a raktárakban – videóval a tűz ellen
A raktár a tűzoltó rémálma lehet. Meglehet, a raktártüzek ritkán eredményeznek komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket, a korai tűzérzékelési technológiák hiánya és a magas fokú tűzveszély miatt, a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre – a tűz már túl veszélyessé vált, vagy ekkor már túl kockázatos a raktár megközelítése. Sajnálatos módon, a raktártüzek leggyakoribb kimenetele az épület teljes megsemmisülése. A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek ilyen potenciálisan veszélyes tűzesetek ellen, lehetővé téve a tűzoltók számára a károk enyhítését.

Füstök és lángok észlelése

A videó többre is képes, mint a hagyományos füstérzékelés. Ha egy sor algoritmust füstök azonosítására használunk, ugyanezt a logikát kiterjeszthetjük egy másik sor algoritmus használatával lángok azonosítására is. A különböző tüzek lángjainak jellemzői jól ismertek, így a lángok észlelése az intelligens videoanalízis (IVA) technológiáján keresztül éppen olyan megbízható, mint a füst érzékelése. A videó használatával, lángok észlelése esetén elkerülhetők az optikai érzékelők telepítésének és üzemeltetésének költségei, továbbá hozzáadott értékként jelenik meg a teljes terület megfigyelhetőségének lehetősége. Az operátor ennek köszönhetően pontosan meg tudja határozni a tűz keletkezésének helyét, az érintett anyagokat, potenciálisan értékes időt nyerve a tűzoltáshoz. A kamerák képei szintén használhatók a korai riasztások ellenőrzésére, elkerülve a költséges téves riasztásokat. A videoalapú tűzérzékelés (VFD) ennek megfelelően rendkívül immunis a téves riasztásokkal szemben. A kamera intelligens videoanalízis funkciója lehetővé teszi a precíz megkülönböztetést a füstök és a változó helyzetek, például szmog vagy gőz esetén. Amíg a videominőséget általában a mozgás, a tükröződések, a változó fényviszonyok és a háttérvilágítás is befolyásolják, az intelligens feldolgozás lehetővé teszi e tényezők kiegyensúlyozását. Belső teszteken a Bosch Security Systems elérte a legmagasabb érzékelési megbízhatóságot az EN54 szabvány által megfogalmazott összes teszttűz kategória (TF1-től TF8-ig) esetén. A videoalapú tűzérzékelési rendszer akár egyetlen kamerától a hálózatba kapcsolt, elosztott végpontokkal együttműködő központi vezérlő és menedzsment rendszereket támogató komplex megoldásokig terjedhet. Riasztásokat továbbíthatnak a hálózaton keresztül a felügyeleti központba, vagy akár mobil eszközre, de támaszkodhatnak egyszerűen egy már meglévő tűzjelző központra is. A kamerák nagy területek lefedésére alkalmas eszközök, nem igényelnek körülményes karbantartást, és még külön áramforrást sem. Az Ethernet alapú táplálásnak (PoE) köszönhetően, az áram és a videojel is közös kábelen fut, így lehetővé teszi a kamerák számára, hogy az Ethernet-elosztók szünetmentes tápegységeit (UPS) használják energiaforrásként. Ezen felül a videoalapú megoldások rendkívül alacsony fenntartási költségekkel bírnak.
Termékeinket és megoldásainkat ismerje meg a SecuriForum kiállításon a Bosch Biztonságtechnika D5-ös standján.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Eladná élőerős vagyonvédelmi cégét?
Olvasta már?
Eladná élőerős vagyonvédelmi cégét?