Szabványokkal a bábeli jelzavar ellen


Szabványokkal a bábeli jelzavar ellen
A ma kapható biztonsági kamerák rengeteg féle szabványt követve adják ki magukból a továbbítandó képet és hangot, ezekből a legelterjedtebbek a hagyományos CVBS, az AHD, a HDTVI és a HDCVI, valamint az IP kamerák világa az ONVIF szabványnak történő többé-kevésbé megfeleléssel.

Régóta létezik egy szabvány, a televíziózásból átvett CVBS. Bármely gyártó bármelyik kameráját csatlakoztathattuk bármelyik rögzítőgyártó termékéhez, a rendszer működőképes volt, a kép megjelent a monitoron, a rögzítő rögzítette, esemény esetén a rögzített felvétel visszanézhető és számítógépen nézhető formátumban kimenthető volt.

A HD és FullHD televíziózással egy időben jelentek meg a hasonló felbontásokat kínáló biztonsági kamerák is, tehát ismét a televíziózásban használatos jeltovábbító rendszereket kezdték használni azok összes előnyével és hátrányával együtt. A vezérelv a sok helyen már meglévő 75Ω nominális impedanciájú koaxiális kábelezés megtartása volt. Többféle barkács-megoldás és a televíziózásban addigra elterjedt HD-SDI szabvány alkalmazása mellett a felmerült igényekre három cég, a dél-koreai Nextchip, az egyesült államokbeli Techpoint és a kínai Dahua adott olyan műszaki tartalommal bíró választ, amiket ma kapható kamerákban alkalmaznak. Ha egy rendszer telepítésénél felmerülő kameraigények vagy rögzítőigények nem elégíthetőek ki egy gyártó kompatibilis termékeivel, vagy egy felmerülő rendszerbővítésnél már nem választhatjuk az adott pillanatban legjobb eszközajánlatot, hanem a már telepített elemek korlátoznak, máris eljutottunk egy új igényhez, a szabványok egységesítésének igényéhez.

A szeptemberi SecuriForum szakkiállításon mutatkozott be a biztonsági kamerarendszerek következő evolúciós lépcsőfoka, a Videosec X-rendszer, az X-kamerák és az X-rögzítők termékcsaládja.

Az X-kameracsalád tagjai fix 3.6mm látószögű és 2.8-12mm-ig zoomolható f/1.4 fényerejű varifokális objektívvel, dóm vagy csőkamera kivitelben, akár IMX291 szenzorral szerelt Starlight kamerákként is elérhetőek. A kamerákhoz lecsatolható OSD-vezérlő tartozik, amellyel könnyedén kiválaszthatjuk, hogy a kamera BNC csatlakozójára kijutó jel szabványa AHD, HDTVI, HDCVI, vagy hagyományos CVBS legyen, a kamera menüjéből beállítható a WDR dinamikaszintjétől kezdve a fehéregyensúlyon át a kamera képén megjelenő feliratokig, beállítás után pedig a vezérlőt lecsatlakoztatva elkerülhetjük, hogy a bekötődobozban a kamera véletlenül üzemmódot váltson.

Az X-rögzítők 5in1 technológiásak, azaz ötféle bemenő jeltípusból fogadnak rögzítendő felvételt, amik lehetnek a kameráknál már említett négyféle BNC-vel csatlakoztatott szabvány valamelyike (AHD, TVI, CVI, CVBS), valamint a helyi hálózaton keresztül ONVIF vagy NETIP szabványt támogató IP kamerák akár 5 Megapixel felbontásig. Más gyártók megoldásaival ellentétben ezek az eszközök mindhárom elterjedt koax FullHD szabvány rögzítésére alkalmasak, illetve a kamerák videojelszabványának észlelése nem csak automatikusan történhet, hanem sajátkezűleg is megadhatjuk az egyes csatornák jelbemenetének formátumát.

Ha ezután egy meglévő rendszer bővítésénél kompatibilitási akadályba ütközik, vagy egy rendszerbe eltérő szabvány szerint működő speciális kamerákra lenne szükség, a magyar Videosec márka X-termékei közül választva leküzdhetők a felmerülő kompatibilitási akadályok.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
RIEL rendszámolvasó sorompó csomagok
Olvasta már?
RIEL rendszámolvasó sorompó csomagok