Mi az A DORI és mire használható?


DAHUA kamerák adatlapjait alaposan végignézve feltűnik egy jellemző, a DORI. A mozaikszó nem egy gyártó specifikus kifejezés. Egészen pontosan az EN 62676 szabványban - mely biztonsági alkalmazásokhoz kiépített videó-megfigyelőrendszerek tervezéséhez, kivitelezéséhez ad irányelveket- találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel.

A különböző felbontású és típusú kamerák között segít a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő eszköz kiválasztásában. A DORI távolság kiszámítása szabvány szerinti érzékelő specifikáció és laboratóriumi vizsgálat alapján történik, amely meghatározza az észlelés, megfigyelés, felismerés és azonosítás kritériumait.
Az alábbi táblázatból kiolvashatjuk a különböző szintű azonosítás kritériumait, és azonnal választ is kaphatunk a DORI kifejezés eredetére:

Ahogy látható, jól definiálható a különböző megfigyelési igényekhez szükséges felbontás mértéke, amit legjobban a pixelsűrűséggel adhatunk meg. A pixelsűrűséget a felbontás, tárgytávolság, képszélesség adatok ismeretében viszonylag könnyen kiszámíthatjuk bármely saját rendszerünknél, mégis célszerűbbnek tűnik a fenti sarokszámok alkalmazásával megadni, az egyes kamerák DORI távolságait. A DAHUA is az utóbbi jellemzők publikálását választotta a kamerák független, műszaki paraméterek alapján történő kiválaszthatóságához.

Az alábbi ábrákon kiszínezve láthatjuk, hogy egyes kamerasorozat elemei a különböző opcionális objektívekkel, vagy egy varifókuszos kamera az objektív különböző állásaiban milyen távolságokon használható megbízhatóan.


És hogy mit jelent ez a gyakorlatban a DAHUA kamerák használatánál? Rendszer tervezés, telepítés folyamán, nem kell tapasztalatainkhoz, illetve különböző helyszíni próbákhoz ragaszkodnunk, mivel a CCTV terméket gyártók között a Dahua szinte egyedüliként, a kameráknál általánosan feltűnteti katalógus adatként az adott típusra megadott DORI távolságokat.

De nézzünk néhány példát, hogy mit is jelent a valóságban egy-egy konkrét típusnál ez a sok adat.

Full HD felbontású, általános használatra szánt, motoros vagy kézi zoom optikával szerelt kompakt kamera. Jól látható, hogy az objektív állásától függően a legnagyobb pixelsűrűséget akár 13 m távolságból is elérhetjük ennek a kamerának a használatával.

4 MP felbontású fix optikával (opcionálisan 6 mm) szerelt kompakt kamera. Jól látható, hogy a nagyobb felbontás ellenére a fix, kisebb fókusztávolságú objektívnek köszönhetően, a kamera azonosításra itt is csak közel megegyező 12 m-es távolságra használható.

8 MP, azaz 4 K felbontású motoros zoom optikával szerelt kompakt kamera. Ahogy látjuk a felbontás és a zoom optika közösen már azt eredményezi ennél a Dahua kameránál, hogy akár 28 m-es távolságból is képes garantálni a legnagyobb pixelsűrűséget, és az ezzel járó azonosítási feladatok is elvégezhetőek vele.

Mivel a Dahua kamerák paraméterei között szinte minden esetben megtalálhatóak a DORI távolságok, bátran alkalmazzuk ezeket, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk megtervezni CCTV rendszerünket. Ahogy látjuk, az értékek különböző kamera típusoknál nagyban változhatnak, ezért mindig támaszkodjunk a hivatalos adatlapokon feltűntetett értékekre. Ezek segítségével kihasználhatjuk Dahua kameráink előnyös tulajdonságait.

További információkért keressék a Dahua hivatalos disztribútorait, illetve viszonteladóit!
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Kerítésvédelem a SIEZA fejlesztésében - PERIDECT+
Olvasta már?
Kerítésvédelem a SIEZA fejlesztésében - PERIDECT+