Mobilalkalmazás DSC NEO riasztóközpontokhoz


Mobilalkalmazás DSC NEO riasztóközpontokhoz
Forgalmazó: DSC Hungária Kft
Gyártó: Digital Security Controls


A DSC NEO központcsaládja számos előnyt kínál a riasztórendszerek telepítéséhez, ezen kívül felhasználóbarát és okos megoldásokban gazdag rendszer. A számos újításban nagy szerepe van a vezeték nélküli bővítésnek és az internetes kommunikátornak.

Jelen esetben pont az internet adta szabadságot szeretném kiemelni. Hivatalosan is elérhető mind az almások, mind a droidosok számára a TYCO Safety Products Canada által kiadott PowerSeries NEO Go applikáció. A mobilos app segítségével könnyen tudjuk tabletünkről vagy telefonunkról átvenni az irányítást a riasztó rendszer felett.Nézzük meg, hogy mi kell hozzá!

Először is a NEO rendszer mellé kell egy internetes kommunikátor modul, a DSC TL280. Ez egy olyan modul, mely a központok PC-LINK csatlakozójához kapcsolódik és LAN hálózat szükséges hozzá. Lehet DHCP kiszolgáló vagy fix IP cím, nem probléma egyik sem, be lehet mindent állítani akár a kezelőről is. Most, hogy minden szükséges hardver a rendelkezésre áll, programoztuk az IP címet vagy DHCP kiszolgálón keresztül megkaptuk, igazából csak le kell tölteni az appot és indulhat a rendszer.

Az applikációba belépve az üdvözlő képernyő rögtön az új rendszer felvitelével indul. Hagyjuk magunkat elcsábítani és adjunk hozzá egy rendszert nyugodtan. A rendszereket elnevezhetjük, pl. otthon, iroda stb…, bár ha biztonságra törekszünk, akkor lehet fantomneveket is adni a rendszereknek. Ez után ki kell választani, hogy milyen modulon keresztül csatlakozunk (DSC TL280 internetes modul, vagy a DSC 3G2803xx modul, mely GPRS adatkapcsolatot igényel) – mi a DSC TL280 modult használjuk. Ezután be kell ütni a biztonsági rendszerazonosító kódját.

Hol van ez a kód?

Minden NEO központ egyedi azonosítóval rendelkezik. Ez a 12 számjegyes azonosító a megfelelő szekcióban, a telepítői programozásban kiolvasható a kezelőről vagy a DLS5 szoftver segítségével. Lényeg, a telepítő közreműködése mindenképpen szükséges a mobil app beüzemeléséhez. Amint helyesen adtuk meg az azonosítót, a NEO rendszerben lévő kódunkat is meg kell adni, hiszen ez fogja meghatározni, hogy melyik partíciókat látjuk, kezeljük. Ha jó a kód, az ellenőrzést követően a rendszer vezérelhető. Megjelennek a partíciók és mellette piros – zöld négyzetek, amelyek az állapotokat jelzik. Értelemszerűen a zöld a kikapcsolt, míg a piros a bekapcsolt partíció állapotot jelez. Elég csak a színes négyzetre bökni és a választható élesítési mód (távozó, otthoni, éjszakai) azonnal kiválasztható és már kezeljük is a rendszert. A parancs kiadása után az adott partíció állapota megváltozik, a kis négyzet színe piros vagy zöld lesz. A partíciókat kapcsolgatni lehet külön-külön is, de lehetőség van a rendszer egyszerre történő élesítésére, kikapcsolására is, ha a képernyő felső részén lévő állapotjelző négyzetre tapintunk és kiválasztjuk a megfelelő műveletet. Arra ügyeljünk, hogy elsődlegesen a NEO rendszerben felvitt felhasználói kódunk határozza meg, hogy mely területeket vezérelhetjük, mihez van jogosultságunk.


Kimenet vezérlések, zónák

Természetesen meg lehet tekinteni a zónák állapotát is. Elég a bal felső 3 pöttyre tapintani és megjelenik egy menü, ahol elérjük a zónákat és programozható kimeneteket. A zónákra tapintva, először partíciót választunk és utána megjelennek a területhez tartozó zónák egymás alatt. Itt lehetőség van a zónák kiiktatására is, ha szükséges. A zónák nevei a NEO központból természetesen megjelennek a mobil appban, ugyanaz, mint amit a kezelőn vagy DLS5-ben felprogramoztunk.

Hogy jön az öntözőrendszer a NEO riasztóba?

Hát egyszerűen! Mivel minden NEO központ rendelkezik bővíthető PGM kimenetekkel, a legkisebb is 22 kimentre bővíthető, míg a legnagyobb akár 144-et is lekezel, bőven van lehetőség az öntözőrendszer vezérlésére. Elég csak a PGM kimeneteket választani, majd az adott partíciót és máris tudjuk ki-be kapcsolni, vezérelni vele az öntözőrendszert, világítást, hűtést-fűtést - kedvünk szerint.

Értesítések

A mobil app segítségével nem csak vezérelni tudunk, hanem értesítéseket is kapunk a rendszertől, ki mikor mit élesített, kapcsolt ki, riasztások, visszaállások is megjelennek. Ezek az üzenetek elsősorban a telefon operációs rendszerében támogatott értesítések, amelyekhez hangot is tudunk rendelni, így a figyelmeztetés mindig megjelenik. Ezeket az értesítéseket természetesen lehet tiltani is, ilyenkor nem jelenik meg semmilyen esemény. Az app szerver-kliens üzemmódban működik, lényege, hogy az internetes DSC kommunikátor egy biztonságos szerverre kapcsolódik, és a telefon/tablet erről a szerverről veszi át az üzeneteket, parancsokat.

Biztonság

Alapkérdés minden esetben, amit mi javaslunk: Mivel a mobil app a felhasználói kódunkat használja, javasoljuk, ne állítsa be senki alapértelmezett kódnak, így minden egyes indításkor a telefon bekéri a kódot, kisebb az esélye, hogy illetéktelen kezekbe kerül. Számos egyéb módja létezik a telefon/tablet védelmének, ilyenek például a képernyőzárak, melyek bizonyos mintázatra vagy pin kódra engednek csak hozzáférést, mindenképpen javasolt használatuk.

Képek

A legújabb verziójú mobil app segítségével megnézhetőek a rendszer által a riasztás esetén készített képek a Videók menüpontban. A képek készítéshez a rendszerhez integrálható PG89x4 kamerás mozgásérzékelők szükségesek. Van beltéri és kültéri felhasználásra tervezett érzékelő is. Mivel ezek az érzékelők vezeték nélküliek, első lépésben egy rádiós vevőegységgel kell bővíteni a rendszert. Ez lehet önálló HSM2Host8 modul, vagy HS2XXXRF8 jelzésű billentyűzetbe épített változat is. Egy központhoz csak egy vevőegység illeszthető. A képek tárolása egy központi szerveren történik, ahonnan az app-on keresztül lementhetőek. A képek automatikusan törlődnek a készítésük után 60 nappal a szerverről.

DSC Hungária Kft.
www.dsc.hu

A mobil app a felhasználók számára ingyenesen elérhető.Tagek:

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Év végi egész hónapos Uniview akció a CompMarketnél
Olvasta már?
Év végi egész hónapos Uniview akció a CompMarketnél