Az LDSZ évadnyitó szimpóziuma


Az LDSZ évadnyitó szimpóziuma
Az LDSZ hagyományos, a Kandón megrendezésre kerülő szimpóziuma a tavasz közeledtének határozott jele. A rendezvény továbbra is megőrizte azon jó szokását, miszerint a látogatók magas számát évről-évre képes megtartani. Az idén már 115-en voltak személyesen is kíváncsiak a cég által a generációváltás köré szervezett idei/legfrissebb újdonságaira.

A szimpózium előadásai, kronológiai sorrendben:

iQALARM – vezeték nélkül, költséghatékonyan

Az LDSZ egyik legújabb „szerzeményét” - számos húsbavágó, kritikai kérdést kiprovokálva - Szatori Tamás, az LDSZ főmérnöke mutatta be. Szerintem már mindenki kitalálta, hogy egy új, vezetéknélküli riasztóközpontról van (volt) szó. Mielőtt mindenki nekem esne, hogy miként lehet költséghatékony egy rádiós központ, szeretném megjegyezni, hogy én csak a krónikás vagyok.


Szabó László kereskedelmi igazgató számolta ki és neki elhiszem, mert a statisztikai számításokhoz nagyságrendekkel jobban ért, mint én. Érthetően és hihetően levezette – ennél a pontnál átvéve Tamástól a szót – egy (kategória-azonos) vezetékes és az iQALARM telepítési összköltségeit összehasonlítva.

A gondolatmenetét követve kétségtelen, hogy projekt szinten tényleg nincs számottevő különbség a két rendszer között. Mivel a nyájas olvasót nem annyira a pénzügyek érdeklik most, vissza is adom Tamásnak a szót, aki elmondta, hogy ezzel a központtal megérkeztünk a XXI. századba, hiszen mobil applikációval lehet kezelni, sőt programozni is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az új központ első sorban nem a NASA és/vagy CIA számára készült (Szerintem nem tiltakoznának, ha mégis érkezne megkeresés felőlük. O.V.), leginkább lakások, magánházak, kisebb üzletek és irodák védelmét hivatott szolgálni. Ezt tanúsítja az EN50131 Grade 2 megfelelőség is. A legfontosabb tanúsítás (MABISZ) jelenleg folyamatban. Magyarán, ez egy belépőkategóriás, 16 vezetéknélküli (melyből 7 vezetékesnek programozható) 2 partíciós, 3 PGM kimenettel rendelkező, AES titkosítást alkalmazó, max. 9 felhasználót kiszolgáló központ. Jelen pillanatban nyitás- és mozgásérzékelő áll rendelkezésre mint a központhoz csatlakoztatható, vezetéknélküli rendszerelem. Ami némi furcsallást válthat ki, az a vezetéknélküli kezelő hiánya. A gyártó ígérete szerint, ezt a hiányosságot még az idei évben pótolni fogják. Addig is, a felhasználó kénytelen beérni egy távirányítóval és/vagy az okostelefonjára telepíthető iQAlarm app (melynek létezik telepítői verziója is) használatával. Ha ez mégsem lenne elegendő, akkor marad a jó, öreg vezetékes kezelő alkalmazása.

Az app kapcsán annyit érdemes tudni, hogy az adatkommunikáció (SMS/GPRS) nem a gyártó, hanem az LDSZ Kft által üzemeltett célszervereken „fut” keresztül. Elmondásuk szerint megfelelő védelemmel és infrastrukturális háttérrel rendelkező szerverfarmon kerülnek elhelyezésre. Apropó, az APP felülete még angol; vagy lengyel, ha valakinek az jobban fekszik. A magyarítás 2017 áprilisában várható. Magától értetődően távfelügyeletbe köthető rendszerről beszélünk, de az ehhez szükséges szoftverek felől kérdezze meg LDSZ kontaktját! Az iQALARM márciusban kerül nagykereskedelmi forgalomba.

4MP AHD – a minél szélesebb látókör érdekében, és egyéb IdentiVision újdonságok

Itt írhatnám, hogy én megmondtam. Valójában, nem én mondtam, hogy a fejlődés nem áll meg. Tavaly ilyenkor még 2MP (1080p) volt a „hűha” faktor az AHD világában, mostanra ez megduplázódott. Ráadásul úgy, hogy az IdentiVision 4MP (2688x1520 pixel) AHD CCTV eszközök már a spájzban, bocsánat: a raktárban vannak. Miért nem 3MP a következő lépés, arról egy nagyon találó kép mindent elmagyaráz (18 éven aluliak és a nemiség marketingcélú felhasználást ellenzők most ugorjanak a következő bekezdéshez! O.V.)
001-ldsz-miert-nem-3mp.jpgAmi feltétlenül a 4MP mellett szól, az a részletgazdagabb végeredmény (kép). Ellene kevés dolgot hozhatnék fel. Újra-kábelezni nem szükséges, ugyan az a Koax., UTP megteszi. Ha régebbi, analóg balunok vannak fent, azokat erősen javasolt kicserélni „HD-képes” verziókra. A sávszélesség jelen technológia keretein belül nem releváns. A tárhely igény biztosan növekedni fog. A növekedés mértéke már kérdőjeles. Ami nem kérdőjeles: a 4MP-s eszközök ára kb. 20%-kal magasabb, mint 1080p-s „őseiké”. A piaci törvények ismeretében azt mondanám, ez nem sokáig marad így. Meglehetősen gyorsan erodálni fog a különbség mértéke. Mint ahogyan azt az előadó (Tóth Krisztián – LDSZ Budapesti boltvezető) helyesen kihangsúlyozta, a 4MP NEM egyenlő a 4K-val (3840x2160 pixel). Persze, „ami késik, az jön!” Legalább is nagyapám mindig így mondta.

Kiegészítő információ: a 4K jelfolyamok fogadására képes chipkészletek már forgalomban vannak. Ami még várat magára, az az adó chipkészlet. Ezért, ha azt látod, hogy „4K”-képes AHD/TVI, akkor kellő óvatossággal vizsgáld, mit is kínál valójában. Az „élelmesebb” gyártók „4K-ready” néven forgalmazzák a fentebb említett vevő chipkészlettel ellátott rögzítőket. O.V.

Nem mellesleg, a generációváltás jegyében, az IdentiVision új és megújuló 2 MP AHD kamerái már SONY CMOS képalkotókkal érkeznek, melynek előnyeit nem kell részleteznem. Ha mégsem hallottál volna róla, akkor címszavakban a SONY CMOS főbb kiválóságai:

1. SONY – tudom, sokszor írom le, de egyelőre ő a profi a CMOS téren, ha CCTV-ről van szó.
2. Jelentősen jobb fényérzékenység.
3. A fenti miatt alacsonyabb képzaj.
4. Akár 60fps frissítés (720p mellett).

Bónuszként azt ígéri az LDSZ, hogy a jobb minőségű CMOS nem okoz árnövekedést a termékekben. Természetesen, a 4 MP AHD kamerákhoz új rögzítő is dukál.
Jelen pillanatban még csak 3 verzióban érhetők el:

• 4-csatornás, csatornánként 15fps rögzítési sebességgel.
• 8-csatornás, csatornánként 15fps rögzítési sebességgel, 1HDD tálcával.
• 8-csatornás, csatornánként 15fps rögzítési sebességgel, 2HDD tálcával.

Ami erőteljes újdonság az IdentiVision tekintetében, ezek a rögzítők már ún. 5 az 1-ben DVR-ek. Azaz képesek AHD/TVI/CVI/ANALOG/IP kamerák képanyagának fogadására. A csökkentések jegyében, megjelenik az IdentiVision kínálatában a 15-ös IP CCTV kamera sorozat.

Ennek három jelentős tulajdonsága van:

a) 15 fps frissítési sebességgel küldi a képanyagot a rögzítő felé.
b) Jelentősen csökken ezáltal a sávszélesség és tárhelyigény.
c) 40%-kal olcsóbbak (jelenleg), mint a 30fps-es testvéreik.

A beugró játékos

Néhány percben Orosz András, a tavalyi SecuriForum kiállítás szervezője kapott szót, hogy összefoglalja az elmúlt évi esemény eredményét és beharangozza az idei rendezvényt. A 2017. évi SecuriForum Kiállításra és Konferenciára október 5-6-án, csütörtök-pénteken kerül sor - amit érdemes beírni a laptop és a mobil naptárba.

Lehet néhány megapixellel és szolgáltatással több? - A GRUNDIG fejlesztői sem tétlenkednek

Katerina Ryan idén először debütált az LDSZ szimpóziumán a GRUNDIG színeiben. Cége újdonságai közül elsőként emelte ki a testen (ruházaton) viselhető kamerát. Nem világújdonság, de úgy a fegyveres, rendvédelmi testületeknél, mint a biztonsági őröknél jó szolgálatot tehet ez a kis apróság.


Főbb erényei, a teljesség igénye nélkül:

• IP68-as védettség; -40 °C - +60 °C.
• 3m-es magasságból ejtve is működőképes marad.
• Beépített mikrofon/hangszóró/monitor.
• Beépített IR LED-ek – 15m hatótáv.
•Számos mobilkommunikációs platformhoz (adóvevő) csatlakoztatható.
• 3200 Ah-s akku – hivatalosan 8 órás üzemidővel.

Már megérkeztek a 4MP felbontást nyújtó IP CCTV kamerák, ami a hazai „térfigyelő-előírásokat” tekintve nem hátrány, valamint az 5 MP-es(!) HD-TVI eszközök is (várhatóan) záros határidőn belül debütálnak.

Az új IP CCTV kamerák néhány főbb jellemzője:

• 4Megapixel
• H264+ tömörítés
• Extrémebb hőtartományok (-30 °C - +60 °C) tűrése
• Opciós motoros ZOOM optikák
• Beépített képtartalom elemzés

Amit még feltétlenül kiemelnék, az az új 12MP-es, IK10 és IP66 védettségű, SONY StarVis technológiával felvértezett GRUNDIG fisheye kamera. Meg lehet vádolni elfogultsággal, de szeretem ezeket a megoldásokat. Még akkor is, ha alkalmazhatóságuk limitált. Ha már SONY, Katerina elmondta, hogy az új PROFESSIONAL és TOP LINE kategóriák már Starvis/Exmor technológiákkal jönnek ki, azok minden tagadhatatlan előnyével. Ez a HD-TVI TOP LINE termékekre is igaz. A kedvenceim közt továbbra is ott vannak a GRUNDIG monitorok. Igaz, az áruk továbbra sem a „költségérzékeny” magyar piacra van szabva, de olyan funkciókkal/jellemzőkkel (karcálló képernyő, szem- és idegrendszerkímélő képernyő bevonatok, stb.) rendelkeznek, melyeknek el kellene gondolkodtatnia a T. Megrendelőt is, hogy valami ilyesmiben (is) gondolkozzon. Az új bővítésekkel már 19”-tól 40”-ig rendelhetünk GRUNDIG monitort, akár 4K-s kamerák képanyagának megjelenítéséhez is. Arról már nem is beszélve, hogy (típus-függően) majd minden csatlakozófelület rendelkezésünkre áll. Egy kis ajándék a jó öreg analóg kamerák tulajdonosainak: az új monitorok már beépített 3D fésűszűrővel és deinterlace (progresszív képanyaggá konvertáló) funkciókkal rendelkeznek.

Amiről eddig keveset hallottunk, az a GRUNDIG-ot is magába foglaló cégcsoport másik „leányának” termékei, mely(ek) most GRUNDIG VMS (video-rendszermenedzsment szoftver) néven is megjelennek a piacon. Nagyon őszintén, annyi érdekes alap és opcionális (arcalapú azonosítás, rendszámfelismerés, videofal támogatás, API – harmadik fél megoldásainak „házi” integrálása, okostelefon/tablet kliens, stb.) tulajdonsággal rendelkeznek, hogy azt most felsorolni erőteljes hiábavalóság lenne. Maradjunk annyiban, hogy minden olyan szolgáltatással rendelkeznek, melyek megfontolandó opciókká teszik őket kis- és közepes méretű projektektől és ezek felett. Leginkább azt tudom javasolni, hogy a 2 hónapos, ingyenes, teljes funkcionalitású demót érdemes telepíteni és egy kicsit nyüstölni. Szerintem én meg is fogom tenni.

Ez a HERTA nem az a HERTA

Aki már kellő mennyiségű télicipőt koptatott el, annak talán feldereng emlékeiben a HERTA üzletlánc neve. No, ez nem az a HERTA, hanem a piac egyik vezető, biztonsági (beléptetés/hozzáférés/bűnüldözés és -megelőzés) és marketing célú arcfelismerő megoldásokat fejlesztő cége, mint azt Tomolák Sándortól, az LDSZ project managertől megtudhattuk. Ha kifejezetten a biztonságtechnikánál maradunk, akkor mindig kritikus pont a VMS-ekkel való integráció. A cég állítása szerint, a HERTA megoldások a vezető VMS gyártók termékeihez, SDK segítségével, könnyedén integrálhatók. Fontos, hogy nem kizárólag az 1 kamera – 1 ember rendszerben működnek (ilyen is van: BioAccess), hanem arra is képesek, hogy az adott tömegből, több kamera segítségével is kutassanak keresett személyek után, akár nagyobb tömegben is (BioSurveillance és BioSurveillance NEXT). Sőt, rögzített felvételeken/pillanatképeken képesek ezt megtenni (BioFinder). A rendszer képes arra, hogy a referencia képek alapján 3D modellezést végezzen a későbbi, nagyhatékonyságú azonosítás érdekében.

Az egyik kedvenc vesszőparipám a CCTV rendszerek marketing célú felhasználása. A HERTA BioMarketing megoldása ezt teszi lehetővé. Kor, nem, etnikum és egyéb jellemzők szerint képes azonosítani pl. hogy kik/mikor/mennyi ideig álltak itt és ott, mennyi ideig néztek egy adott terméket/hirdetést/előadást, stb. Tekintve, hogy az LDSZ több oktatást tervez, HERTA témában is, aki többet szeretne megtudni, az küldje el a HERTA szót és a nevét egy emailben, a budapest@ldsz.hu címre!

Cathexis és rendszámfelismerés

A másik kedvencemről ejtett néhány szót, HOW2 (hogyan csináld) jelleggel Szatori Tamás, most szűken fókuszálva a rendszámfelismerő megoldására. A Cathexis első, aktívan működő rendszere tavaly késő-nyáron/kora-ősszel került telepítésre és átadásra Kozármislenyben. Elmondása szerint, azóta is remekül működik, a megrendelő legnagyobb megelégedésére. A rendszámfelismerő kamerák tekintetében leginkább a fényérzékenységet emelte ki, illetve a megfelelő optika (optimális azonosításhoz szükséges látószög érdekében) és a megvilágítás szükségességét emelte ki. Mindezeken felül jelezte, hogy ez nem egy plug & play meló. Bizony erre rá kell szánni az időt, hogy úgy a kamerá(ka)t, mint a szoftvert megfelelő módon beállítsuk. Elmondta továbbá, hogy ezzel a rendszerrel max. 120 Km/h sebességgel haladó jármű rendszáma azonosítható 99%-os biztonsággal. Ami kérés volt Kozármislenyben - adatbázisból lekérdezhető legyen a városba/-ból adott időszakban ki/belépő autók rendszáma – maradéktalanul megvalósítható.

ENEO a horizonton

Szintén azok számára mond valamit ez a név, akik már egy ideje koptatják a CCTV országútját. Olyan bő 10 éve erőteljesen jelen volt úgy az európai, mint a magyar piacon, majd egy kicsit visszavett a lendületéből. Magyarországon is inkább csak a projektekre fókuszált. Az idén az LDSZ Kft. és a DSP Kft. úgy vélte, itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerje a mai piac is a márkát és az általa nyújtott lehetőségeket. Ahogyan azt Dévai László (a DSP ügyvezetője) elmondta, marketing és technológiai szempontból 3 kiemelendő jellemzője van az ENEO-nak:

• Remek design
• 3-szoros minőségellenőrzési folyamat
• 3 év garancia

Elmondása szerint az ENEO portfoliója erőteljesen az IP irányába tolódott el. A kamera/NVR(max. 32 csat.)/VMS termékeken felül érdemes megemlíteni, hogy IP alapú hőkamerák, 4K-s monitorok és IR fényvetők is gazdagítják a márka kínálatát. Monitorkínálatuk zászlóshajója egy kis 75”-os „apróság”.
A termékkínálatuk 2+ (gyakorlatilag 3) kategóriába csoportosítható

• ECONOMY
• ECONOMY PLUS
• PRÉMIUM

A különbségek jellemzésének okáért valamennyi kamera SONY CMOS-t kapott, de az ECO+ és a PRÉMIUM család már a StarVis technológiát nyújtja a végfelhasználónak, a PRÉMIUM esetében max. 5 MP felbontással és számos profi képtartalom elemző szolgáltatással elegyest. A hagyományos kamerarendszerek tulajai számára is kínál „upgrade” lehetőséget a cég, melynek segítségével az IP hálózatra konvertálhatók analóg kamerarendszerek.

Így add át a céget az utódodnak!

Feszültség levezetésként Szőke Tamás mondott el néhány gondolatot a generációváltás problémaköréről, mikéntjéről és hogyanjáról, leginkább érzelmi oldalról megközelítve a kérdést. Nem annyira szakmai kérdés, de valójában időszerű. Mostanában zajlik az első nagy váltási periódus. Tömegesen kb. 10 év múlva válik égetővé. Nem árt addig felkészülni.

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
ProCon 4G az új generáció
Olvasta már?
ProCon 4G az új generáció