Fireclass analóg címezhető rendszerek


Fireclass analóg címezhető rendszerek
A FireClass termékek gyártója és forgalmazója a Tyco International PLC, amely 2016 óta a Johnson Controls cégcsoport tagja.

A konszern több nagyobb csoportot is felvásárolt az 1960-as írországi alapítása óta, úgy mint a DSC vagy az AFD. Ebből következik, hogy a ma forgalomban lévő tűzjelző rendszereit a Bentel és DSC által korábban forgalmazott központokra építették, ennek köszönhetően több típus csak névváltáson ment keresztül, de újakat is a piacra dobtak. A FireClass márkanevet 2013-ban jegyezték be, így az azóta forgalomba kerülő eszközöket ezen a néven találhatják meg portfóliónkban. A termékpalettán továbbra is ott vannak a hagyományos- és analóg címezhető rendszerek, de megjelentek a digitális címezhetők is. A termékek megbízhatóságát mi sem szavatolja jobban, mint a több évnyi sikeres fejlesztés, és piaci helytállás. Itt emelném ki, hogy a rendszerek az átnevezések ellenére is kompatibilisek maradtak elődeikkel. Ez különösen nagy előny, hogyha központ cserére kerülne a sor, mert így az új központot csak a régi helyére kell tenni, és nem szükséges engedélyezési procedúrát lefolytatni.

Jelen cikkben az analóg címezhető rendszereket fogjuk górcső alá venni. A most forgalomban levő analóg címezhető FireClass rendszerek kicsi, illetve közepes méretű rendszerekhez ajánlottak, bár a központok egymással hálózatba kötésével a nagy rendszereket is ki tudják szolgálni. Minden központ rendelkezik teljesítmény nyilatkozattal, illetve maradéktalanul teljesíti az MSZ EN 54 szabvány követelményeit.

A FireClass rendszerek tervezésének megkönnyítése érdekében az eszközök úgy kerültek kialakításra, hogy azok csak egy címet foglaljanak el a hurkon. Ez azt jelenti, hogy a modulok ki/bemeneteinek számától függetlenül a modulok is csak 1-1 helyet foglalnak le. Természetesen a modul minden reléje önállóan azonosítható és programozható. Rendszerünket különféle ki/bementi modulokkal is bővíthetjük, hogy vezérléseket indíthassunk, vagy technikai jelzéseket fogadhassunk külső eszközökről. Egy speciális relével (FCHVR800MX) akár nagyfeszültségű kapcsolások is megoldhatóak, illetve lehetőség van nyomtató modul illesztésére is.

Központtól függően hurkonként 128 (FC501) vagy 250 (FC510,FC520) eszköz használható, továbbá lehetőség van távkezelők csatlakoztatására RS-485 kapcsolaton keresztül. Az FC501 négy távkezelő, míg az FC510-520 nyolc távkezelő kezelésére képes. A központok egymással hálózatba kötésére csak az FC510 és FC520 esetében van lehetőség, ahol master-slave típusú kapcsolat jön így létre. A rendszerek menürendszere, kezelésük és működési algoritmusaik megegyeznek, így nem kell többféle központot megtanulnia sem a telepítőknek, sem a felhasználóknak. A rendszerben az érzékelők adatgyűjtő egységekként működnek, az adatok kiértékelése, a driftkompenzáció, érzékenység stb. a központban futó algoritmusok segítségével valósul meg. A központot kezelőfelületről vagy PC-ről is programozhatjuk, de fontos megjegyezni, hogy vannak olyan funkciók melyek csak PC-s programozásnál változtathatóak. A programozáshoz használt szoftver grafikus megjelenítőként is használható egy USER szintű felhasználó megadásával, aki így a beállításokat nem tudja módosítani. A szoftverben lehetőségünk van online módon egy kiválasztott érzékelő által mért változásokat (hőmérséklet, füst koncentráció). Az érzékelők egyéb információi is megtekinthetőek, úgy, mint aktuális érzékenység, drift kompenzáció mértéke. A panelekhez RS-232-es porton keresztül csatlakozhatunk, vagy a külön megvásárolható IP modul segítségével, de FC 501 esetében az alaplapi USB csatlakozó is segítségünkre lehet.

Az FC 501-hez a FireClass Console, FC 510 és 520-hoz pedig a FireClass Console500 elnevezésű program tartozik. A szoftverek is hasznos segédprogramokat kaptak, amik a tervezők és telepítők életét hivatottak egyszerűsíteni. Ilyen segítség például az akkumulátorok méretének meghatározása a készenléti idő függvényében, de akár a készenléti időt is meghatározhatjuk a rendelkezésre álló akkumulátorunk megadásával. A riasztási időt is módosíthatjuk, de itt jegyezném meg, hogy a magyar jogszabályok szerint elég 30 percet figyelembe venni.

Egy másik hasznos kiegészítő a kábelméretező, ami a szükséges kábel keresztmetszetet határozza meg. Ide akár újfajta kábeltípusokat is felvehetünk, bizonyos paraméterek megadásával, így rendelési szokásainknak megfelelő kábelt határozhat meg a program, ezzel is segítve a tervezők munkáját. A FireClass Console esetében a program a zónafeliratokat is elkészíti nekünk a központra, így nekünk azt csak nyomtatni kell. Ezen felül lehetőség van a rendszer eszközeinek figyelembevételével rendelési lapot exportálni pdf formátumba, mely jelentősen megkönnyíti a pontos rendelés leadását. Az FC 501-es központ akár pendrive-ról is felprogramozható, melyre az előre elkészített konfigurációt is a szoftverből exportálhatjuk. A központok magyarítása is szoftverből történik, de az FC501 esetében akár pendrive segítségével is elvégezhető.Fontosabb tudnivalók és érdekességek a központokkal kapcsolatban:

• AZ FC501 1 hurkos, de ezt 3 alhurokra oszthatjuk, így akár három külön útvonalon is elindulhat a kábelezés, mely költséghatékonyabb telepítést tehet lehetővé
• Az eszközök előre címezhetőek FC490ST segítségével, mely a DSC Hungária Kft-től bérelhető, de a központ is képes az eszközök automata címzésére a fizikai sorrend függvényében
• Automatikus és intelligens Device Mapping funkció, azaz automata eszköz felismerés és zónába sorolás előre konfigurált módokon.
• FC510 és FC520 esetében akár 4000 eszközös rendszer is kialakítható • Hurkonként módosítható kábelezés típus, azaz lehet kétvezetékes vagy visszatérő hurkos
• Nappali és éjszakai módban különböző érzékenységek és késleltetési
idők beállítására van lehetőség
• Ok-okozati vezérlések kialakítása
• Intuitív és felhasználóbarát szoftver
• „Out of box” központok, azaz akár kezelőfelületről is programozhatók
• Ingyenesen letölthető grafikus felügyeleti szoftver

Juhász Attila
rendszermérnök – tűzjelző rendszerek
DSC Hungária Kft.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Minden jó, ha a vége Milesight
Olvasta már?
Minden jó, ha a vége Milesight