Bosch Workplace 4.0 – az ember és gép összhangja az ipari termelésben


Bosch Workplace 4.0 – az ember és gép összhangja az ipari termelésben
Az idei hannoveri kiállításon egy jövőbemutató megoldást tárt a nagyközönség elé a Bosch. A „Munkahely 4.0” koncepcióban megalkotott APAS asszisztens már a a jövő munkahelyeinek képét vetíti elénk. Az 1.75m magas robot úgy képes – hibátlanul – együttműködni / együtt dolgozni emberi munkatársaival, hogy a közvetlen fizikai kontaktus szükségessége gyakorlatilag nulla (0).

A cég meglátása szerint, a jövő ipari munkahelyei (munkaállomásai) már szerves egységet képeznek a munkavállalóval és annak igényeivel. Dr. Stefan Hartung (a Robert Bosch GmbH vezetőségi tagja) akként vélekedett, hogy „az elkövetkező évtizedekben a feldolgozóiparban alapvető változásokon fog átmenni a mindennapi munka. A gépek és emberek sokkal szorosabb együttműködése lesz megfigyelhető. Az Ipar 4.0 támogatja és egyre könnyebbé teszi az alkalmazottak munkáját.” A hannoveri kiállításon bemutatkozó Bosch Workplace 4.0 már automatikusan idomul az adott munkavállaló igényeihez. Példának okáért a munkapad beáll a megfelelő magasságba és az alkalmazott egy kivetítőn figyelheti a munkájához szükséges instrukciókat.

Természtesen a mesterséges intelligencia (AI) sem maradhatott ki a „jövő portfóliójából”. „APAS felügyelőt” arra fejlesztették ki, hogy az tanulásra képes képfeldolgozó funkciója segítségével segítsen kiszűrni azokat a termékeket, melyek felülete nem felel meg a standard specifikációban meghatározottaknak. Az emberi dolgozó tanítja meg a gépet, hogy mennyi eltéré tolerálható még, és mely eltéréstől tekintse az adott terméket selejtnek a gép. Ezt követően már a gép képes az adott értékintervallumokat a következő termékek esetén is alkalmazni, meg kímélve az emberi munkaerőt a lélekölő monotonitástól.

Szinte magától értetődik, hogy minden adatot mérnek és rögzítenek a munkaállomáson a termelési minőség és hatékonyság folyamatos fejlesztése érdekében. Forrás: Robert Bosch GmbH
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Felhívás őrzés-védelmi alvállalkozói pályázatra
Olvasta már?
Felhívás őrzés-védelmi alvállalkozói pályázatra