Intelligens kamerarendszerek a Videosec termékpalettáján


Intelligens kamerarendszerek a Videosec termékpalettáján
1998-ban egy kis családi vállalkozás saját fejlesztésű CCTV kamerák összeszerelésébe kezdett Szegeden. A minőség, a megbízhatóság és a biztosított szervízháttér, valamint a mélyreható tesztelés országszerte és regionálisan ismerté tették a Videosec márkanevet. Ma a termékpaletta gerincét a világban elismert, a szakma élvonalába tartozó gyártók termékeinek régiós igények alapján testreszabott OEM változatai képezik.

Sokat fejlődött a videotechnika a D1@6fps rögzítők kora óta. Ma, amikor már a mobiltelefonok processzorainak órajelei az egekben járnak, magjainak száma pedig a dinnyével vetekszik, a szakmán kívüli végfelhasználóktól gyakran kapjuk meg a kérdést, hogy „Ha a telefonom tudja, akkor a biztonsági kamerák miért nem?” Nos, ma már biztonsági kamerákba is kerülnek olyan lapkakészletek, amelyek nagyobb számítási teljesítményre képesek megfelelően alacsony energiafogyasztás, tehát alacsonyabb hűtési igény mellett 24/7 folyamatos üzemben (ellentétben az ügyfél által példaként felhozott mobiltelefonjával).

Mivel a képtartalom elemzése csak a tömörítetlen képanyagon történhet, ezért az egyik megvalósítási modell szerint a kamerák feladata csak a megfeleően jó minőségű képtartalom biztosítása, rögzítési oldalon pedig először ezt a hatékonyan tömörített adatfolyamot kell hatalmas számítás-igénnyel visszaalakítani képtartalommá, majd elvégezni rajta a tartalomelemzést, ezzel a számításigénnyel pedig jelentősen megdrágítva a rögzítési oldalt, rengeteg alkalmazást gazdaságtalanná téve ezzel. A másik lehetséges megvalósítás, ha a képtartalom elemzése még tömörítés előtt történik, tehát az egyes kamerákat tesszük kellően okossá, így a videó adatfolyam mellett elég egy értesítést küldeni az ezt fogadni tudó rögzítőnek arról, hogy milyen eseményt észlelt a kamera. Az ilyen megvalósítás előnye, hogy a rendszerben vegyesen használhatjuk az intelligens funkciókat kezelő kamerákat a képanalízist nem végző (rendszerint csak mozgásérzékelésre történő riasztást küldő) kamerákkal.

Videosec Premium IP kamerák, intelligens képanalízissel
Egy IP kamera legfontosabb paramétere a képminőség, az összes többi csak ez után következhet. A termékcsaládot fixfókuszú csőkamerák, fixfókuszú és motorizált varifokális dómkamerák, valamint PTZ kamerák alkotják folyamatosan bővülő modellválasztékkal. A már raktárról kínált 2MPixel és 4MPixel felbontású kamerákat hamarosan 4K/8MPixel felbontású modellek egészítik ki. A dómkamerák az IEC/EC 62262 szabványban leírtak szerint megfelelnek a legszigorúbb, IK10-es követelményeknek, szakszerű szerelés mellett IP67 környezeti hatások elleni védettséget nyújtva.

A már ismert és elterjedt H.264 tömörítés mellett választhatjuk a H.265 tömörítést is, akárcsak a hagyományos MotionJPEG adatformátumot. A kamerák három adatfolyamot állítanak elő, ezek nem csak felbontásban, hanem tömörítési algoritmusban és képfrissítésben is eltérőek lehetnek a távoli elérés igényeinek függvényében. Ha a kamera IP címe használat közben megváltozik (például egy időközben megjelenő IP cím ütközés elhárításakor), a rögzítő automatikusan megtalálja a kamera új IP címét és tovább folytatja a rögzítést. Az ONVIF szabványnak történő megfelelés révén más rögzítőrendszerek vagy szoftverek is képesek a kamerák képének rögzítésére, akár mozgásérzékelésre aktiválva is.

A képtartalmon alapuló riasztások történhetnek vonalátlépés alapján, akár korlátozottan csak egyik vagy másik irányban történő mozgásra (például egy terület bejáratát kijáratként használókra történő riasztási eseménykor), területre behatolás alapján, a területhez képest állítható minimális behatolásmérettel és minimális időtartammal, valamint arcérzékelés alapján. Függőlegesen lefelé fordított kamerát használhatunk statisztikai emberszámlálásra is, az eredményt feltehetjük a kamera OSD felületére, így megjelenítve azt a megfigyelő személyzetnek illetve belementve azt a videótartalomba, illetve a rögzítőn visszakeresve akár órás felbontásban is megjeleníthetjük a belépő és kilépő forgalmat.

Prémium NVR-ek
A Videosec NVR-300-as termékcsalád a négycsatornás PoE rögzítőktől a 128 csatornás 16 merevlemezes többféle RAID üzemmódot támogató rögzítőkig terjed. Közös jellemzőjük a 4K (3840x2160) monitorok támogatása, valamint a 32 csatornás modelltől fölfelé a két monitorkimeneten megjelenő különböző tartalom, azaz az egyik megjelenítőn folyamatosan történhet a megfigyelés, miközben a másik kijelzőn keresünk, visszajátszunk és kimentünk korábbi eseményeket. Természetesen a termékcsalád minden rögzítője kezeli a kamerák összes VCA riasztási funkcióját, ugyanúgy, ahogy lehetőség van a rögzített videótartalmo visszajátszásakor szűkíteni a mozgásérzékelési területeket.

A legkisebb, egy-két IP kamerát tartalmazó rendszerektől a száz fölötti kamerát kezelő távfelügyeleti rendszerekig és projekt-beruházásokig talál megfelelő komponenseket és kiegészítőket a Videosec termékpalettában.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Sikeresen zárta legújabb brazíliai projektjét a Zmax
Olvasta már?
Sikeresen zárta legújabb brazíliai projektjét a Zmax