AG REALITY – hype vagy a jövő?


AG REALITY – hype vagy a jövő?
Köze lehet a nyárnak ahhoz, hogy mostanában egy kicsit a sci-fi irányába kalandoznak a gondolataim. Bár lehet, hogy nem (csak) nekem, hanem másoknak is, mert folyamatosan az AG REALITY-vel kapcsolatos cikkekbe futok bele. Eleddig elintéztem magamban az egészet egy „ez m…ság” felkiáltással. Viszont, ennyi okos ember csak nem tévedhet, így elkezdtem összeszedni a gondolataimat a témával kapcsolatosan, hogy reális véleményt alkothassak.

Pusztán az alapok lefektetése végett, az AG REALITY (kiterjesztett valóság) a virtuális valóság unokatestvére. Jelen esetben a valóság nem 100%-ban virtuális, hanem keveredik a VV1 (való világ) a VV2-vel (virtuális valóság). Bár itt a virtuális valóság alatt nem kifejezetten a videojátékokból ismert „álomvilág” értendő, hanem főként és első sorban kiegészítő információk. Magyarán egy olyan valóság, melyet emberi szemmel nem feltétlenül (ebben a formában) érzékelnénk.

A további ködösítés helyett egy példával világítanám meg a „kiterjesztett valóság” mibenlétét. Emlékszik még bárki a GOOGLE által fejlesztett „okos”-szemüvegre? Minden ellenkező állítással szemben, még mindig létezik. Mindössze a világszerte erősödő jogi és felhasználási aggályok – nem is beszélve a csapnivaló ár/érték arányról (piszkosul magas ár) - miatt a tömeges elterjedése nem valósult meg.



Lényegében, az AG REALITY alapja egy ilyen, vagy ehhez meglehetőst hasonlatos szemüveg, melynek segítségével a felhasználó olyan információkhoz juthat, mely a munkáját/szórakozását nagyban elősegíti. A jelenlegi cikkáradat hátterében leginkább az lehet, hogy az „okos” szemüveg gyártók idén, vagy jövőre szeretnének előrukkolni termékeikkel. Néhány „de-szeretnék-nagy-lenni” gyártónál már „előrendelhető” a saját fejlesztésű virtuális (bocs’, kiterjesztett) csoda. Még a GOOGLE is kibocsátott két frissítést a már régóta tetszhalott(?) termékéhez; valamint a SONY is szellőztetni kezdte a sajátját.

Képzeljük el, hogy vezetjük az autónkat és mindeközben átlátunk rajta. Mármint, ha az alap tervrajz meg van a „műsorszóró” egységben (ahonnan az információ eljut a szemüvegbe), illetve megfelelő mennyiségű és minőségű kamerát integráltak a karosszériába.


Ha már a biztonságtechnika területén tevékenykedünk, mindenképp el kell ismerni, hogy egy ilyen megoldás még az átlag biztonsági őr, és/vagy egyéb vagyonvédelmi szakember munkáját is erőteljesen segíthetné. Folyamatosan megy a médiakampány, hogy micsoda hatalmas előnnyel járhatna a rendőri erők számára, ha rendelkeznének ilyen szemüvegekkel. Példának okáért, egy rajtaütés során végtelen mennyiségű, extra információval láthatnánk el őket. GPS információkkal, az adott terület – akár 3D-s - tervrajzával, közlekedési útvonalakkal, az integrált kamera által „elkapott” arcokhoz tartozó háttéranyagokkal, stb.

Arról már nem is beszélve, hogy az aktuális akcióhoz/járőrözéshez kapcsolódó CCTV és/vagy drón kamerák képét is elküldhetnénk az adott „szemüvegre”, adott esetben (ha épp és ott léteznek) a hőkamerák képeit is. Nem is beszélve olyan információkról, hogy hol vannak a gáz- és egyéb vezetékek, melyeket nem szerencsés megsemmisíteni egy rajtütés során. A szemüvegbe integrált kamerák pedig profin rögzíthetnék az egész műveletet.

Biztonsági őr esetén is élhetnek a fenti előnyök, kiegészítve esetlegesen a követendő járőr útvonal és az ad-hoc utasítások megjelenítésével.


Kétségtelen, hogy mindezek nagyon vonzónak tűnhetnek, de talán nem véletlen, hogy jelen pillanatban még inkább csak a tesztelés fázisában vannak ezek a megoldások. Rövid időn belül belátható, hogy van két hatalmas probléma. Az egyik az ember, a másik a biztonság.

Bizony, az ember már csak ilyen, nem tökéletes. Még az 5 (+1) érzékszervünket sem vagyunk képesek tudatosan, egyidejűleg használni. Tudom, ez csak egy érzékszerv, de ettől még nem lesz egyszerűbb a felhasználás. Elég csak abba belegondolni, hogy egy autó műszerfala is hány emberen fog ki vezetés közben. Meglehetősen kevés azon emberek száma, akik képesek nagytömegű vizuális információt készségszinten kezelni, azok alapján gyors és pontos döntéseket hozni. Nem véletlen, hogy a repülőgép pilóta ma sem tömegszakma. Akkor még nem is említettem az esetlegesen kényes szituáció kellős közepén felvillanó – fontos, de éppen akkor nem kívánatos – információkat, pl. fegyverhasználat esetén.


Másik, ha már biztonságtechnika a szakterület, maga a biztonság. Tekintve, hogy ezek az eszközök ilyen, vagy olyan – de mindenképp – hálózathoz csatlakoznak, kikerülhetetlen, hogy az ellenérdekelt fél nem próbálja meg feltörni ezeket a hálózatokat, információt szerezni, illetve dezinformációt küldeni az adott „okos” szemüveg felhasználója részére. Igen, minden ellen lehet védekezni, és minden védekezést ki lehet játszani. Annyira meg ne nézzük baleknak pl. az USA hadseregét, vagy a nagyobb drog kartelleket, hogy ne próbálkoznának meg egy ilyen „huncutsággal”. Röviden, a felhasználó csak bízhat benne, de soha nem tudhatja 100%-os biztonsággal, hogy a megjelenő információ pontos és módosítatlan. Mármost, ez egy fegyveres összetűzésnél plusz egy bizonytalansági faktor, amit nem kívánok senkinek. Vélhetően a gyártók sem, ezért nem látunk minden rendőrön, katonán, tűzoltón, mentősön, biztonsági őrön ilyen eszközt.

Még néhány hátulütő:

1.) Az akku – ez egy szemüveg, nem szerencsés, ha 2kg-os aksival nehezítjük. Így viszont limitált az aktív működési időtartam.
2.) Interferencia – tekintve, hogy drótnélküli hálózathoz csatlakoznak, több eszköz egyidejű, közeli használata nem minden esetben lehet zavarmentes. További zavarforrásokat és árnyékolásokat most figyelmen kívül hagyva. Így egy akciócsoport minden tagját nem lehet ellátni AG REALITY szemüveggel.
3.) Kiszámíthatatlan információfelvillanások, melyek eltakarhatják az éppen aktuális eseményeket.

Ez lenne a jövő? Nem kizárt, de ahhoz, hogy a kiterjesztett valóság hatékonyan segítse az embert, az embernek is van még fejlődni valója, nem csak a technikának.

Forrás:
IDE kattintva elérhető
IDE kattintva elérhető
IDE kattintva elérhető

Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Videosec IPW-2314LSA-28SWX kamera, az éjszaka királya
Olvasta már?
Videosec IPW-2314LSA-28SWX kamera, az éjszaka királya