Kamerás megfigyelés „okosan” - ami már az Eurovideo rögzítőkben is megtalálható


Kamerás megfigyelés „okosan” - ami már az Eurovideo rögzítőkben is megtalálható
Az elmúlt pár évben nagyon sok területen hallottuk azt, hogy „okos” vagy „smart” az-az eszköz, amit meg szeretnénk vásárolni. A 2000-es években a mobiltelefonok kezdtek „okosak” lenni, majd a 2000-es évek végén a televíziók, és lassan a legtöbb háztartási berendezés is.

Mára már eljutottunk odáig, hogy biztonságtechnikában használatos riasztórendszereken és a sima megfigyelőrendszereken túl, valamivel többre vágyunk.

A megfigyelőrendszerek világában is mondhatjuk napjainkban, hogy a telepítésre szánt eszközünk „okos”.

Mit is értünk ez alatt, mit is rejthet az eszközünk? A mai sima rögzítésen és visszajátszáson alapuló rögzítőkben is megjelentek olyan funkciók, melyek többlet tudással vértezik fel eszközünket. Honnan is tudhatjuk, hogy az eszközünk rendelkezik-e ilyen tudással? A VCA-t lehet, hogy nem mindenki ismeri, a Video Content Analysis rövidítése, vagyis kis hazánk nyelvén Videotartalom-elemzést jelent.

A VCA egyre több rögzítőben megjelent, de sajnos nem minden funkció használható addig, amíg a kameránk nem támogatja azt. A jó hír az, hogy két alap intelligencia biztosan működik a VCA képes rögzítőkben, ami az analóg kamerákkal is elérhető.

Nézzük is meg miről is van szó. Az első ilyen a vonalátlépés (vonalkeresztezés). A vonalátlépés alkalmazása során kihúzhatunk egy virtuális vonalat az adott kamera képünkön, megadhatjuk a vonalátlépés irányát, egyik irányból a másikba (A->B; B->A) vagy akár mindkét irányba (A<->B). Egy kamera képen akár négy vonalat is elhelyezhetünk. Ez után ütemezhetjük az eseményünket, hogy a hét melyik napján, milyen órában működjön a kifeszített, vonal(ak) megfigyelése, és itt jön a lényeg, hogy milyen további reakciót váltson ki az esemény. Különböző lehetőségek adottak ilyenkor, generálhat egy hangos jelzést a rögzítő, küldhet e-mail-t vagy egy bizonyos időre megjelenhet nagyképernyőben egy általunk kiválasztott kamerakép.

A következő ilyen elérhető intelligens észlelés, a behatolás észlelés. A kamera által látható képen kijelölhetünk egy négyszög alakú területet, akár többet is, mely terület lesz a védendő területünk, amiben ha képváltozás történik, akkor az ütemezés szerinti kapcsolók érvénybe lépnek. A rögzítőnk, ha rendelkezik riasztási kimenettel, akkor azt is aktiválhatjuk az esemény hatására.

Az említett két intelligens eseményen kívül számos más lehetőségre tehetünk szert, ha a rögzítőn túl a választott kamera is VCA kompatibilis, ilyen esetben fontos, hogy kameránk IP kamera legyen és támogassa a VCA-t. Említést érdemel az arcfelismerés, mely során pillanatkép készíthető a rögzítővel, mely egyből e-mail-ben továbbítható is. A rendszám felismerés is megtalálható bizonyos rögzítőkben. A VCA tudás sokat segíthet a visszanézésben is, amikor intelligens esemény keresés alapján keressük vissza a rögzített felvételünket. A rögzítők ilyenkor külön megjelölik az időskálán, hogy mikor volt VCA alapú rögzítés.

A sima visszajátszás során is elérhető a „smart search” egy fürge és intelligensnek mondható keresési forma. A visszajátszott képben is kijelölhetünk mozgásérzékelési területet, így a rögzítő gyorsan végigpörgeti a felvételt és megnézi, hogy mikor volt a kijelölt területen mozgás. Az intelligens esemény feldolgozáson kívül, az egyik igen jól használható plusz lehetőség a szabotázs-figyelés. Engedélyezése után, a kitakart képre is riasztást tud produkálni rögzítő egységünk.

Végszóként elmondható, hogy a kamerarendszerünk tényleg egyre okosabb tud lenni az ilyen jellegű funkciókkal. Mi várjuk, hogy mit hoz számunkra a jövő ezen felül!
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től
Olvasta már?
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től