Jövőbe tekintés Bosch léptékkel

Bosch Biztonsági és Védelmi Rendszerek rendezvény

Jövőbe tekintés Bosch léptékkel
Egy leheletnyit más az olyan cég, mint a Bosch, publikus jövőbe nézése, ahol az alapító egyik irányelve az volt, hogy „inkább pénzt veszítsek, mint bizalmat!” A 2018 szeptember 20-án megtartott rendezvényük is ezt tükrözte. Sokkal inkább arra helyezték a hangsúlyt, amit már meg van; illetve, hogy a meglévő megoldásokat miként lehet saját funkcióikat erősítő, azokon túlmutató/meghaladó, integrált rendszereket létre hozni. Természetesen, mindezt megfűszerezve egy „csipetnyi” újdonsággal és jövőképpel.

Rendezvényt Balázs Anna (Délkelet-Európáért és Adria régióért felelős marketing manager) köszöntő beszéde, valamint Farkas Anikó (magyarországi értékesítési vezető) felvezetője nyitotta meg, melyből megtudhattuk, hogy minimálisan két évforduló is aktuálissá teszi a rendezvény helyszínét. Részben, addigi telephelyét kinőve, 5 éve nyitotta meg kapuit a modern Campus 1., mely lehetővé tette a rendezvény 6 szekciójának párhuzamos lebonyolítását. Másrészt, talán kevesen tudják, 100 éve nyitotta meg első magyarországi telephelyét a Bosch. Száz év eltelt, a Bosch még mindig jelen van, immár 9 telephelyen, 7 városban. Jelenleg folynak a Campus 2. építési munkálatai, a Sibrik Miklós út túloldalán, a rendezvénynek otthont adó Campus 1-gyel szemben. Mindezeken túl, a helyszínválasztás (talán) legfontosabb okaként jelölte meg, hogy itt mégha indirekten is, de megmutathatták, hogy a biztonságtechnika már nem csak egy önmagáért való üzletág, hanem a társosztályokkal együttműködő részlege a Boschnak. Hiszen, a Bosch a magánemberek ls szervezetek igényeinek széles körére képes választ adni: ahol épület épül, ott nem csak biztonságtechnikai eszközökre van szükség, de termo-/klíma- és légtechnikai megoldásokra (kazánok, légkondicionáló megoldások, stb.), sőt háztartási gépekre, kéziszerszámra, és az érdekelt felek gépjárműveihez alkatrészekre is. Farkas Anikó kiemelte, egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy szorosan együtt dolgozzanak a Bosch más területeivel, és a biztonságtechnikai portfolióin felül a többi üzletág megoldásait is partnereik / végfelhasználók figyelmébe ajánlják.

A Bosch Building Technologies - melyhez 2018-tól a biztonságtechnikai üzletág is tartozik - 1.9Mrd Eur árbevételt realizált 2017-ben. A Bosch Building Technologies két nagyobb csoportot foglal magában, a Security and Safety Systems és az Energy and Building Solutions. Magyarországon a Security and Safety Systems van jelen, ezért változott az üzletág neve Bosch Biztonsági és Védelmi Rendszerekre, mellyel azt is ki kívánták fejezni, hogy már többet nyújtanak az „egyszerű” biztonságtechnikai termékeknél. A kapcsolódó szolgáltatások és internetes megoldások megkívánták a tartalmi változás lekövetését is az üzletág nevében is.

A rendezvény szakmai részéről, szubjektív benyomásaimat igyekszem közvetíteni. Amint azt fentebb említettem, 6 szekcióban folytak az ismertető előadások, sok esetben egymással párhuzamosan.

A behatolásjelzés területét bemutató prezentáción, többek között, a kisebb és közepes méretű projektekhez ajánlott Bosch B & G központjainak erényeit emelte ki az előadó. Úgy a vázrendszer, mint a lehetséges integráció szempontjából magas fokú modularitás jellemzi a bemutatott megoldást. Külön kiemelésre került, hogy 48-599 zónás, 4-32 partíciós, 50-2000 felhasználó kiszolgálására alkalmas központ funkcionalitása túl mutat a szimpla behatolásjelzők szerepkörén. Az alap központok kivételével, a B & G megoldások akár 32 ajtó vezérlésére is képesek, így komplex beléptető rendszerként is funkcionálhatnak. Alkalmasak IP kamerák kezelésére, így a riasztások megerősítéséhez képanyag is rendelkezésünkre áll (video-verifikáció). Könnyedén csatlakoztathatók meglévő épületautomatizálási rendszerekhez, vagy létrehozható segítségükkel egy, köszönhetően az akár 599 programozható kimenetnek. A Bosch B & G központok alkalmasak lehetnek felügyelt tűzjelzőrendszerek kialakítására (illetve, összeköthetők tűzjelző rendszerrel), a családhoz tartozik kifejezetten tűzjelző kezelő-billentyűzet. Nem mellesleg, már elérhető iOS és Androidos applikáció a központokhoz, melynek segítségével pl. mobiltelefonunkról vezérelhetjük a rendszert. Példának okáért, ha az irodából távozván észrevesszük, hogy eltűnt a belépőkártyánk, távolról letilthatjuk azon ajtó(ka)t, mely(ek) nyitható(k) vele. A nagy rendszerekhez a GRADE-3 szabványnak megfelelő, akár 1500 zóna / 500 partíció / 1000 felhasználó / 32 tasztatúra kezelésére képes, szintén moduláris felépítésű MAP-5000-et javasolta az előadó. Az egészen kis rendszerekhez az AMAX termékcsaládot.

Őszinte leszek, a hangosítás nagyon nem az én asztalom, de készséggel elhiszem a Bosch előadójának (Anca Piscan), hogy az IP megoldások előre törésével és a Bosch támogatásával a biztonságtechnikai vállalkozások akár egy új piacra is beléphetnek. A Bosch megoldásai képesek a háttérzenétől (mely az Internetről is jöhet), a hangosbemondó üzemmódon át, a vészhangosításig minden igényt kiszolgálni. Az előadótól megtudhattuk, hogy felmérések igazolják, vészhelyzetben gyorsabb és hatékonyabb az evakuáció, ha nem csak a sziréna szól, de emberi hang is felhívja a területen tartózkodók figyelmét a távozás szükségességére. A kisebb objektumokhoz a Bosch PLENA, a közepes projektekhez a PAVIRO, az egészen nagyokhoz a Praesideo megoldását javasolta az előadó. Személy szerint, nekem a PLENA Mátrixszal összefüggésben bemutatott okos eszközről történő vezérelhetőség nyerte el a tetszésemet. Köze lehet hozzá a tesztzenének beadott AC/DC szám. Akár mobil eszközünkről meghatározhatjuk, mely zónában, milyen hangbeállítással, mely hanganyag szólaljon meg. Sajnos, jelenleg még csak iOS eszközökről (iPad, iPod, iPhone) valósítható meg a távvezérlés. Az előadás végén Farkas Anikó hozzá tette, hogy bár itthon még ez nem bevett gyakorlat, de a Bosch hangosítási megoldásait akár otthonokba is lehet ajánlani.

A Bosch szolgáltatási szekcióját „színesíti” a kereskedelmi egységek hatékonyabb üzemeltetését elősegítő, felhő alapú szolgáltatáscsomag. A rendszer lényege, hogy az adott üzletben 180°/360°-os, a megfelelő analitikával rendelkező panoráma kamerákat helyeznek ki, melyek a szükséges adatokat a Bosch felhőbe továbbítják. A kamerák nem helyi szerverhez csatlakoznak, hanem közvetlenül a felhőhöz és képet nem, ill. csak szükséges mennyiségben továbbítanak, így az adatforgalom minimális. Az adatáramlás biztonságát SSL titkosítás garantálja. Azaz a kamera-felhő útvonal 100%-osan biztosított. A felhő-felhasználó csatorna is (https), elméletileg, de itt a felhasználói hardver/szoftver környezet lehet a gyenge pont. Az szolgáltatási licenc díj 250 EUR/kamera összegtől indul. Az igényelhető szolgáltatások között szerepel a forgalom (közlekedés) vizualizáció – azaz, a kamera képén egy „hőtérkép” jelzi, mely helyek a kiemeltek a látogatói mozgás szempontjából és melyek nem. Ennek segítségével mérhető egy esetleges átrendezés hatékonysága. Sőt, az analitika megmutathatja az „ilyen volt / ilyen lett” adatokat is. Az ún. Engagement Funnel („elköteleződési tölcsér”) azt vizsgálja, hogy egy adott promóció mennyire kelti fel a vásárlók érdeklődését, pl. oda mennek és fel-/leveszik az adott terméket a polcról/pultról/totemről. A „Flow” analízis azt mutatja meg, hogy a vásárlók mekkora számban/arányban, milyen irányban, milyen sebességgel(!!!) haladtak a boltban. Természetesen, vizsgálható a látogatók száma; az, hogy adott területen mikor, mennyien tartózkodtak; a sorok kialakulásának idő és helybeni adatai. Az alkalmazott technológia az adott vásárlót végig követi az üzleten, 95%-os hatékonysággal képes kiszűrni a duplázásokat. A rendszer felhőalapúságának köszönhetően, akár globális üzletláncok igényeinek kiszolgálása sem lehetetlen.

Szűcs Gábor a nagyfelbontású panorámaképet közelítette meg egy másik Bosch megoldással egy másik oldalról. Egy nagyfelbontású kép előállításához vagy egy nagyfelbontású kép alkotására képes kamerára van szükségünk, vagy egy olyan megoldásra, mely több – jelen esetben akár 16 – kamera képéből képes lehet felépíteni egyetlen nagyfelbontású/panoráma képet. A 16 kamerát azért emelném ki, mert a munkaállomás limitje. Fontos kiemelni, hogy egyetlen munkaállomás egyetlen ilyen képet előállítani. Még az sem szükséges, hogy a kamerák felbontása egyforma legyen. Az igazán nagyméretű „panoráma” képek esetében nem árt info-pontokat kihelyezni, hogy az operátor tudja, hogy épp hol jár. Az info-pontok kapcsán érdemes megemlíteni a „kép-a-képben” funkciót, azaz, egy szűklátószögű kamera képét felvehetem a panorámaképem egy belső, kiemelt fontosságú szegmensébe. Értelem szerűen, a ZOOM-olásnál nagyságrendekkel jobb eredményt érek el, mint egy bármilyen nagy felbontású, de széles látószögű kamera esetén. Arról nem is beszélve, hogy ezzel akár a hálózati terhelést is csökkenthetem. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a kamerák összefűzésénél ügyelni érdemes a torzítások kerülésére, ellenkező esetben elvész a rendszer előnye.

Bosch tűzjelzés kapcsán az AVIOTEC IP starlight 8000-et emelném ki. Maga a termék egy intelligens videoanalitikával ellátott kamera, melyet arra hegyeztek ki, hogy a füstöt érzékelje. Azaz, még a tűz fellángolása előtt esélyes, hogy jelzi a vészhelyzetet. A készülék alkalmazható önmagában, tűzjelző rendszerhez, vagy VMS-hez csatlakoztatva egyaránt. Az előadó elmondása szerint, gyorsabb lehet, mint egy hagyományos füstérzékelő, ami a kármegelőzés szempontjából kifejezetten előnyös lehet. A Smart Safety Link a vészhangosítást és a tűzjelzést hozza egy platformra, a rendszer egyik kiemelt funkciója a kettős biztosítás: amennyiben megszűnik a két rendszer között a kapcsolat úgy a tűzjelző, mint a kommunikációs rendszer riasztja az operátort.

A Bosch Videorendszerek ismertetésének mélységi visszaadását meg sem kísérlem. Az előadó kiemelte, hogy az IoT korszak gyökeres változást hozott még a video-biztonságtechnika világába is. Gyakorlati értelemben a kamerák már egy rendkívül összetett rendszer sokoldalú érzékelőegységei. A Bosch nem túl régen bemutatkozó és azóta is folyamatosan bővülő „i” kamera családját ennek tükrében alkotta meg a cég. Röviden, az „i” család tagjai nem csak a kiváló képminőséget biztosítják, hanem a jelen kornak megfelelő intelligenciát és integrálhatóságot is. A cég folyamatosan invesztál termékei egyre biztonságosabbá tételébe, hiszen épp az IoT korszak hozta el az IP alapú fenyegetettség robbanását. A biztonságos kommunikációs kapcsolat és a megfelelő jelszókezelés „kikényszerítése” alapértelemezett. A Bosch eszközök szintén alapértelmezetten képesek letiltani a nem biztonságos portokat és távoli kommunikációt. Más gyártótól származó szoftverek telepítése nem engedélyezett. A firmware frissítések kapcsán pedig csak a Bosch digitális aláírásával ellátott fájlokat fogadják el az eszközök. A fontos azonosítókat nem a kamera memóriájában tárolják. A különböző hitelesítésekhez szükséges, egyedi tanúsítványokat már gyárilag feltöltik. Még folytathatnám, de szerintem, ez is meggyőző mennyiségű elővigyázatosság. Már egy ideje ismert, hogy a Bosch a kameraoldali analitika mellett tette le a voksát, melyekből nem keveset (típustól függően 14/16) integrálnak 1-1 eszközbe. Érdekességként említem, hogy a két hullámhossz-tartományban (hő + hagyományos tartomány) is „látó” MIC kamera képes a hőkamera jelét optikailag felrajzolni a hagyományos kamera képére. A cég egyik legfrissebb újdonsága a Flexidome IP 8000i starlight, mely számtalan, a telepítést megkönnyítő mechanikai és elektronikai (pl. „lassú” – beállítási célú - PTZ) megoldással rendelkezik, az intelligenciát sugalló „i” jelzésen felül. Talán jelent valamit az a tény, hogy kültéri ellenállóságát -50°C – és +80°C-os tesztkörnyezetben vizsgálták. Bónuszként, a készüléket egy app segítségével okostelefonunkról is beállíthatjuk. A közeli jövő video-analitikai trendjei közül a helyszínspecifikus objektum azonosítást (SOD), a háttér-eltávolítást és (természetesen) a gépi tanulást emelte ki az előadó, mely utóbbit egy forma/szín felismerő demonstrációban mutatott be, ahol a Bosch logója „láttán” üdvrivalgást aktivált a kamera, míg legnagyobb versenytárs logója elégedettlen (gépi) morajt indukált. Röviden és hosszan, a Bosch Biztonsági és Védelmi Rendszerek rendezvényén a fenti témák kerültek terítékre a cég nívójához méltó módon.

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Két új kedvező árú PoE switch a Videosec kínálatában
Olvasta már?
Két új kedvező árú PoE switch a Videosec kínálatában