40x-es dróntechnológia, gekkó és darázs „alapokon”


40x-es dróntechnológia, gekkó és darázs „alapokon”
A Lausannei Egyetem (EPFL, Svájc) és a Stanford (USA) közös projektjének keretében olyan drónt fejlesztettek ki a kutatók, mely saját súlyának negyvenszeresét (40x) képes megmozgatni (vontatni).

Kétségtelenül figyelemfelkeltő az a tény, hogy a svájci kutatók két ilyen drónnal képesek voltak ajtókat is kinyitni. A FlyCroTug (Repülő, Kisméretű, Vontató) fantázianévvel felruházott eszköz képességeinek hátterében a gekkó lába – a drón fogó / kapaszkodóképességét a gyík talpfelületét utánzó fizikai kialakításnak köszönheti –, valamint a darázs tehermozgató képessége áll. A gekkó „ősnek” köszönhetően, szinte bármilyen felülethez képes hozzátapadni és azt megmozgatni. Bár a kilincs használata csak egy teszt volt, de a fejlesztők szerint, vészhelyzetekben akár vizespalackokat is szállíthat, adott méretű törmeléket mozdíthat arrébb, (még működő) CCTV kamerákat pozícionálhat át a megváltozott (vészhelyzeti) körülményeknek megfelelően. Kis méretének köszönhetően ideális eszközök kutatási, felderítési és mentési feladatokhoz.

Forrás: actu.epfl.ch
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ha az elvárások a dizájnban is megmutatkoznak, akkor az Inim-nél startol a fekete szín is
Olvasta már?
Ha az elvárások a dizájnban is megmutatkoznak, akkor az Inim-nél startol a fekete szín is