Eocortex 3D személyszámlálás: mitől ennyire pontos?


Eocortex 3D személyszámlálás: mitől ennyire pontos?
Az Eocortex egy nyílt platformú videó megfigyelő szoftver (VMS), amely a hálózati videó rögzítők (NVR) és a videó elemzési modulok hozzáadott intelligenciájával rendelkezik. Jelenleg több mint 23 000 videó felügyeleti rendszer fut sikerrel az Eocortex-szel az egész világon. Az Eocortex VMS szoftver lehetővé teszi, hogy skálázható CCTV kamerarendszert építsen korlátlan számú IP-kamerával, szerverrel és munkaállomással.

A személyszámlálás a három legkeresettebb videó elemzési funkció egyike. A személyszámláló modul a videokamerákról szerzett adatokat felhasználva készít statisztikákat a bejövő és kilépő személyekről. Még mielőtt tovább olvasnánk az Eocortex 3D személyszámlálási modul részletes bemutatását, érdemes tisztáznunk mikor hívjuk személy- vagy látogató számlálásnak a megoldást.

Személyszámlálásról beszélünk, ha az adott videó analitikai modult élet-, és vagyonvédelmi feladatokra; és látogató számlálásnak, ha az valamilyen kereskedelmi, vagy üzleti tevékenység kiértékelésére, fejlesztésére használjuk.

3D személyszámláló kamera

A személyszámláló videó analitikai modul az Eocortex szoftverében 2012 óta elérhető. Jelenleg a fejlesztők folyamatosan fejlesztik ezt funkciót, azonban 2017-ben drámai javulást értek el a működésében. Ez a javulás egészen a 98,6%-os pontosságúvá tette az Eocortex a 3D People Counting modulját, ami mérföldkőnek számít ebben a technológiában. A 3D People Counting modul egy integrált rendszer, amely a különleges Eocortex videokamerából és az intelligens videó analitikai VMS szoftverből áll.

A modul beállítása három egyszerű lépésben történik:

1. Szerelje fel a videó kamerát a bejárat felett, ahol majd a számlálás történik;
2. A szoftverben a rendszerbeállításokon belül jelölje ki a virtuális bejárati vonalat;
3. Adja meg a számlálandó látogatók minimális magasságát.

Az egyszerű beállítás mellett a 3D személyszámlálás egyik legfontosabb előnye az, hogy pontossága nem függ a környezeti körülményektől (fény, kontraszt, mozgásintenzitás). A beállítás leegyszerűsítése és a felhasználás megkönnyítése érdekében a 3D People Counting modul különféle kifinomult video-feldolgozási és elemzési algoritmusokkal rendelkezik.


Hogyan működik a 3D-s személyszámlálás?

A korábbi kétdimenziós képalkotó szoftveroldali számlálókkal ellentétben az új technológia, a harmadik dimenziót, azaz a mélységet is használja. A mélységet a videó kamera és a virtuális bejárat/kijárat vonalat átlépő személy távolsága (függőleges irányban) jelenti. A mélységérzékelő biztosítja az objektum magasságával kapcsolatos információk meghatározását, és lehetővé teszi, hogy megkülönböztessük az embereket a virtuális vonalon áthaladó más tárgyaktól.

A kiterjesztett térbeli képalkotás segítségével a számláló algoritmus mélységi térképet készít. Ennek leképzéséhez beépített infravörös fényt és érzékelőt használ. A szenzor az infravörös LED által kibocsátott fényt és annak a különböző felületekről történő visszaverődését és tulajdonságát érzékeli. A visszatükröződő infravörös sugarak különböző paraméterekkel rendelkeznek; az érzékelő és a mögötte dolgozó algoritmus elemzi őket, majd kiszámítja a visszaverődésből a távolságot és létrehozza a mélységi térképet.

A virtuális vonalat keresztező tárgyak mélységének mérése önmagában már lehetővé teszik a pontos adatok összegyűjtését. Azonban a maximális pontosság elérése érdekében az Eocortex fejlesztői számos technológiát fejlesztettek ki, hogy a valós környezetben előforduló negatívan befolyásoló szituációkat figyelmen kívül hagyják és semlegesítsék, ezzel növelve a számítás pontosságát.

A négy fő technológia a következő:

1. Az emberek alakjainak elkülönítése.
Amikor az emberek egymás mellett haladva átlépik a virtuális vonalat, akkor a körvonaluk a beállított magasságban egybeolvad. Annak érdekében, hogy minden egyes személyt külön-külön követhessünk le egy ilyen helyzetben, létrehoztak egy algoritmust, amely a mélységi képet rétegekre bontja. Ennek eredményeképpen egy többrétegű tárgy körvonalait kapjuk meg. Az utolsó réteg a fej tetejét fogja jelenti és csak a fej csúcsok számlálódnak.

2. Az emberek mozgási irányának meghatározása (követés).
A mozgási irány meghatározás segít elkerülni a személyek többszörös számlálását.

3. A kamera vízszinteshez képest eltérő szögének kompenzálása.
Adódhat néha olyan körülmény, amikor a kamera elhelyezése miatt alakul ki eltérés a számlálásban. Mivel a modul működése a távolságok értékelésén alapszik, ezért az befolyásolhatja a magasság meghatározását, következésképpen a számlálási pontosságot. Az Eocortex 3D People Counting modul speciális algoritmusokat és eljárásokat használ, amelyekkel ezt a hatást hivatottak kompenzálni.

4. Az eszköz telepítési magasságának meghatározása.
A telepítés és a felhasználói beállítás megkönnyítése érdekében az Eocortex olyan technológiát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a készülék számára, hogy automatikusan meghatározza a pontos telepítési magasságot, így nem kell külön méréseket végezni telepítéskor és/vagy külön adatként megadni azt.

A 3D-s személyszámlálás előnyei

Az emberek magasságára vonatkozó adatokat felhasználó személyszámlálás új módszere igen pontos eredményt ad - legfeljebb 98,6% valós körülmények között. Mivel a magasságot a számlálási folyamatban felhasználják, a virtuális bejárati és kijárati vonalat átlépő nem kívánt tárgyak hatása teljesen kizárt. Ez azt jelenti, hogy a rendszer figyelmen kívül hagyja az olyan tárgyakat, mint például bevásárlókocsik vagy babakocsik. A megoldás másik kiemelt tulajdonsága, hogy a számlálás során a beállított magassági kritériummal a bevásárló központok marketing szakemberei igényeihez igazodva kizárhatóak a gyermekek a statisztikai adatokból.


Mivel a számlálás nem csak videó képek kiértékelésén alapszik, hanem az infravörös fények visszaverődéséből bonyolult és összetett algoritmus által leképzett adatokon is, ezért a pontos számlálás szinte bármilyen fényviszonyban, beleértve a majdnem teljesen sötét helyiségekben is elérhető.

De miért jó, ha számolják a látogatókat?

Az Eocortex látogatószámláló modul működésének eredményei segítenek a kis- és nagykereskedelmi vállalkozások vezetőinek és tulajdonosainak a nyereségük növelésében. Ennek a statisztikáknak a kompetens feldolgozása és összehasonlítása más összegyűjtött műveletek adataival (például az értékesített áruk mennyiségével, vagy a pénztárgépekbe bevitt forgalommal) lehetővé teszik a folyamatok optimalizálását, az alkalmazottak teljesítményének értékelését, és ezután a bevételek növelését.

Pontos konverziós számítás

Az Eocortex 3D Látogató számlálással pontosan kiszámíthatja a konverziót a vállalat egésze, valamint az egyes üzletek és részlegek számára. A megszerzett adatok lehetővé teszik a megfelelő értékesítési tervek kidolgozását, és egy elfogulatlan ösztönző program létrehozását az értékesítők, és a tanácsadók részére.

Létszám optimalizálás

A részletes látogatási statisztikák megmutatják Önnek a legforgalmasabb időszakokat. Ezek az adatok segítenek meghatározni az egyes feladatoknál, az adott időpontban szükséges személyzet mennyiségét, és összetételét pl. a vásárlók kiszolgálására, pénztári műveletek elvégzésére, takarításra stb.

A marketing tevékenység hatékonyságának javítása

A 3D Látogató számlálás lehetővé teszi, hogy a látogatók mennyiségi változásait értékelje az értékesítési promóciók során. Ön képes lesz az A / B tesztelés elvégzésére. Ennek eredményeképpen láthatja, hogy mely promóciós kampányok működnek és melyek azok, amelyekkel csak az idejét és/vagy a pénzét pazarolja.

Az Eocortex megoldásokat megtalálja a Novosec Security Kft. portfóliójában. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Menyhárt Tamás
Eocortex műszaki menedzser





Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Felhívás őrzés-védelmi alvállalkozói pályázatra
Olvasta már?
Felhívás őrzés-védelmi alvállalkozói pályázatra