Bosch AVIOTEC videoalapú tűzérzékelés


Bosch AVIOTEC videoalapú tűzérzékelés
Forgalmazó: Robert Bosch Kft, Biztonságtechnika Üzletág
Gyártó: Bosch Security Systems Llc.


A súlyosabb kimenetelű épülettüzek manapság csak kevés esetben okoznak komolyabb testi sérülést vagy akár halált okozó baleseteket. A korai tűzérzékelési technológiák hiánya és a magas fokú tűzveszély miatt ugyankkor a tűzoltók gyakran már túl későn érkeznek a helyszínre – a tűz veszélyessé vált, vagy ekkor már túl kockázatos az épület megközelítése. A videoalapú tűzérzékelési technológiák gyorsabb és pontosabb észlelést ígérnek a veszélyes tűzesetek ellen, lehetővé téve a tűzoltók számára a károk enyhítését.

A füstérzékelést a korai tűzérzékelés egy megbízható lehetőségeként tartjuk számon. A füst általában sokkal hamarabb keletkezik, még mielőtt bármilyen láng láthatóvá válna. Azonban a füstnek el is kell jutnia az érzékelőig. A mennyezetre szerelt érzékelők messze vannak a füst forrásától, és az épülettől függően, a füst más és más irányban terjedhet, vagy intenzitása is csökkenhet. Ezen felül, egy kialakulóban lévő tűz nem generál akkora felhajtóerőt, hogy a füstöt a mennyezetig emelje. A hagyományos érzékelők karbantartást is igényelnek, amely tovább növeli a fenntartási költségeket.

Az egyetlen füstérzékelési technológia, amelynél nincs szükség arra, hogy a füst az érzékelő közelébe érjen, a videoalapú füstérzékelés. Ez alapvetően egy sor algoritmusból áll, egy intelligens kamera belsejében. Az algoritmusok eldöntik, hogy valóban füst van-e jelen a képen, és riasztást generálnak amint a füst a kamera látómezejébe ér. Ezzel a megoldással nagyobb terület fedhető le, mint a hagyományos érzékelőkkel, így költséghatékonyabb megoldást és gyorsabb beavatkozást kínál, mivel a keletkező tüzeket 10-30 másodperc alatt érzékeli. Ezzel szemben az egyéb technológiáknak a füst lassú terjedése miatt hosszú percekre van szükségük – olyan percekre, melyek elvesztegetése során a veszélyhelyzet könnyen katasztrófába torkollhat.

Ezt a logikát alkalmazhatjuk lángok azonosítására is. A különböző tüzek lángjellemzői jól ismertek, így észlelésük az intelligens videoanalízisen (IVA) keresztül éppoly megbízható, mint a füst érzékelése. A videó használatával hozzáadott értékként jelenik meg a teljes terület megfigyelhetőségének lehetősége is. Az operátor így pontosan meg tudja határozni a tűz keletkezésének helyét, az érintett anyagokat, értékes időt és információt nyerve a tűzoltás segítéséhez. A kamerák képei szintén használhatók korai riasztások ellenőrzésére, elkerülve a költséges téves riasztásokat.A videoalapú tűzérzékelési rendszer akár egyetlen kamerától a hálózatba kapcsolt, menedzsment rendszereket támogató komplex megoldásokig terjedhet. Riasztásokat továbbíthatnak a felügyeleti központba, mobil eszközre, vagy támaszkodhatnak egy már meglévő tűzjelző központra is. A kamerák nagy területek lefedésére alkalmasak, nem igényelnek körülményes karbantartást, és még külön áramforrást sem. Az Ethernet alapú táplálással az áram és a videojel is közös kábelen fut, így lehetővé teszi a kamerák számára, hogy az Ethernet-elosztók szünetmentes tápegységeit használják energiaforrásként. A telepített rendszer kameráit a biztonsági szolgálat felügyeleti feladatokra is felhasználhatja. Ahogyan az intelligens algoritmusok azonosítják a füstöt és a lángot, úgy a szokatlan mozgások felismerése is lehetséges.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Jön a RIEL EXPO 2024
Olvasta már?
Jön a RIEL EXPO 2024