Easy Client – a SmartSpeed IP rögzítők titkos fegyvere.


Easy Client – a SmartSpeed IP rögzítők titkos fegyvere.
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: TechSon


A TechSon SmartSpeed rögzítők már megjelenésük idején is innovatív, progresszív funkciókkal segítették a telepítőt és a felhasználót. Ezek közül most a továbbfejlesztett Easy Client funkcióról szeretném elmondani, hogy mi is ez pontosan, hogyan képes időt és pénzt megtakarítani, és milyen újdonsággal bővült a tudása.


A megfigyelőrendszer alapvetően két nagy szegmensre osztható: élő megfigyelés és események visszajátszása. Vagy ha úgy tetszik: élőkép és lejátszás. A rendszer felépítéséből és használati módjából adódik, hogy míg a lejátszást alapvetően ritkán és kevés számú munkaállomásról indítják el, addig az élőképet rendszerint több helyen is megjelenítik, így ez igényel több tervezést és erőforrást.
Az élőkép megjelenítésére – természetesen – az önálló rögzítő is alkalmas, mindössze egy monitort szükséges csatlakoztatni hozzá. Az egérvezérlésnek köszönhetően az intuitív felület számos lehetőséget kínál a betekintés optimalizálására és beállítására. Viszont a monitorkábel korlátozott hossza, valamint az egyes betekintőhelyek távolsága a rögzítőtől szükségessé tette a változatos klienscsatlakozások lehetőségét. Megszoktuk, hogy nem vagyunk hozzánőve a rögzítőhöz, és ahol csak lehetséges a hálózati csatlakozás, ott a távoli betekintés is megoldható.

A leggyakoribb klienseszköz a Windows PC. Futtatható rajta a rögzítő kliensszoftvere, de végszükségben elég az Internet Explorer, és elég csak beírni a rögzítő IP-címét, máris megjelenik az élőkép. Vannak azonban a PC-s megjelenítésnek hátrányai! A számítógép nem egy célhardver, így ha egyszerre több, nagy felbontású képpel kell megbirkóznia, akkor erős és drága processzorra lesz szükség. A PC-n ugyan el lehet érni, hogy betekintő kliensen kívül semmilyen más program ne legyen futtatható, azonban az efféle varázslásokhoz szükség lehet egy gyakorlott rendszergazdára, és emellett gyakran előfordul valamilyen gátló tényező, ami megakadályozza a szigorú korlátozás beállítását. A szabadon felhasználható PC felkínálja a lehetőséget a megfigyelőszemélyzet számára, hogy az élőképek figyelése helyett vagy mellett játékokat és egyéb programokat futtassanak. Ekkor a legegyszerűbb megoldás a PC elhagyása és célhardverrel történő helyettesítése. Ilyen eszköz például a dekóder, amit monitorfalak kezeléshez használhatunk.
A dekóder nagyszerű készülék, de csak akkor tudja megmutatni az erejét, ha négy vagy négynél több monitorból szeretnénk falat építeni. Ekkor nélkülözhetetlen, azonban két monitoros vagy annál is kisebb megjelenítés esetén olyan, mintha ágyúval lőnénk verébre.

Kis rendszereknél, egy-két monitoros megjelenítéshez több mint alkalmas kliens egy TechSon SmartSpeed rögzítő, amelyet Easy Client üzemmódban használunk.

Az Easy Client lényege az, hogy a rögzítőre nem kamerákat veszünk fel, hanem egy már meglévő SmartSpeed rögzítő csatornáit vagy ha úgy tetszik, élőképeit. Az Easy Clientként használt rögzítő innentől úgy működik, mint egy távoli kliens, betekintést nyújt egy rögzítő élőképeibe. S teszi mindezt úgy, hogy nem kell hozzá PC, csak maga az NVR, monitor és egy egér. A SmartSpeed rögzítő nem fárad el, nem kér hetente frissítést, és nem fut rajta az aknakereső. Csak teszi a dolgát: típustól függően meghajt egy vagy két monitort. Egy egérkattintással nagyítható a kép, pillanatok alatt átrendezhető a nézet, szóval igazi távoli betekintő hardver, ami ráadásul árban még csak meg sem közelíti egy i7-es PC költségét. A legkisebb SmartSpeed rögzítők a Windows árát sem érik el!

És ez nem minden!

A SmartSpeed rögzítőkbe szerelhető merevlemez arra is lehetőséget nyújt, hogy szükség esetén visszanézzük a felvételt. Kezdetben úgy tűnt, hogy az élőképek rögzítése kompromisszumokkal jár. Hiszen a képi információk mellé nem jöttek át a kamerából származó metaadatok, így csupán arra volt lehetőség, hogy ütemezett, azaz jelen esetben folyamatos felvétel készüljön a bejövő élőképekről. Már ez sem volt rossz, de az új fejlesztések az Easy Clientet sem hagyták ülni a babérjain. A legújabb rögzítőkbe már az Easy Client olyan verziója került, ami képes fogadni és feldolgozni a távoli rögzítő kameráiból származó mozgás és analitikai adatokat. Ezek a látszólag apró információk alapjaiban változtatják meg a felhasználás módját, és jelentősen kibővítik az alkalmazási lehetőségeket. Egyrészt optimalizálható a másodlagos rögzítés, ami a kiliens oldalon történhet. Nem kell immár elpazarolni a tárterületet a folyamatos rögzítés miatt, hanem beállítható, hogy mozgásra, vonalátlépésre vagy más eseményre induljon a rögzítés. Másrészt a beérkező metaadatokat eseményvezérlésre is fel lehet használni. A kamerákból a távoli rögzítőn át a kliensbe jutó riasztással vezérelhetünk relét, feliratot jeleníthetünk meg a képernyőn, sőt, felugró ablak beállítása is lehetséges. Képzeljük el, hogy egy olyan Easy Clientet használunk, amelynek két HDMI kimenete van. Ekkor az egyiken folyamatosan látszódhat akár az összes csatorna egy osztott képen, míg a másik monitororra csak akkor kerül kép, ha valamilyen fontos esemény történt. A figyelmezetésként megjelenő kép nem csupán a megfigyelő személyzet figyelmét keltheti fel, hanem arra is lehetőség nyílik, hogy az eseményt visszajátsszuk, és pontos információkhoz juthassunk ezáltal. Habár a legtöbb távoli megfigyelőponton szükségtelen visszajátszani a felvételeket, mert például egy portásnak nem az a dolga, hogy a tegnapi eseményeket nézegesse, mégis előfordulhat olyan eset, amikor a gyors cselekvés akár életet menthet. Ha lát például egy elhagyott táskát a telephely egyik pontján, akkor az azonnali visszajátszással, vagy az események keresésével másodpercek alatt kiderítheti, hogy kihez tartozik.

Az Easy Client tehát jelentősen kibővíti a TechSon SmartSpeed funcióit. Az eddig NVR-ként használt önálló videorögzítők kiegészíthetik a megfigyelőrendszert akár backup célra, akár a kliensoldali készülékpark ár/értékarányos kiváltására.

TechSon SmartSpeed IP rögzítők IDE kattintva


Boros György
Termékfelelős
Power Kft

Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Dahua Smart Dual Light technológia belépő szintű kamerákban is
Olvasta már?
Dahua Smart Dual Light technológia belépő szintű kamerákban is