Amikor nem a látványon van a fő hangsúly

Novosec LátványShow

Amikor nem a látványon van a fő hangsúly
Véget ért a Novosec LátványShow sorozata. Mivel kíváncsivá tettek, hogy mit rejt a cég roadshowjának fedőneve, vettem a bátorságot és beregisztráltam a négy Show-helyszín egyikére. Szeretném előre bocsátani, hogy a Látvány és Show elemek megítélése nem az én tisztem, de az biztos, hogy egy új megközelítésű roadshow keretében rendkívül figyelemre méltó termékcsaládokat ismertettek meg 5 etapban.

Mint az az előző mondatból kiderült, a rendezvény alternatív megközelítése abban állt, hogy nem egyetlen, jelentős számú közönség előtt rotálták az előadókat, hanem – a látogatókat érkezésükkor csoportokba sorsolva - 5 színpad kisebb léptékű nézőtere telt meg egy újabb csoporttal 40-45 percenként. Az előadóktól eltekintve, ez a módszer mindenkinek előnyösebb volt, mivel nagyobb lehetőséget kínált a termékek jobb, testközelibb megismerésére, kérdések feltevésére és egyéb interakciókra.

A show folyamán saját „színpadot” és bővebb bemutatkozási lehetőséget kapott 5 márka név szerint:
  • Eldes
  • Wiegand
  • eocortex
  • KEY automation
  • Dahua



  • A fenti sorrend a rendezvény hivatalos sorrendjét tükrözi, a továbbiakban az egyes színpadokon elhangzottakból mazsoláztam abban a sorrendben, ahogy szerénytelen személyem rotálódott az egyes „színpadok” előtt.

    A KEY kaputechnikája meglehetősen messze esik szűkebb szakmai pátriámtól és érdeklődési körömtől, de be kell valljam, úgy az előadó lelkesedése, mint a termékek külcsíne és belbecse magával ragadott.

    Ha valaki nem ismerné a KEY-t, akkor talán a legfontosabb jellemzőjét emelném ki: Olasz! A szó legjobb értelmében. A fiatalabbak kedvéért kifejtve, az olasz biztonságtechnikai termékeket remekül meg lehet különböztetni bármely más gyártó termékeitől, mert ízlésesen funkcionálisak, praktikusan szépek. A 2010-es tulaj és filozófiaváltást követően úgy a technológiában, mint a design területén folyamatos innováció / K+F tevékenység jellemzi a céget, mely egyértelműen jelentkezik termékeik műszaki színvonalában, szolgáltatáskészletében, formavilágában. Bár a cégnek akad egynehány termékcsoportja, a LátványShown a kapunyitók kerültek előtérbe, azokból is a csuklókaros verzió. A toló „verzió” és sorompó most nem kapott bemutatkozási lehetőséget. Tehát, a design. Elég megtekinteni a SUB távirányítót, hogy egyértelmű legyen, hol kezdődik a praktikus design!


    A fotó, sajnos, nem adja vissza távirányító szépségét, a műanyag felület meglepően kellemes tapintását, a süllyesztett gombtányért, mely segít megelőzni a véletlen benyomódást. A gomb térfél ellenoldalán az a bizonyos gyűrű nem sörnyitó, hanem a kapu kézi nyitását lehetővé tevő kulcs. Ami a műanyagokat illeti, a KEY minden termékének „plasztik” felülete az autógyártásban használt műanyagokból (pl. ASA polikarbonát) készül, melynek jellegzetessége a kellemes fogás (tapintás) és a tartósság. Az már csak bónusz, hogy nem jelent számára gondot, ha beesik egy pocsolyába, amit az előadó egy vízzel teli edénybe történő merítéssel demonstrált, melyet követően működésbe hozta a demo kaput.

    A KEY ügyel termékei megbízhatóságára, minden motort letesztelnek mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülne. A KEY rendszerek moduláris felépítésűek, így bővítésük – a forgalmazó megállapítása szerint – egyszerű. Ami az extra végfelhasználói élményt illeti, minden motorburkolat megkapta a cég NLS (Night Light System) funkcióját, azaz a nevéből fakadóan, éjszaka világítanak. No nem kell fényárra számítani, de a kaput és környékét láthatóvá teszik. Amennyiben ennél többre, másra lenne szüksége, a KEY örömest áll a rendelkezésére (pl. 24VDC-s kerti LED világítás), de az egy másik történet.

    Természetesen, a KEY-t sem került el az okostelefon trend és már rendelkezik telepítői és végfelhasználói applikációkkal is. Kapuhoz egyedi kódkártya jár, az ezen található kódot beütve a telepítői APP-ba (KUBE PRO) aktiválhatók a rendszergazdai jogosultságok. A telefonok Bluetooth segítségével kommunikálnak a kapuval, amihez szükségeltetik egy mobil kommunikátor (connect KUBE). Amolyan „félautomatikus” jelleggel egy adott kapu elérhető távolról is, így a legtöbb beállítást a telepítő távolról is módosíthatja. A biztonsági beállításokat nem lehet távolról módosítani, kizárólag a helyszínen. A „félautomatikus” jelleg azt takarja, hogy a módosításokhoz elengedhetetlen a végfelhasználó aktív közreműködése, hiszen a kapu Bluetooth-on kommunikál. A telepítő által beállított módosítások felhőn keresztül letöltődnek a végfelhasználó telefonjára (melyről push üzenetet kap), aki jóváhagyja, majd a kapu mellé sétál, létrejön a kommunikáció és a módosítások automatikusan feltöltődnek. A felhasználó visszautasíthatja a módosításokat plusz, amíg el nem fogadja, a telepítőnek lehetősége van törölni a változtatásokat. Mindez, persze, csak a jéghegy csúcsa. Aki többre kíváncsi a forduljon bátran a forgalmazóhoz.

    Természetesen, mindez nincs ingyen.
    A Dahua témakörében – a szivarszobai színpad előadói – kiemelték a cég dinamikus innovációs tevékenységét. Mivel a témában már több tartalom is megjelent a securifocus.com-on, csak címszavakban a legfontosabb gondolatok.


    Nem régiben jelent meg az új HDCVI generáció, mely már 5 és 8MP-es kamerákat is kezel. A PoC (Power over Coax. – tápellátás koax. kábelen keresztül) funkciónak köszönhetően nem csak az újra-kábelezés költségei eliminálódnak, de a táp és a kommunikáció is ugyan azon a kábelen áramolhat, akár 400 méteres távolságra. Bónuszként, a PoC redundáns tápellátásként is üzemelhet, ha a (PoC) kamera közvetlen betáplálása kiesne. Ezt érzékeli a (PoC) XVR és automatikusan elindítja a tápot a koax.-on keresztül. Megjelentek az olyan új kamerák (pl. Hac-HFW2249T-I8-A), melyek színes képet képesek biztosítani akár 0.001 lux (F1.0 !!!) mellett is. Bővül a cég IoT családja is, melyben már található olyan HDCVI kamera, mely egyben kommunikációs HUB (433/868 MHz), illetve olyan kamera is, melybe hőmérséklet és páratartalom mérőt is „rejtettek”. Az IoT termékek teljeskörű kihasználásához a 7-es XVR szériát javasolták az előadók. Az eszközök némi ráncfelvarráson is átestek az idén, besimult a napfénytető a kameratestbe, illetve igyekszik a gyártó rejteni az IR LED-eket. Nagy sláger a hőkamera, a déli határon is a Dahua hőkamerái üzemelnek, de az áruk még mindig milliós nagyságrendű. Cserébe, igen nehézkes elbújni „kutató tekintetük” elől. A cég rendszámfelismerő kamerája parkolókhoz lehet ideális. Két kamerával (a ki- és behajtás figyelésére külön), valamint a kiegészítő szoftverrel korrekt parkolófelügyelet alakítható ki. Európa valamennyi rendszámformátumának detektálására alkalmas. Súlymérési pontokon Eocortexre VMS-re küldhet súlyadatot Wiegandon keresztül. A Dahua modulárisan bővíthető IP kaputelefonrendszere 5 kültéri, 20 beltéri eszköz képes kezelni. egy meg nem nevezett új lakóparkban már ez kerül telepítésre.


    Az Eldes választékából a Pitbull Alarm Pro került terítékre. Első pillanatban el sem hittem, de a cég említett terméke egy PIR-be épített, széleskörű beállítási lehetőségeket felkínáló, 5 távfelügyeleti protokollt kezelni képes, hibrid riasztóközpont, melyhez 16 (bővítővel 32) rádiós eszköz csatlakoztathat.

    Mint az a képről is kiderül, minden rajta van (dual nano sim, GSM kommunikátor, akku, a mikrofon már csak „bónusz”), amire egy max. 150m2-es ingatlan levédéséhez – ha különösebb extra igények nem merülnek fel – szükséges lehet. A készülék 34 zónát (vezetékes + rádiós) képes kezelni. A mobil app, magától értetődően, ingyenes. A hagyományos érzékelőkön felül 1db hőmérséklet szenzort képes fogadni (nagyobb testvérei 8-at). Legfeljebb 4db Dahua kamera integrálható a rendszerhez és küldhető képanyag az Eldes cloud felé.

    A Wiegand továbbra is arról ismerszik meg – az előadó elmondása szerint -, hogy költséghatékony, nagymegbízhatóságú, egyszerűen telepíthető megoldásokat kínál.


    A megbízhatóságával kapcsolatosan „kiszivárogtatott” információ szerint, 3 év alatt 6db Wiegand terméket kellett garanciális ügyintézésbe venni. A Wiegand is folyamatosan finomítja termékeit a jobb telepíthetőség érdekében. Példának okáért a vezérlőt nem töltik fel peremig műgyantával, így a kábel behajtható marad, ami - szélsőséges példával élve – egy megcsúszott kábelfurat esetén komolyabb stressztől mentesítheti a telepítőt (a felhasználóról nem is beszélve).

    Az orosz Eocortex talán az egyik legkönnyebben telepíthető, modulárisan bővíthető, nyiltplatformú VMS (video-rendszermenedzsment) szoftver a piacon. A terméket fejlesztő céget 2008-ban alapították.

    Az azóta eltelt időszakban több mint 23 000 CCTV rendszert (200 000+ kamerával) „bíztak rá”. Jelenleg 150+ gyártó 4000+ IP kameráját képes kezelni, ONVIF és PSIA kompatibilis. Az Eocortex VMS nincs kamera limit, illetve a csatornára szóló licencek teljes élettartamra szólnak, melybe – az előadó elmondása szerint – a frissítések is beleértendők! A megoldás másik nagy erőssége az analitikai funkciók sokasága. Mindössze a példa kedvéért néhány kiragadott analitika:


  • Arcazonosítás
  • Rendszámtábla felismerés korlátlan adatbázis lehetőséggel
  • Objektumkövetés (több kamerán keresztül)
  • Látogató számlálás
  • Sorban állók elemzése (statisztikákkal)


  • Ennél jelentősen több funkció állhat rendelkezésünkre. Ennek megfelelően, támogatja az intelligens visszakereséseket is. Az általunk meghatározott paramétereknek sajátosságainak (méret/szín) megfelelő objektumokat keres csatornánként; majd a kinyert képanyagból klipet készít. Megdöbbentő, de a demo-video tanúsága szerint még azt is képes jelezni, hogy egy (pl.) építési területen ki visel biztonsági felszerelést (sisak) és ki nem. Természetesen, ez utóbbi esetben a rendszer riasztást küld a megfelel csatornán a megfelelő személyeknek. Ez a csatorna ma már lehet akár a Viber/Whatsapp/Telegram. Az előadó külön kiemelete, hogy az analitika nem (elsősorban) a pixelváltozásokra fókuszál, hanem az objektumkezelésre, így a téves riasztások száma is alacsonyabb lehet. Az analitika finomhangolásánál a perspektívakezelés standard funkció. Azaz, emberalakokkal mérhetjük be, hogy az adott képterületen/mélységben mekkora „objektumokat” kerestessünk a rendszerrel. Azt már mondanom sem kell, hogy az Ecortex széleskörű forgatókönyv képzést – bele értve az és/vagy logikai kapcsolatokat - biztosít analitikáihoz (is). Ma már alig akad VMS, mely ne spórolna a CPU kapacitással és támogatná GPU-kat. természetesen, az Eocortex sem marad ki a sorból. Mint azt a hallgatóság megtudhatta, az Eocortex képes a Dahua NVR-ekre rögzített képanyagot az Eocortex „kezelésében lévő” HDD-re szinkronizálni. Ez a funkció igaz a kameraoldali (SD kártyára történ) rögzítés esetén is. A GDPR megfelelőség jegyében csatornánként adhatjuk meg a tárolási időintervallumokat.

    Röviden
    A LátványShow tényleg jó marketingfogás volt a Novosec részéről, hiszen még engem is kíváncsivá tettek, hogy mit takar. Önmagában a „látvány” és a „show” nem definiálhatók objektíven, de az kétségtelen tény, hogy olyan ismeretanyagot adtak át, ami csak hasznára lehetett a résztvevőknek. Ollári Viktor
    Tagek:

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat
    Olvasta már?
    A Polsec Kft. elnyerte a 2023-as év Milesight Együttműködő Partnere díjat