A „Kici”, az „Occó” és a Nemzet Galériája…

avagy, ABIBAS és REEBOOK utánérzés a biztonságtechnikában

A „Kici”, az „Occó” és a Nemzet Galériája…
Mindent megértek, mert azt tanították, hogy tiszteljem az eltérő nézeteket és megközelítéseket. Azonban azt is vallom, hogy van egy határ, ameddig el lehet menni a tiszteletben, de utána éles „Megállj”-t kell parancsolni a túlburjánzó egyénieskedésnek. Leginkább akkor, ha nem csak szűkebben értelmezett szakmánkat, de egy nemzeti intézményt degradál sárga földig a „kici-occó” hatás.

Őszinte leszek, nem tudom, mit és hogyan kellene most írnom. Legyek megértő „tanár”? Esetleg tollát frissen fejt vitriolba mártó ítész? Száraz, tárgyilagossággal elemző szakértő? Sírjak, vagy nevessek? Nem tudom… már tényleg fogalmam sincs, mi kellene ahhoz, hogy ez a piac magához térjen és végre elkezdjen felfelé barangolni a minőségi termékek és szolgáltatások oázisa felé. Hidd el kedves olvasó, sokat látott ember vagyok. Láttam egy neves bevásárlóközpontban CCTV kamerát, melyen ott hagyták a védőfóliát. Évekig rajta volt. Most hagyjuk el azt, hogy egyáltalán nézte-e valaki a kamerák képanyagát, illetve milyen rendszerességgel ejtették meg a karbantartásokat. Szintén láttam, hogy egy nívós, felkapott cukrászdában, az enteriőrhöz a legkevésbé illő „kici-occó” szerelődobozra dobták fel az új kamerát. Ráadásul úgy, hogy 5cm-re volt az előző kamera kialakított helye (amit nemes egyszerűséggel úgy hagytak), a bekábelezése maga volt a förtelem.

A pálmát, minden tekintetben a mellékelt képen látható mozgásérzékelő viszi el. Ha ez itt és most a Facebook lenne (és ez egy FB bejegyzés), feltenném a költői kérdést, hogy szerinted – nyájas olvasó – hol leltem ezt – hanyag eleganciával falra felhajított – PIR-t? Hidd, el nem találnád ki. Kivéve, ha Te telepítetted… Sőt, körbe küldeném ismerőseim között, hogy osszák meg (mint a lopott autók esetében szokás), hátha előkerül az a bűnöző, aki ezt a gaztettet elkövette.

Persze, ez nem a Facebook, és a címből már kitalálhattad, hogy ezt a „csodát” a Nemzeti Galériában követte el egy „szakember”. Csak mellékesen, ha ezt tényleg egy szakember telepítette fel – hiszen a Nemzeti Galériában más nem telepíthetne -, akkor teljesen felesleges bármilyen képzés, bármilyen szakmai titulusok adományozása. Ha ez egy szakember műve, akkor inkább mondjon le minden tisztességes, hozzáértő telepítő erről a címről, mert megalázták, kisemmizték ezt a szót is.

Nem bánnám, ha a telepítő mellett minimum önkritikát (a harakiri sem túlzás) gyakorolna a projekt fő és alvállalkozóinak illetékes vezetősége, a Nemzeti Galéria / a Magyar Állam (a projekt kiírásában, megrendelésében, az elvégzett munka elfogadásában) illetékes szervezetének valamennyi érintett munkatársa.
Szerintem, a képeket látva, nem szükséges elmondanom, hogy mi ezzel a „munkával” a probléma, de azért pár szóban mégis összegezném.

1.) Az Isten szerelmére! Ez a Nemzeti Galéria! Itt őrzik Rákóczi arcképe mellett Szinyei, Munkácsy, Madarász, Csontváry és egy sor történelmi festő alkotását. Ami a művészettörténeti és történelmi könyveinkben magyar művészetről szól, jelentős része itt található. Mindezek után képesek egy ROISCOK mozgásérzékelőt megrendelni, feltelepíteni? Ráadásul így?!

2.) Ha valakinek ismerősen cseng a ROISCOK márkanév, az nem a véletlen műve. Ez a RISCO (ROKONET) kínai „megfelelője”. Igen az ABIBAS/REEBOOK hatás. Arra nem vette a „fáradtságot” valaki, hogy egy eredeti, a felszerelt „márka” minőségét fényévekkel felülmúló, eredeti ROKONET érzékelőt válasszon ki és telepíttessen/telepítsen fel. „Jó az ide!” … hiszen ez csak a Nemzeti Galéria…

3.) Azért a telepítés mellett se menjünk el szó nélkül. Galád volt, aki megrendelte/elfogadta, de aki feltelepítette… arra nincs szó. Ilyen „hányaveti” (hányingert keltő) munka nagylaki Mari néni kulipintyójában sem megengedhető, nemhogy itt, a MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN, a KIRÁLYI PALOTÁBAN, egy Világörökségi helyszínen!
Normál esetben, egy ide illő, professzionális termék esetén a gyári konzolon keresztül kellett volna vinni a kábelt; felül, takarásban bevinni az érzékelőbe. Ezzel szemben itt szigetelőszalaggal (sic!) van megragasztva a feleslegesen hosszan blankolt kábel, alul bevíve. Ez, ebben a kivitelezésben (csak azért, hogy finoman fogalmazzak) tragédia!

Mit lehet erre mondani? Nincs rá pénz? Nem kifogás. Legyen (ne!!!) ROISCOK, de legalább a munkát a hely szelleméhez méltóan végezzék el. Nincs pénz jobb eszközre (a Magyar Nemzeti Galériának?), akkor legalább a kivitelezőben legyen annyi jó érzés és becsület, hogy egy IWISE (ha már RISCO), vagy más magas minőségű, a intézmény védelméhez megfelelő biztonsági szabványnak megfelelő érzékelőt helyez ki. Amennyiben nem tudja keresztül verni a megrendelőn (kötve hiszem), akkor a különbözetet ajándék gyanánt adja annak a nemzetnek, amely egyébként a megélhetését biztosítja!

Biztosan én vagyok a naív, de akkor sem értem, hogyan kerülhetett ez a biztonságtechnikai ABIBAS, ebben a formában a nemzet művészeti Panteonjának falára.

Szabó László, LDSZ felháborodását és véleményét
papírra ill. képernyőre vetette
Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
TechSon Extra Long PoE termékek
Olvasta már?
TechSon Extra Long PoE termékek