LDSZ Szimpózium az IoT jegyében

Évadnyitó esemény a Kandón, néhány rekord kíséretében

LDSZ Szimpózium az IoT jegyében
Akik figyelemmel kísérik a január végi, február végi „társasági” eseményeket a magyar biztonságtechnikai piac háza táján (és itt nem a farsangra gondolunk), azok tisztában vannak azzal, hogy ilyenkor nyitja az évet az LDSZ Kft. a Kandón. Ezek a szimpóziumok mindig egy gondolat köré épülnek. 2018-at az IoT évének kiáltotta ki a cég és igyekezett saját és vendégelőadói mondanivalóját eme téma köré felépíteni.

Mindössze azért, hogy ne essek az „in medias res” (magyarosan: a dolgok közepébe vágva) vádja alá, annyit el kell az elején mondanom, hogy a 2018-as év – ha csak a Szimpóziumot nézzük – kiválóan indult az LDSZ-nek. Rekordszámú jelentkező regisztrált (240 fő felett) a rendezvényre. A jelentkezők zöme (160+ résztvevő), szavát tartva, megtisztelte jelenlétével az eseményt. Olyannyira eljöttek és pontosak voltak, hogy számomra ritkán tapasztalt sorállás alakult ki a helyszíni regisztrációnál. Még egy apró, szubjektív meglátás, talán az idén volt a legtöbb külhoni (a gyártókat/beszállítókat képviselő) előadó, és határozottan állíthatom, hogy az idén maradtak a legtöbben a rendezvény végéig, ami nem (csak) a szokásos ebédmeghívásnak köszönhető.

A fentebbi, rövid felvezetőn ha túlestél nyájas olvasó, akkor ideje elmerülni a biztonságtechnika IoT mélységeiben, legalábbis amit az LDSZ interpretálása elénk tárt 2018. február 2-án.

A hely szelleme megkívánta, hogy a hazai oktatás egyik ismert és elismert személyisége, Papp József (az Óbudai Egyetem, Műszertechnikai és Automatizálási Intézet intézetigazgató-helyettese) beköszöntőjével induljon az idei Szimpózium. A tőle megszokott praktikummal ütötte fel az előadások sorát, melynek egyik kiemelt üzenete: az IoT szuper, az intelligencia még tökéletesebb, de az intelligens embert (szerencsére - a megjegyzés a szerzőtől) egyelőre senki nem helyettesítheti. Kizárólag az emberi elme, odafigyelés és kreativitás adja/adhatná meg a biztonságtechnika valódi értékét és hasznát. Innentől pedig nem volt megállás, a szó majdnem szoros értelmében.

iQAlarm – profitképes hatékonyság
A sort Sorin Bogdan Suster – az iQAlarm lengyel gyártójának képviselője; és magyar hangja „Matkó Csaba” - nyitotta meg. Aki még esetleg nem hallott volna róluk: a cég 30 éves múltra tekint vissza. Mára az IP és GSM (alapú IoT) kommunikáció szakértőjévé nőtte ki magát. Magyarországon leginkább belépőszintű, ámde így is professzionális, vezetéknélküli behatolásjelző rendszereikről egyre ismertebbek. Nem is tagadják, hogy nem a biztonságtechnika, hanem a vezeték nélküli kommunikáció térfeléről csapták le a biztonságtechnika által feldobott magas labdát. Ellenben ennek köszönhető, hogy termékfejlesztésük erőteljesen támaszkodik a partneri/végfelhasználói visszajelzésekre, mindenki legnagyobb megelégedésére. Talán két példát érdemes ezzel kapcsolatosan citálni: az egyik, a hazánkban iQAlarmként ismert, 16 zónás vezetéknélküli „riasztórendszer” 32-es verziója, melyet leginkább a törökök lankadatlan érdeklődése tart életben, a másik pedig a dél-afrikai igényre megvalósult ActiveTrack megoldás. Azonban, ne rohanjunk ennyire előre, vegyük szépen, sorjában az elhangzottakat.



Suster úr kifejtette, hogy cége egyik fő fejlesztési irányelve (az ügyféligények figyelembe vételét követően) az egyszerűség. Központjaikat úgy tervezik, hogy azok telepítése és mindennapi használata a legegyszerűbb legyen. Ezt szolgálja a vezetéknélküli kialakítás azzal a bónusszal, hogy valójában egy hibrid rendszer az iQAlarm. Azaz, egy meglévő központ helyére (adott műszaki feltételek teljesülése mellett) beilleszthető, a meglévő érzékelők (legfeljebb 7 zóna) csatlakoztathatók és további 9 vezetéknélküli zóna (a 32 zónás iQA-14321WLP esetén 14 vezetékes és 18 vezeték nélküli) áll rendelkezésünkre a rendszer bővítésére. Akár mind a 16, ill. 32 zóna is lehet vezeték nélküli. A gyártó képviselője elmondta, hogy az iQAlarm rengeteg profitnövelő megoldást rejt magában. A gyors (vezeték nélküli) telepítésnek köszönhetően, a szükséges munkaórák száma csökken, kiszámíthatóbbá válik, így mennyiségileg is több rendszert helyezhetünk ki. További bónusz, hogy a központ képességeinek teljeskörű kiaknázásához (felhasználói applikáció) mindenképpen szükséges egy mobil adatkártya, melynek havidíja rendszeres bevételt, folyamatos ügyfélkapcsolatot biztosít a telepítő számára.

Ami az applikációt illet, ebből létezik a telepítői és a felhasználói. A telepítői app. (magánvélemény) remek, erőteljesen lecsökkenti az integrálás időtartamát. Ha más nem is, de a QR-kód beolvasásos érzékelő integrálás ide kívánkozik. A cég által gyártott érzékelőket QR kóddal látták el; így nem kell semmit sem bepötyögni, csak a telefon segítségével leolvasni és (nagyjából) készen is vagyunk.

A felhasználói app-pal is számos „csodát” követhet el a rendszer megrendelője. Nem csak állapotot figyelhet meg, értesítést kaphat, de élesítheti és deaktiválhatja a rendszert, akár a világ másik feléről is. A központ és az app. segítségével okos ház irányába menő megoldásokat (fűtés-/világításvezérlés) alakíthat ki/menedzselhet. Illetve, visszanyúlva az előző mondathoz, akár Ausztráliából is beengedheti (ajtót/kaput nyitva és zárva) pl. a takarítónőt és zárhatja a lakást/házat, miután az végzett a munkájával. Egyelőre csak terv a video-verifikáció (kb. az év végére várható), de ma már nem probléma a CCTV rendszerünk illetékes képanyagát (egyelőre egy másik app segítségével) okostelefonunkon megtekinteni.

További előnye az applikációnak, hogy korunk felhasználója magabiztosabban kezeli, mint egy hagyományos billentyűzetet. A gyártó felmérése szerint a hagyományos riasztórendszerek tulajdonosainak akár 50%-a is tartozhat abba a kategóriába, aki csak sátoros ünnepeken (de csak szökőévekben) élesíti rendszerét. Egyszerűen amiatt, mert bizonytalan a kezelő használatát illetően és fél a szomszédokat őrületbe kergető téves riasztásoktól.

Kifejezetten a távfelügyeletet üzemeltető cégek számára előny, hogy az iQAlarm rendszereket – ha már egyszer regisztrálták egy távfelügyeletbe – nem lehetséges „egy mozdulattal”, a meglévő szolgáltató tudta nélkül egy másik szolgáltatóhoz regisztrálni. Továbbá lehetőség van arra is, hogy a nem fizető partnert diszkréten és rendszeresen figyelmeztessük elmaradására (bővebb információért kérem, forduljon Matkó Csabához, vagy Tóth Ferenchez, akiket az oktatás végett is érdemes „zaklatni”).

A termékújdonságok közül a vezetéknélküli nedvességérzékelőt, az új CO/metán és CO/LPG érzékelőket; valamint a már említett, 2018 végén várható, video-verifikációra és (az érzékelők/csatlakoztatott eszközök felé) kétirányú rádiós kommunikációra képes IQA-300 központot emelte ki az előadó. Suster úr külön hangsúlyt fektetett az Active Track megoldás ismertetésére, melyet az ismert film analógiájára nevezhetnénk „több mint járőrellenőrző”-nek is. A beépített négysávos GPS/GPRS kommunikátornak köszönhetően mindent valósidejűen, online ellenőrizhet az arra jogosult személy, hiszen ez is egy internetre kötött IoT termék. Részint a leolvasott ellenőrzőpontok és azok elérésének adatai azonnal továbbításra kerülnek, illetve vészhelyzeti, kétirányú hang kommunikációra is alkalmas. Sőt, az arra jogosult vezető belehallgathat a járőr környezetébe. A beépített GPS - azon felül, hogy pontosan jelzi a járőr helyzetét – lehetetlenné teszi, hogy (az ellenőrzőpontokat leszerelve/klónozva), az őrszoba kényelméből „végezze” munkáját az ügyeletes munkatárs. Az integrált gyorsulásmérő segítségével számos extra információhoz juthatunk, talán a legfontosabb, hogy jelzi, ha adott ideig nem mozdul az adott személy, illetve nagyon rövid idő alatt került vízszintes helyzetbe (pl. rosszullét, támadás esetén). Talán a legnagyobb csoda ebben a készülékben, hogy nem csak őrjárat ellenőrzésre, de számos egyéb célra (idősek/gyerekek/turisták/stb. felügyelete) is eredményesen alkalmazható.

Milesight, mint (segítőkész) CCTV ragadozó
Bár Tóth Krisztián (az LDSZ Kft. budapesti irodavezetője) úgy vezette fel a Milesightot (mint feltörekvő CCTV márkát), mint ragadozót. Az igazat megvallva, nem ez jött le nekem az előadás során, pláne, hogy már fogtam kézben ilyen terméket. A Milesight sokkal veszélyesebb, mint egy szimpla ragadozó. Az ismert ragadozók zöme kiemelkedő erejére, gyorsaságára, vagy valamilyen kellemetlenül hatékony képességére építi sikerét.



Ellenben, a Milesight a részletek mestere. Olyan megoldásokat agyal ki és valósít meg úgy szoftveres, mint hardveres (ide értve pl. a P-iris optikákat is) téren, amitől az embernek leesik az álla. Valójában (bizonyos szemszögből) egy húron pendülnek az iQAlarm gyártójával, Milesight célja is az, hogy a telepítőnek és a végfelhasználónak minél egyszerűbb dolga legyen. Az eredmény? Kiváló képminőség, 0,002 lux fényérzékenység (Starlight funkció), VOIP támogatás (az arra alkalmas telefonnal behívható a kamera képe, ill. audio kommunikáció létesíthető), széleskörű képtartalomelemző csomag, eszméletlenül egyszerű telepíthetőség, és néhány olyan megoldás, mint a „régi” PTZ megoldásokat idéző kamerája (PTZ Bullet, mely már 5MP-es verzióban is elérhető). Mindezt a minőséget messze alul múló árszínvonalon (de azért, senki ne a „kici-occó” kategóriára gondoljon itt). Talán nem véletlenül a K+F területen dolgozik a Milesight alkalmazottak 50%-a. Egyetlen nehézség a cég kategóriáinak kódolása. A belépő szint (ami más gyártónál minimum a felsőközép lenne) az i-View, a profi az in-Sight fedőnevet viseli. Az előadó elmondása szerint, a cég csak IP alapú termékekkel foglalkozik. Az NVR-ei pedig kifejezetten magas szolgáltatási színvonalat képviselnek. Az ma már „egy dolog”, hogy egyes rögzítői képesek fogadni a 4K-s kamerák képanyagát, de a legfontosabb, hogy itt is ügyeltek olyan apróságokra, mint a HDD tokmányok megléte, melyek segítségével nagyjából 15mp egy winchester behelyezése, és akár 17mp is lehet egy HDD csere. A profi szoftveres megoldások mellett érdemes kiemelni, hogy a Milesight 4K H.265 Pro/PoE NVR 7000 és Pro NVR 8000 családok támogatják a RAID 0/1/5/10-et. Ma már elvárt az ONVIF megfelelőség, amit a Milesight messzemenően teljesít, így valamennyi, a LDSZ Kft által forgalmazott IP CCTV kamerával kompatibilisek.

JABLOTRON – nagyágyú az LDSZ kínálatában
Mint azt a 28 éves, a magyar piacon is erőteljes ismertséggel rendelkező Jablotron képviselője elmondta, sokat várnak az idei évtől, a világ- és a magyar piactól egyaránt. Biztosak benne, hogy 2018 a növekedés éve lesz. Ezért kerestek új disztributor partnert a meglévő mellé, akivel biztosítva látják, hogy a prognosztizált növekedési hullámot sikerrel tudják meglovagolni. Stepan Matek szerint, az LDSZ-ben megtalálták ezt a partnert. A Jablotront nem kell különösebben bemutatni. Talán a legelső cég volt, aki komolyan vette a drótnélküli megoldásokban rejlő potenciált és kifejezetten ezt a piaci rést kívánta dominálni. El lehet mondani, nem sikertelenül. Az 1990-es indulás óta (amikor csak 4 fő volt a cég létszáma), eljutottak a 216 főig (a cégcsoporton belül 600), melyből 80 fő feladata a legújabb termékek és (IoT) technológiák fejlesztése. Majd minden földrészen jelen vannak, de főbb piacaik, a hazait – ahonnan az árbevétel 25%-a származik - nem számítva, Európa és Ázsia.



Fejlesztési irányelvük, hogy a központok közel azonos szolgáltatással rendelkezzenek. Így mindegy, hogy belépő szintű (JA-100K), középkategóriás (JA-101K), vagy nagy központról (JA-106K) beszélünk, az alapok (nagyjából) azonosak. A részleteket mellőzve (e téren érdemes Tóth Ferenchez fordulni!) kiemelendő, hogy valamennyi központ csatlakoztatható IP hálózatra, képes kezelni fotó-verifikációra alkalmas PIR érzékelőt, ingyenes mobil app teszi kényelmessé a kezelését.

Ami az appokat illeti, a „My Jablotron” a felhasználók számára készült. A „My Company” a telepítők munkáját segítheti, nem is kis mértékben. A hagyományos telepítői funkciók mellett, az appon keresztül elérhető a Jablotron valamennyi termékének műszaki adata, marketing anyagok, sőt komplett rendszerterv és ebből árajánlat is készíthető a segítségével. (A használata regisztrációhoz kötött, szintén Tóth Ferenc az illetékes.) Az előadó megemlítette, hogy a Jablotron elindult az okos-otthon/épület kiszolgálás felé, és már megoldható pl. öntözőrendszer, fűtés (max. 4 termosztát), kapu, világítás vezérlése a központokon keresztül. Mint már írtam, valamennyi központ képes kezelni a cég beépített fényképezővel rendelkező PIR érzékelőjét. Amennyiben ilyen eszköz akad a rendszerünkben, riasztás esetén nem csak PUSH üzenet érkezik telefonunkra, hanem egy kisfelbontású kép is. Ha úgy ítéljük meg, hogy gond lehet, nagyobb felbontásút is lekérhetünk. Talán felesleges is részletezni, hogy ennek mekkora ereje van a téves riasztások leküzdése és az esetleges bizonyítási eljárások terén. Amennyiben a „fényképező” kevés lenne, (legfeljebb 20 db) IP kamerát is illeszthetünk a rendszerhez. A rendszer-kompatibilis kamerákat nem a Jablotron gyártja, de a firmware már egyértelműen a Jablotroné. Legfeljebb 10 jelfolyam élőképének megtekintését ingyenesen biztosítja a gyártó. Amennyiben ennél több jelfolyamot szeretnénk megfigyelni, esetleg felhőben rögzíteni (max. 3/7 nap), az már fizetős szolgáltatás; ez alól (díjfizetés) kivételek a távfelügyeletre bekötött kamerák, melyekhez 1 órányi rögzítés garantált.

Veracity – „ha rövid a kardod…”
Ermanno Antonelli a Veracity termékeit mutatta be. Akinek már mond valamit a név, annak nem lesz meglepetés a fentebbi alcím. A Veracity kifejezetten azért jött létre, hogy olyan termékeket fejlesszen/gyártson, melyekkel költséghatékonyan meg lehet növelni egy hagyományos, CAT5/6 alapú Ethernet hálózat hatótávolságát (a „bűvös” 100 métert). Természetesen, mindezt az IP CCTV megjelenésével közel egyidőben (2005.). Az IP CCTV technológia dinamikus fejlődésével a Veracity előtt is új távlatok nyíltak meg. Bár termékeik nem tartoznak a kifejezetten olcsók közé, de a vállalt hatótávokon belül kiváltható pl. egy optikai kábel kihúzása, ami a szükséges hardverek költségét figyelembe véve még mindig jelentősen nagyobb költség lenne, mint egy Veracity bővítő. Természetesen, nem csak a jelet, de a tápot (POE) is megnövelt távolságra – a POE betáplálás eszközétől függően, akár 500 méterre is - juttatja el pl. az OUTREACH MAX bővítő. A LONGSPAN bővítővel akár az 1000m sem álom, ráadásul ez a termék önmagát állítja be, igazodva a használt kábel specifikációjához, aktuális állapotához. Ez utóbbi termék 2 és 4csatornás verziója 2017 végén jelent meg.

TELL – a magyar mobil- és IP-kommunikációs óriás
A T.E.L.L. cégcsoport (4 magyar és egy romániai vállalat, 100 alkalmazottal) is a csak a szűk szakmai körben ismert óriások közé tartozik. Elismerésre méltóan nagyot alkotott úgy műszaki, mint üzleti téren. Termékei műszaki szempontból egyértelműen a legfejlettebbek közé tartoznak úgy a magyar, mint a világpiacon, árszínvonaluk mégis maradt a magyar költségvetésekhez igazodó. Termékeik immár a világ 30 országában elérhetőek. A kommunikációs megoldásain felül, a TELL 2000 cégnek nyújt flottamenedzsment megoldást (easyTRACK).



Démi Zsolt, a cég termékfejlesztési vezetője egy gyors ismertetőt tartott a cég „leg-IoT-osabb” termékeiről. Talán külön is érdemes megemlíteni az egyik legfrissebb terméküket, a PAGER7-et, melyet, ha rossz irányból közelítjük meg, kiválthat egy hagyományos, kisméretű riasztóközpontot, de(!) mindemelett 3G kommunikációra képes; fogadja és továbbítja a csatlakoztatott IP kamerák képét; mobil applikációval elérhető, menedzselhető; szabadon hozhatunk létre esemény-reakció rutinokat; SMS-t/emailt/PUSH üzenetet küld; 4-6 hőmérséklet szenzort kezel és 2-1 (NO) relés kimenetet. A PAGER7 biztonságtechnikai (mini riasztórendszer, mely video-verifikációra képes), épületgépészeti és mezőgazdasági (automatikus öntözésvezérlés) felhasználását röviden ismertette Démi Úr.

Természetesen, számos IoT fókuszú eszközzel rendelkezik a TELL (VOIP hangüzenet küldésére és FTP feltöltésre is alkalmas IP Bridge; a nem csak kapuvezérlésre alkalmas Gate Control PRO) Az előadó elmondása szerint, a cég különösen ügyel arra, hogy a felhasználónak ne kelljen elvesznie a részletekben. Termékfejlesztésük során ügyelnek a minél egyértelműbb, telepítést/felhasználást támogató kivitelre. Igaz ez az app.-okra is, melyek grafikus megjelenése (operációsrendszertő függetlenül, de a képernyőmérethez igazodva) közel azonos.

Hyundai – már nem csak a járműtechnológiában
Régi-új játékos a magyar piacon a Hyundai, akinek a neve magyarul (mint megtudtam) „modernitás”-t takar. Ami a CCTV-t illeti mindenképpen új. Bár a ’90-es évek végén volt egy rövid próbálkozása a cégnek a CCTV-vel, hosszú időre altatták a témát, míg kb. 2 évvel ezelőtt leporolták az asztalt, aktualizálták a kínálatot, melynek fejlesztése azóta is gőzerővel tart. Ivan Girbal, a márka európai értékesítési vezetője a legújabb termék és céginformációkat igyekezett átadni, szűkre szabott idejében. Mint elmondta, hogy a Hyundai határozott célja egy vezető pozíció elérése az IP CCTV berkein belül. A márka jelenleg a piacfejlesztés korszakát éli. Tavaly év végén terjesztették ki aktív piaci jelenlétüket a közép- és kelet-európai térségre, melynek keretében vették fel a kapcsolatot az LDSZ Kft-vel.



Termékfejlesztésükkel kapcsolatosan kiemelte, hogy kizárólag a legújabb és legmegbízhatóbb technológiákat alkalmazzák, valamint a IT biztonságot magas prioritású kérdésként kezelik termékfejlesztésük során (még a felhő és DDNS szolgáltatásaikat kiszolgáló szervereik is Németországban találhatók) így bátran vállalják a 3 év garanciát.

Bár kiemelt cél az IP dominancia, a Hyundai termékválasztékának jelentős hányadát képviselik az analog-HD termékcsoportok, melyek fókusza a 4-az-1ben kamerák és 5-az-1ben ZVR-ek (videorögzítők); így a kompatibilitás legmagasabb foka érhető el. Ez alól kivétel a legújabb PoC (Tápellátás Koax.-on keresztül) és analóg 4K termékcsalád, ők – kameraoldalon - HD-TVI szabvánnyal dolgoznak. Természetesen, úgy az analog-HD, mint az IP termékcsalád rögzítői széleskörű VCA (videotartalom-elemzés) szolgáltatással rendelkeznek. Már szinte valamennyi videorögzítőjükben elérhető a H.265+ tömörítési eljárás, melynek köszönhetően akár 50% tárhelyigény és (Ethernet) hálózati terheléscsökkenés érhető el. Ha csak a legjobbat keresi valaki, akkor a Hyundai esetében a jelszó a NexGen; ebben a termékcsaládban találhatók a márka zászlóshajói. A Hyundai egyik - már elérhető – újdonsága a kifejezetten rendszámazonosítás céljára kifejlesztett, NightFinder technológiával (0,002 lux), integrált ANPR (rendszámazonosító) funkcióval rendelkező HYU-444 IP CCTV kamera. 2018-ban várható a cég gépi mélytanulás (Deep Learning) technológiára épülő termék és szolgáltatás portfoliója. Az IoT témakörében az előadó megemlítette, hogy úgy a márka megfelelő be-/kimenetekkel rendelkező CCTV kamerái, mint rögzítői külső érzékelőkkel támogatva, vagy egyes VCA-k eredményeire támaszkodva képesek komplex, nem feltétlenül biztonságtechnikai (mezőgazdaság, épületirányítás, stb.) célú folyamatok ellenőrzésére, vezérlésére.

TKH – a kevéssé ismert erőgép
A TKH csoport a világ 16. legnagyobb, biztonságtechnikai vállalkozása az A&S felmérése szerint. Hazánkban, bár nevük sokak számára ismerősen cseng (különösen a névváltás előtti SIQURA), kevéssé elterjedt márka. Nem véletlenül termékeinek rendkívül magas színvonalát az árai tükrözik. Mint előadásában azt Katerina Ryan (a cég képviselője) elmondta, a TKH tipikusan projekt termékeket gyárt, a tömegtermelést meghagyja arra sokkal alkalmasabb gyártóknak. Példaként egy párizsi projektet hozott fel, ahol 5 év alatt 22 alagút közlekedését tették biztonságosabbá TKH kamerákkal, VMS és VCA (automatikus eseményjelzés) megoldásokkal.



Miért drága a TKH? Például az olyan megoldások miatt, mint az integrált SFP csatlakozó aljzat, mely lehetővé teszi, hogy az optikai kábel csatlakozóját (átalakító nélkül) közvetlenül a kamerába csatlakoztassuk. További ilyen példa lehet a hagyományos+hő képalkotó „kombók” alkalmazása a magasabb biztonság és eseményjelzés érdekében. A hőkamerák esetében olyan VCA is elérhető, mely egy lángoszlop magasságát méri egy finomító kéményén (akkor is jelez, ha túl magas, akkor is, ha túl alacsony); illetve, a TKH „kombó” kameráinak termo egysége már akkor látja a kitörni készülő tüzet (pl. egy gabonatárolóban - öngyulladás), amikor a hagyományos kamerák még semmit nem érzékelnek. Természetesen, ezen kamerák kivitelezése is olyan, hogy ellenálljon az igen csak magas kihívást jelentő külső környezetnek (saválló, robbanásbiztos, stb.).

Zárszó - LDSZ módra
Az előadások sorát Szabó László, az LDSZ Kft. kereskedelmi igazgatója zárta, szokásához híven, a megjelentek értékesítését támogató gondolatokkal, az idén IoT-ba ágyazva. Kiemelte a célcsoport meghatározás fontosságát, illetve azt, hogy egyre gyarapszik az okos-kommunikációs eszközök felhasználóinak száma, ami az IoT megoldások számára (különösen a biztonságtechnika területén) ma még kiaknázatlan kincsesbánya. Meglátása szerint ugyanúgy nincs igény az IoT megoldásokra, mint ahogyan a gépkocsira sem volt anno. A többi meg már történelem. Igényt kell kelteni, meg kell mutatni a végfelhasználónak, mi mindent nyer az IoT megoldások alkalmazásával. Ez (talán) lehetőséget kínál az állandó, filléres árversenyből való kitörésre. Elmondása szerint, a jövő a „biztonság, mint szolgáltatás” jellegű megoldásoké, mely folyamatos árbevételt garantál a telepítőnek.

Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Újdonság a SATEL kínálatában
Olvasta már?
Újdonság a SATEL kínálatában