VIII. MBF konferencia - a biztonság közbelép

avagy: „Az nevet utoljára, aki először üt.” (Rejtő Jenő)

VIII. MBF konferencia - a biztonság közbelép
Ámbátor konferenciának nevezik, már régen maga mögött hagyta a szót, melyet nevében megjelenít. Az MBF Konferenciák a magyar biztonságtechnikai piac évadnyitó „happeningjévé” nőtték ki magukat. Amennyiben ezt valaki negatív minősítésként értelmezné, lelke rajta, de egyértelműen jelzi, hogy nem volt ott (legalább) az idei rendezvényen.

Szeretnék minden tévképzetet azzal kapcsolatosan eloszlatni, hogy itt most egy színes-szagos-szélesvásznú eseményriport következne. Erre két apróság miatt nincs lehetőségem: az egyik, hogy egyetlen emberből állok és mindenhol nem voltam képes egyidejűleg jelen lenni; a másik a számomra misztikus magasságokban rejlő tematika. Legyünk őszinték (legalább is én magammal), a konferencia előadások tartalma – bár rendkívül érdekes és izgalmas volt – távol esik az én beszűkült CCTV agyamtól.

A „mindenhol jelen levés” (illetve, annak hiánya) abban mutatkozott meg, hogy a résztvevők jelentős hányada nem annyira a konferencia teremben, mint inkább a kiállítói térben és a társalgásra alkalmasabb, kellemetesebb térségekben múlatták becses idejüket, ami ellen kifogás sem lehet annak, tekintve, „Sok férfi olyan, mint a frakk: ha nélkülözi a megfelelő környezetet, használhatatlan lesz.”

A hölgyektől elnézését kérek a férfisoviniszta idézetért, de bízom benne, mindenki értette: a VIII. MBF is inkább arról szólt, hogy kisebb nagyobb csoportokban osszuk meg tapasztalatainkat, gondolatainkat a szakma jelenéről és jövőjéről; valamint, ápoljuk kapcsolatainkat.

                             Kattints a képre!

Ha már idáig eljutottál nyájas olvasó, egy kis száraz ismertetést sem úszol meg! Röviden, egy mini biztonságtechnikai kiállítás is kísért az eseményt, ami inkább csak díszletként szolgálta a „networking” célokat. Szépek és jók voltak a standok, de leginkább arra szolgáltak, hogy olyanok is egymásra találjanak, akik egyéb marketing csatornákon keresztül nemigen, vagy nem ilyen minőségben találkoznának egyébként. A teljesség igénye nélkül, megtalálhattuk ott az ASPECTIS / ASTAL / dormakaba / DSC / IPCam Technologies / Maltacourt (kiemelt biztonságú szállítmányozás) / NOVOSEC / Óbudai Egyetem / RIEL / SEAWING (ASSA ABLOY) / Strauss Metal standjait. Változó, hogy ki és miként közelítette meg standjának szerepét. Míg az ASPECTIS erőteljesen a networkingre és csocsó asztalaira épített (ebből bajnokság is kerekedett), mások meglehetős technikával vonultak ki.

Mint az a címből, valamint a beszúrt idézetekből kiderülhetett, a 2018-as „vezéridea” Rejtő Jenő világa volt. Talán az egyetlen hiányérzetem ehhez kapcsolódik, többet vártam a kiállítóktól és előadóktól az ehhez való igazodás terén. Ez persze, semmit nem von le a rendezvény színvonalából, ez mindössze egy öreg Rejtő rajongó kósza gondolata.

Néhány szót azért ejtsünk az előadásokról is, mert van mit! Még akkor is, ha a látogatók X hányada inkább a networkingre helyezte a hangsúlyt. Egy kicsit „in medias res” jelleggel – vagy a friss utazás emlékét meglovagolva - dr. Szemeti Ferenc az utazások biztonsági kérdéseit vesézte ki, egy szépen elkészített oktatóvideóban (és személyesen); megerősítve a régi bölcsességet: „si vis pacem, para bellum” (ha békét akarsz, készülj a háborúra). A levetített videóban egészen az ELI-ALPS Lézeres kutatóintézetig jutottunk, melynek biztonsági vezetője (Hódi Attila) a személyi állománnyal kapcsolatos kérdéseket feszegetett, hitet téve amellett, hogy a hatékony biztonsági őrség titka a folyamatos képzés / minőségi munkaeszközök és körülmények / világos és reális vezetési elvek, elvárások / nyitottság és visszacsatolás. Hortobágyi Ágoston – a DOQMENT Kft. ügyvezető igazgatója örömmel tárta elénk, hogy már tökéletesen e-írásképessé tehetők a magánszemélyek is, cége megoldásaival. A megoldásaik közt szereplő DOQDRIVE pedig lehetőséget teremt arra, hogy közhiteles fényképeket készítsünk járműveinket ért balesetekről, kátyús sérülésekről, de akár „egyszerű” blokkokról és számlákról. Minekután a rendszer „hermetikusan” zárt (még a fénykép készítője sem képes fotóit utólag módosítani), minden szükséges azonosítót csatolnak a képhez (dátum/idő/ügyfélazonosító/GPS koordináták/stb.) semmi sem akadályozza meg, hogy az így készült fotók a hatóságok előtt is megállják a helyüket.

A köztünk élő legendák sorában most Furkó Kálmán anekdotázott, életéből, hivatásos katonai és sportpályafutásából merítve szakmánkat is érintő bölcsességeket. Hodován Zsuzsanna és Ríz Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a vagyonőri szakma mélységesen alulfizetett, mégis a munkavállalók preferencia sorendjében „csak” a 4. helyen van a fizetés, mint az elégedettségi fokmérő. Megelőzi a munkahelyi légkör, a szolgálati feltételek, az „érdekes, értelmes, jól szervezett munka”. Partnereiknél vizsgálják a munkavállalói utat és élményt (miként éli meg a munkavállaló a mindennapjait a cég alkalmazásában). Meglátásuk szerint, érdemes ezen felmérésekre/fejlesztésekre költeni, mert egy nem vezető beosztású munkavállaló esetén a „pótlás” költsége meghaladhatja a 650 000 Ft-ot; egy szakmérnök esetén ez már millión felüli tételt jelent, magasabb vezetői beosztás esetén pedig sokmilliós tételről beszélhetünk.

Csuthi Zsuzsa – az Avigilon képviseletében – a video-biztonságtechnika jövőjét ecsetelte cége elképzelésein keresztül. Meglátásuk szerint a jövő egyértelműen az AI (Mesterséges Intelligencia) alapú megoldások, mely irányba az Avigilon is elfordította a termékfejlesztés kormánykerekét. Dr. Nyerges Éva a vagyonőrök alkalmazásának jogi visszásságait elemezte. Megdöbbentő adat volt, hogy egy 2017-es hatósági vizsgálat során a vagyonvédelmi cégek mindössze 24%-a ment át „csont nélkül” a rostán. A többiek esetében kisebb és nagyobb, egy/több szabálytalanságot fedezett fel a hatóság. Ehhez csatlakozott egy (sajnálatosan rövid) kerekasztal beszélgetés, ahol a hallgatóság is elmondhatta – esetenként érzelmektől sem mentes – véleményét.

A rendezvény – szakmai szempontból – kiemelkedő eseménye volt az egykori orosz laktanya területén található (minő nemes „bosszú”) ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetbe szervezett „tanulmányi” út. Az épületkomplexum alapjait 2014-ben tették le, a műszaki átadás 2017 júniusában volt; de a komplexum fejlesztése folyamatos. 2020-ig nagyvonalú, határozott tervekkel rendelkeznek. Meg nem erősített hírek szerint, a borászok jelentős része azért állt át a paraf dugóról a csavaros palackkupakra, mert az épület építésekor hatalmas mennyiségű parafát használtak fel a rezgéscsökkentőrendszerhez.


Az Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt szerves része az európai kutatási nagyberendezések tervezett, ill. épülő azon generációjának, amelyet az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma (ESFRI) fog össze. Az ELI a világ első olyan létesítménye, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé, akár az úgynevezett ultrarelativisztikus tartományban is. Ezzel új utak nyílnak majd meg a fizikában, valamint olyan új technikai fejlesztéseket is megalapozhat, mint amilyen a relativisztikus mikroelektronika és a kompakt (asztali méretű) lézeres részecskegyorsítók. Az ELI az anyagtudomány, az orvostudomány és a környezetvédelem számos területére jelentős hatással lesz majd, de a 4D képalkotásnak a biztonságtechnikában is szerepe lesz olyan megoldások kifejlesztésében, melyek lehetővé teszik az emberi test/ruházat teljesen ártalmatlan átvilágítását. Az intézmény sajátosságaira építve a magyar állam 65 hektáros tudásközpontot tervez az ELI körül.

Zárszóként nem lehet semmi sem alkalmatosabb, mint egy ide illő, a helyzethez alakított Rejtő idézet: „A művelt emberiségnek üzenem: Mindenütt jó, de legjobb a IX. MBF Konferencia és a Horchman-pneu és tömlő, ugyanott elsőrangú golyóscsapágy!”

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Axis Q1808-LE kamera
Olvasta már?
Axis Q1808-LE kamera