A Hikvision jövőképe a Mesterséges Intelligencia tükrében


A Hikvision jövőképe a Mesterséges Intelligencia tükrében
Nemrégiben érte el hazánkat a Hikvision – Görögországból induló - kamionos TruckShow-ja (a roadshow képesebb megfogalmazásban), mely egy rövidke napra megállt a Velence Resort Hotel parkolójában, hogy a magyar szakma válogatott közönsége megismerkedhessen a cég jelenlegi közeli jövőt illető, termékfejlesztési elképzeléseivel.

Go further with AI
Mivel szeretném minél szakmaibb szinten tartani a cikk hangvételét, most elkerülöm S. Spielberg filmeposzára (A.I.) célzó megjegyzéseket, inkább arra irányítanám a fókuszt, hogy ideje a szakmának egy kicsit „rágyúrni” a szakmai ismeretekre! Hiszen, alig kezdett hozzá szokni a magyar biztonságtechnika telepítői gárdája a „standard” IP-alapú technológiákhoz, máris a horizonton az új kihívás: az A.I. (M.I.).Vissza ugorva a rendezvényhez, a Hikvision bemutató kamionja nem csak biztonságtechnikai szempontból tartalmazott figyelemre méltó megoldásokat, de maga a kamion is rendkívüli képességekkel rendelkezett, hiszen a standard méretből – egy frappáns mechanikai megoldás segítségével – egy akár 30 főt befogadó bemutató teremmé lehetett alakítani „utánfutóját”.
Természetesen, itt inkább a bemutató járműbe integrált biztonságtechnikai megoldások játszották a főszerepet, melynek magyar vonatkozása, hogy Dubiczky Tamás (a Hikvision Europe Értékesítéstámogató Mérnöke) is segéd kezet nyújtott a bemutatott technológiák kamionba „varázslása” során.


Jelen tartalmi egység alcíme a Hikvision aktuális szlogenjét takarja; pongyolán fordítva: „Gyerünk tovább az M.I. útján”. Mint azt Paulusz Miklós a rendezvény beköszöntő előadásában elmondta, a cég erőteljesen elkötelezte magát az A.I. (M.I.) alapú megoldások fejlesztése mellett. A Hikvision nem elégszik meg a szűken vett biztonságtechnikával, hanem – videó (CCTV) + A.I. alapokon - három új terület felé készül nyitni:

1. Járműipar
2. Lakossági (Consumer) megoldások
3. Robotika (pl. intelligens raktárkezelő megoldások)

„Deep-in”
A Hikvision jelenlegi és a közeli jövőt jellemző A.I. megoldásai a (gépi) mélytanuláson (deep learning) alapulnak, mint azt Szabó Bálint előadásából megtudhattuk. A cég berkein belül 7000 fejlesztőmérnök dolgozik a jövő technológiáin és termékein, mely már önmagában figyelemre méltó szám. A kameraoldali megoldások a DeepinView, míg az NVR-oldaliak a DeepinMind „családnevet” kapták. Mint azt az előadó kihangsúlyozta, az emberi figyelemösszpontosítási képesség nem igen változott, átlagosan 20 perc, ami tényleges hatékonysággal bír, utána az elme lankadni kezd. Ezzel szemben az A.I. fáradhatatlan.
A Hikvision jelenleg 5 A.I. alapú kép-/videotartalomelemző szolgáltatásra fókuszál:

 • Arcdetektálás
 • Tévesriasztás-szűrés
 • Személyszámlálás
 • Járműszűrés
 • Emberi karakterisztikák szűrése


 • Egy kevéssé csapongva a felsorolt funkciók és célhardverek között, érdemes kiemelni. hogy az A.I.-képes kamerák két processzorral kerülnek piacra; az egyik a képalkotásért felel, míg a másik az A.I.-t futtatja; ezzel garantálva a készülékek hatékony működését. Ami az arcfelismerést és az emberi viselkedés (karakterisztikákon belül) illeti, a cég két-képalkotós/optikás kamerákat fejlesztett ki ezen célokra. Az arcfelismerés esetén ez 3D-s leképezést biztosít. Az integrált infra-letapogató kiszűr, ha a nem kívánt behatoló egy nyomtatott képpel szeretne hamis személyazonosságot imitálni. A kamera egyszerre akár 30 arcot képes egyidejűleg kezelni. Jelenleg még csak beltéri kivitelben érhető el, de a hamarosan bemutatkozó 7000-es sorozatban már szerepelni fog a kültérre szánt testvére is. A kamerába integrált 3GB-os meglehetősen sok arc tárolását teszi lehetővé, figyelembe véve a gyártó által megadott 20-300Kb-os (azonosításra alkalmas) arcképméretet. Természetesen, az arc alapú visszakeresés is kivitelezhető egy ilyen A.I. alapú rendszerben; de nem csak a rendszer által rögzített, hanem külső forrásból felvitt arckép alapján is. Megfelelő képességekkel rendelkező kamerák és NVR segítségével megvalósítható az arc alapú személykövetés a védett területen. A viselkedéselemzésben nem csak a sorok kialakulása/elemzése vizsgálható, de a váratlan mozgások (pl. összeesés) is detektálható, megkönnyítve ezzel pl. a kórházi dolgozók munkáját. Járművek esetén a Hikvision intelligens megoldásai a rendszámfelismerést, a rendellenes mozgás és szabálysértés azonosítását, illetve a jármű-karakterisztikák szerinti azonosítást kínálják fel.

  A téves riasztások kiszűrésében meghatározó szerep jut a DeepinMind NVR-eknek, melyek a csatlakoztatott kamerák riasztási jeleit vizsgálják, tanulási kapacitásukat kihasználva igyekeznek kiszűrni a lényegtelen riasztási eseményeket. Ez különösen nagyobb rendszerek esetén könnyítheti meg felhasználók/biztonsági személyzet munkáját. Egyéb gyártók ONVIF képes kameráit is képes fogadni a Hikvsion A.I. rögzítője, így egy központcserével intelligenssé tehető egy már meglévő CCTV rendszer. Sőt, ATM-ek analóg kamerái (a megfelelő alkalmazás rendszerbe iktatásával) is csatlakoztathatók, így növelve a pénzintézetek és ügyfeleik biztonságát.
  És még sokan mások
  A kamionos túra során megtudhattuk, hogy a Hikvision a hőkamerák terén is jelentős előrelépést tett úgy technológiailag, mint költséghatékonyság terén. Mivel áttértek a saját bolométer gyártásra, a hőkaeráik ára hatalmasat esett, egyes típusok esetén akár félmilliós nagyságrendről is beszélhetünk. Jelenleg a legnagyobb bolométerük a 640x512-es felbontást támogatja. A kétérzékelős (hő+látható fény tartományban dolgozó) megoldásaik képesek arra, hogy a két képet egymásra „montázsolják”, így biztosítva extra információtömeget a készülék felhasználói számára. Fontos információ lehet, hogy egy kivétellel minden Hikvision hőkamera alkalmassá tehető a téves riasztások szűrésére, mindössze egy firmware frissítés szükségeltetik. Újdonságként jellemezték a gyártó 50x-es ZOOM optikával és optikai rezgéscsillapítással rendelkező PTZ kameráját. Szintén újdonság, a 128 csatornás NVR, mely már az NVidia A.I. chipsettjét kapta.

  Fejlesztés alatt van a Hikvision „GDPR-biztos” kamerája, mely az emberi alakot/arcot pixelesíti, így akadályozva meg a jogosulatlan személyek számára az azonosítást. Mozgó alaknál már remekül működik az eljárás, de ha áll az adott személy, a pixelesítés még eltűnik. Mint jeleztem, a termék fejlesztés alatt áll! Monitorok területén az akár 84”-os és káva nélküli monitorok, az ezekből építhető monitorfalak, LED-es megjelenítők mind elérhetők a gyártó kínálatában.


  A tavaly bemutatkozott, akár 100 000 (szerverenként 3 000) csatorna kezelésére képes HikCentral CMS egyre inkább átveszi az 5200-as VMS szerepét. Hamarosan képessé válik az arc- és rendszámfelismerő megoldások kezelésére, sőt a fejlesztők célja, hogy egyfajta épületmenedzsment rendszerként működhessen a távolabbi jövőben. Ami a látogatószámláló kamerákat illeti, azokból (jelenleg) 8db csatlakoztató a HikCentralhoz. Ámbátor a Hikvsion már rendelkezik 20MP-es kamerával, rögzítői oldalon saját eszköz még nem támogatja ennek fogadását. Dubiczky Tamás a „tárlatvezetés” során elmondta, hogy a 4000-es kameracsalád új, 4-8MP-es, 5 jelfolyam továbbítására képes tagjai már mind megkapják a cég DarkFighter technológiáját. A cég halszemoptikás kamerája is megkapta a Deep Learning (mélytanulás) funkciót. Felhívta a figyelmet a cég új, mini PT/Z kameráira, melyek közül a PTZ 4”-os, míg a ZOOM nélküli változat 1” méretű.

  HDD+A.I.
  A Hikvisiont elkísérték a két nagy HDD gyártó, a Seagate és a Western Digital képviselői. Természetesen, mindketten kiemelték annak fontosságát, hogy cégük együttműködik a Hikvisionnel termékeik kompatibilitásának tesztelésében. Szintúgy egyet értettek abban is, hogy a jövő egyik nagy kihívása a megnövekedett adatképződés (4K és e feletti videoanyagok) és az A.I. Ami az adatképződést illeti, előrejelzések szerint 2022-ben 160 Zettabájtnyi (160x1021 bájt) adat keletkezik. Mindkét cégnek meg van a kifejezetten CCTV célokra (max. 64 video stream támogatására) megalkotott HDD-je. A Seagate esetében a SkyHawk, míg WD-nél a Purple sorozat. A Seagate esetén létezik egy kifejezetten A.I. támogatásra megalkotott HDD család, a SkyHawk A.I.; ez annyiban különbözik a „hagyományos” SkyHawktól, hogy a max. 64 videofolyam mellett 16 A.I. jelfolyam fogadását is támogatja. A SkyHawk A.I. mellé jár még 2 éves adatvisszaállítási garancia.

  A Western Digital az éves 550 TB írásteljesítményű. kameraszámkorlátozás nélküli WD GOLD termékcsaládját javasolja nagyobb rendszerekhez és A.I. támogatásra. A GOLD HDD-ket 30 napig tesztelik csomagolás előtt és 5 év garancia jár hozzájuk.

  Röviden és hosszan ez a Hikvision TruckShow története, mely bizton emlékezetes és hasznos emlék minden résztvevő számára.

  Ollári Viktor
  Tagek:

  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Power Series Pro - a DSC zászlóshajója a behatolásjelző központok között
  Olvasta már?
  Power Series Pro - a DSC zászlóshajója a behatolásjelző központok között