Kecskeméti Konzerv - profik találkozója

Történet az igényes felhasználó és a professzionális CCTV találkozásáról

Kecskeméti Konzerv  - profik találkozója
A Kecskeméti Konzerv Kft, egy igényesen racionális felhasználó, a Milesight/Cathexis duót alkalmazva - kiegészítve néhány hálózati extrával – a legtöbbet nyújtó vagyonvédelmi, sőt azon is túlmutató megoldást hozott létre.

A kecskeméti konzervgyártás alapjait 1900-ban Dieffenback J. Eugen, a dél-tiroli Bozen városában működő konzervgyár szakembere fektette le. Az általa alapított, a 20. század minden viharát túlélő üzemét vette meg a Kecskeméti Konzerv Kft. A vállalat 6,5 hektár területen helyezkedik el, 2,5 hektár alapterületű konzervüzemmel és csomagoló raktárral rendelkezik. Az 1995-ben alakult Kecskeméti Konzerv Kft. 2017-ben 1,89 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajtott végre. Ehhez kapcsolódott az a projekt, melynek keretében meglévő video-megfigyelőrendszerét 60 további IP CCTV kamerával bővítette. A projekt lezárásakor 75+ kamera futott a rendszer lelkét adó Cathexis Professional VMS-en (videomenedzsment rendszer); és további kamerák telepítése várható az elkövetkező hónapokban.Milesight + Cathexis a CCTV világ Toyotái
Miért írtam, hogy ez a két márka a Toyota biztonságtechnikai megfelelője? Leginkább azért, mert a Toyotához hasonlóan magától értetődő minőséget kínálnak, sallangok nélkül. Stabilitásukat és szolgáltatáskészletüket megirigyelhetné számos nagy márka. A Milesight a felhasználó számára is számos előnyt kínál, de a telepítő számára olyan meglepetései vannak, melyek csak elismerő csettintést válthatnak ki minden hozzáértőből. A Milesight kamerák által nyújtott képminőségről írni hiábavaló, azt látni kell! A Cathexis Professional VMS-ről azt kell tudni, hogy az egyszerű telepíthetőség és kezelhetőség etalonja, minden túlzás nélkül.

Néhány szó a projektről
Talán mond valamit a projekt fizikai méreteiről, hogy a redundáns optikai gerinchálózathoz több mint 1 km-nyi optikai kábelt kellett a telepítőnek kihúznia, UTP/FTP kábelekből közel 3 km-t. A gerinchálózat redundáns voltát az adja, hogy hálózati struktúrát úgy alakította ki a tervező, hogy egy adott „haladási irány akadályoztatása” esetén a rendszer automatikusan az ellenkező (épen maradt) irányba tereli az adatforgalmat.

Milesight – a CCTV hétmérföldes „csizmája”
Mint azt a márka forgalmazójának (LDSZ Kft.) képviselője elmondta, a Milesight kiemelkedő előnye, hogy pontosan azt nyújtja (versenyképes áron), amire a felhasználónak és telepítőnek szüksége van. Jelen projekt esetében a megrendelőnek határozott elképzelései voltak arról, hogy hol, mit és hogyan szeretne látni/megfigyelni. A Milesight szinte magától értetődő javaslat volt a telepítő részéről. Egyrészt azért, mert a gyártó termékeivel maximálisan meg tudott felelni a megrendelő előzetes elvárásainak; másrészt, a telepítés során ezen eszközök technológiai megoldásainak köszönhetően a telepítési idő 15-20%-át meg tudta takarítani. Az már csak bónusz, hogy az új kamerák képének látványa a megrendelőt is lenyűgözte.


A Kecskeméti Konzerv Kft azon megrendelők közé tartozik, aki „mindent látni akarok” elve helyett pontos igényeket tesz le a tárgyalóasztalra. Így kerültek be a projektbe – az áttekintő képet biztosító 5MP-es cső és vandálbiztos dome kamerák (PoE, 0.006 lux, H.265, S-WDR, ONVIF, Starlight funkció) mellett – olyan nyalánkságok, mint a világ legkisebb IP PTZ, valamint a Milesight 12 MP-s fisheye (halszemoptikás) kamerája. Milesight Mini PoE PTZ – kisméretű „vadállat”A Mini PoE PTZ-k feladata a Kecskeméti Konzerv fő útvonalainak és kamion beállóinak felügyelete. A 12x-es optikai ZOOM funkcióval rendelkező Milesight Mini PoE PTZ, mint a nevéből is kiderül, egy olyan PoE táplálású, 5MP képfelbontást biztosító PTZ kamera, melynek felhasználhatósága messze felülmúlhatja a hagyományos biztonságtechnikai elvárásokat. Bár a Kecskeméti Konzerv telephelyén a fehérfény LED-je háttérbe szorult, de SMART IR LED sugárzóknak jó hasznát veszi a cég biztonsági szolgálata.

A SMART IR II funkció garantálja, hogy úgy a távolabbi, mint a közelebbi területek megvilágítása ideális legyen, elkerülve az elsötétedés és túlvilágítás okozta információvesztést. Érdemes megemlíteni, hogy a kamera folyamatos 360°-os vízszintes és 75°-os függőleges mozgásra képes. A felhasználók 255 ún. preset (előre beállított) pozíciót adhatnak meg, melyet 8 járőr útvonalba szervezhetnek, illetve a kezelő is megadhat manuálisan 4 mozgási útvonal mintát. A kamera szerkezeti kialakításának köszönhetően a belső párásodás lehetősége minimális, valamint nem igényel további kötődobozt, mivel az az alapcsomag része. A szolgáltatási bónusz ennél az eszköznél az automatikus objektumfelismerés és követés. Adott esetben arra is képes, hogy a feltételezett behatolóra álljon, rázoomoljon, bekapcsolja a fehérfény LED-jét így tökéletes minőségű, színes képet továbbítson a rögzítő felé.Ahol a P/T (mozgathatóság) funkcióra nem volt szükség, de némi ráközelítési opciót igényelt a megrendelő, oda a Milesight 4MP-es, 4x-es optikai ZOOM funkcióval rendelkező csőkamerája került. Milesight Fisheye – több mint biztonságtechnika Ahogyan arra már utaltam, a Kecskeméti Konzerv Kft nem csak biztonságtechnikai célokra kívánta használni új CCTV rendszerének egy részét. A gyártócsarnokokban, pontosabban a magyar fejlesztésű Hunister sterilizálók fölé a Milesight 12 MP-es, 360°-os látószögű Fisheye vandálbiztos dómkamerái (S-WDR, IR LED, H.264, H.265, ONVIF, PoE) kerültek. A kamerák részben vagyonvédelmi, részben gyártásfelügyeleti feladatokat látnak el.

Annyit még röviden érdemes elmondani ezen apróságról (tényleg kisméretű), hogy nem csak gyártócsarnokban, de még a legigényesebb otthonokban / hotelekben / irodaházakban / kereskedelmi egységekben is megállják a helyüket. Úgy kis méretük, mint letisztult, modern, „csavarmentes” formaviláguk garantálja a szinte észrevehetetlen megfigyelést. Persze, a Kecskeméti Konzerv esetében ez nem volt szempont. Ellenben szempont volt az IP67/IK09 védettség, az extrém nagy áttekintés és a kiváló képminőség. Más esetben akár falra, vagy földön álló talapzatra is telepíthető a kamera, de jelen esetben erre nem volt igény. Természetesen a kamera képes a panoráma kép „kiegyengetésére”, de ennél a projektnél ezt a funkciót a VMS látja el.
Cathexis VMS – egyszerűen profi
A dél-afrikai „származású” Cathexis videomenedzsment megoldásai ténylegesen arra törekednek, hogy minél hatékonyabb módon, mégis egyszerűen támogassák a felhasználók és telepítők munkáját. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legkisebb hardveres erőforrásigénnyel ez a szoftvercsalád rendelkezik jelenleg. Telepítése és használata extrém gyors, intuitív. A Cathexis további előnye, hogy nagyon egyszerűen „upgradelhető”, tehát a felhasználó igényeivel együtt fejlődik/fejleszthető.

CathexisVision Professional annyiban különbözik testvéreitől, hogy egy adott telephelyen legfeljebb 150 kamerát kezel és 10 megfigyelőt szolgál ki egyidejűleg. További szolgáltatásait tekintve jórészt „versenyképes” nagytestvérével. Amit a megrendelő (Kecskeméti Konzerv illetékese) kiemelt – rövid gyakorlati tapasztalataira alapozva – az a szoftver intelligens visszakeresési funkciója, melynek köszönhetően nem szükséges tetemes mennyiségű videoanyagot áttekintenie; mindössze ki kell jelölnie egy adott kamera képterületének egy részét és megadnia, hogy milyen tartalomváltozásra (pl. mozgás) kíváncsi. Ezt követően a rendszer kilistázza a felhasználót érdeklő tartalmakat.Folytatása következik…
Bár a projekt nagyobbik része lezárult, a közeljövőben kerül telepítésre egy speciális kameraházba integrált Milesight ún. box kamera. Ez kifejezetten meleg (60°C) és párás környezetbe kerül, ahol a legnagyobb kihívás a folyamatos páralecsapódás.

Röviden és ennyi a Kecskeméti Konzerv Kft. és a Milesight + Cathexis története. Természetesen, amennyiben lesznek említésre méltó bővítések, fejlesztések azokról is híven beszámolunk.


Ollári Viktor

Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Automatikus tiltott tárgydetektálás – szoftver csomagröntgenhez
Olvasta már?
Automatikus tiltott tárgydetektálás – szoftver csomagröntgenhez