Deep Learning technológia a kiskereskedelemben

Üzleti lehetőség a mozgáselemzésben

Deep Learning technológia a kiskereskedelemben
A mesterséges intelligencia – DeepLearning (AI), mint technológia, az egyik meghatározó pont lett a biztonságtechnikában. Az alkalmazott módszer a “tanulás”, egyre pontosabb és hatékonyabb, így a trend jobban tudja erősíteni a biztonságunkat. A HIKVISION folyamatosan növeli azon kameráinak számát, melyek DeepLearning technológiát használnak és kifejezetten a kiskereskedelem területre ajánlottak.


A kiskereskedelem (retail) az elmúlt időszakban szembesült vele, hogy az online vásárlások sokkal nagyobb mértékben változtatták meg az üzletmenetet, mint az más szektorokban volt tapasztalható. Egyesek boltokat zártak be, mások viszont igyekeztek újabb technológiákat alkalmazni a jobb hatékonyság érdekében. A hagyományos retail szektor nem rendelkezett olyan intelligens eszközzel, mely segített volna az adatok gyűjtésében és gyors elemzésében.

A Hikvision által biztosított Smart Retail Solution egy komplett megoldás, mely segít a boltok tulajdonosainak és a vásárlóknak egyaránt. Az adatok begyűjtése és kielemzése az üzlet sikerességét növelheti. A DeepLearning három fontos funkcióval tudja támogatni, kiegészíteni a már elérhető, kiskereskedelmi megoldásokat, a “people-counting” (személy számlálás), a “heat map” (jelenlét elemzés), valamint a queue detection (sor vagy tömegelemzés) opció.

Személyszámlálás (people counting)

Létezik egy régi mondás, “kis haszon, de gyors forgalom”. Megvizsgálva egy bolt látógatóinak számát, egy irány vagy mutató lehet a jövőre nézve. Az elektronikus kereskedelemmel ellentétben a boltok vásárlóinak, annak számának elemzése nehezebb. A Hikvision személyek számolására használható kettős objektívvel ellátott kamerája pontos információt nyújthat a vásárlók látogatói szokásairól, ezzel segítve a bolt tulajdonosait döntéseikben.

A valóságban persze mindig vannak befolyásoló tényezők, úgy mint árnyékok, vagy zavaró tárgyak. A kettős objektív kialakítás DeepLearning technológiával együtt pontosabb adatokat tud szolgáltatni. A DeepLearning módszer egy másik előnye, hogy folyamatosan “tanul”, elemzi az adatokat, így jobb beállítás is lehetővé válik. Minél hosszabb ideig dolgozik, annál pontosabb működést biztosíthat. Fontos, hogy ez a kamera nem csak a magasság információkat nézi, hanem különbséget tud tenni ember és tárgyak között a háttérben.
A vásárlók mozgásának kielemzése támogathatja a bolt vezetőségét a munkaerő optimális beosztására a csúcsidők elemzése után. Ezen felül a marketing stratégiájukat is tudják fejleszteni a vásárlók belépési-kilépési adatok segítségével.

Heat Map (mozgás elemzése terület alapján)
A vásárló üzletbe történő belépése után fontos, hogy milyen termék miatt érkezett és mi az, ami még érdekelheti. Ezen felül, ami ugyancsak lényeges információ, milyen útvonalat választ és hol áll meg az üzlethelyiségen belül. Az úgynevezett “heat map” funkció segítségünkre lehet, mert az üzemeltető látja, mennyi időt tölt el egy érdeklődő az adott zónában, mik a kedvelt területek, vagy merre találhatók érdeklődést nélkülöző “holt” részek.

A heat map opcióval felügyelhető egy adott régió forgalma. Színek segítségével jeleníthető meg egy adott rész mennyire volt látogatott. Ennek segítségével akár termékek kedvezőbb elhelyezése, vagy útvonalak tervezése is lehetővé válik. A funkció alkalmazása gyakori bevásárló központokban, vagy akár múzeumokban is, hogy adott terméket vagy tárgyat hol a legideálisabb elhelyezni.

A speciális Hikvision Fisheye kamera “heat map” opcióval nemcsak egy jó minőségű panoráma képet, de mozgáselemzést is biztosít. Ideális választás a szinte teljes körű megfigyeléshez és kiváló kép rögzítéshez.

Sorfigyelés és tömegészlelés
Felmerülhet mindenkiben a kérdés, mit csinálunk, ha állandóan hosszú a sor és várakozni kell a boltban ? Az egyik opció, hogy türelmesen várunk, a másik, hogy feladjuk, otthagyjuk, és igyeszkünk elkerülni a boltot legközelebb. A retail területen az egyik legfontosabb az Ügyfél várakozási ideje. A sorelemző és tömegfigyelő speciális kamerák segítenek a vezetőségnek ebben a helyzetben. A kritikus várakozási idő vagy sorban álló személyek száma alapján a rendszer értesít, ha újabb pénztárat vagy pultot kell nyitni a megfigyelt részen.

A HIKVISION sorfigyelő kamerái valós idejű megfigyelést biztosítanak. Először is a kamera az adatok alapján kiszámolja hány személy áll a sorban és követi őket, mennyi időt töltenek ott. A mérések során, ha túl sok ember látható a területen, vagy az átlagos tartózkodási idő megnövekszik, a rendszer riasztás jelzést küld az üzemeltetőnek. Ezzel a megoldással hamar nyitható akár egy új pénztár például, így a hatékonyság növelhető, valamint az ügyfelek is elégedettebbek lehetnek a szolgáltatással.

A HIKVISION Smart Retail Solution egy olyan új irány, mely segítheti a kiskereskedelmet egy digitális világban, információkkal látja el a tulajdonosokat, vezetőséget a működtetés hatékonnyá tételéhez.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Solar Sentry / Solar Sentry Pro napelem védelmi rendszer
Olvasta már?
Solar Sentry / Solar Sentry Pro napelem védelmi rendszer