A T.E.L.L. sztori

Egy nem szokványos, magyar sikertörténet

A T.E.L.L. sztori
Rendkívül nehéz helyzetben vagyok, tekintve, a magyar biztonságtechnikai piac egyik „Unicum” jellegű gyártójáról kellene néhány épkézláb mondatot összehoznom. Azt is meg kell vallanom, hogy amikor megalakultak, azok közé tartoztam, akik, ha nem is pesszimistán, de legalábbis semleges attitűddel figyelték munkásságukat. Szerencsére, sem a pesszimistáknak, sem nekem nem lett igazam. A T.E.L.L. kihozta a – maradva szűkebb pátriánknál - mobilkommunikációból azt, amit csak lehetett, sőt, egy „kevéssel” többet is. Nem annyira látványos, színes és szagos, mint pl. a videotartalomelemzés, de hasznosságában nem marad el mögötte, sőt!

Előre kell bocsátanom, ez nem termékbemutató. Aki szeretne jobban megismerkedni a cég termékeivel, erősen javaslom az általuk szervezett online oktatásokat, illetve a hivatalos forgalmazók „iskoláit”. Mikor leültem Gáll Péterrel (képünkön), a T.E.L.L. ügyvezetőjével beszélgetni, jeleztem, hogy inkább egy rövid ismertető, néhány „színfalak mögötti” információról fellebbentő írás a célom. Ollári Viktor: Minden sikeres cég mögött áll egy menedzser. Kérlek mondj néhány szót magadról!
Gáll Péter: Debrecenben születtem, Hajdúszoboszlón nőttem fel, és jelenleg is ott élek feleségemmel 11 éves fiammal és 14 éves lányommal. Amikor minden ember életében először elérkezik a „merre tovább” pillanata, semmilyen ötletem nem volt. Édesapám azt javasolta, villamosipari technikumba jelentkezzem. „Kalandvágyból”, de leginkább nyelvtanulás, később munkavállalás céljából kimentem Németországba. Lipcsében és Münchenben segédmunkás voltam, vasbetont fúrtam, falat bontottam. Haza térésemet követően 8 évet a Leier cégcsoportnál töltöttem üzletkötői majd értékesítési vezetői pozíciókban. Idő közben lediplomáztam a Károly Róbert Főiskolán. 2005-ben két lehetőség közül választhattam. Az egyik a nagyvállalati karrier folytatása; a másik, hogy betársulok egy frissen induló vállalkozásba, amely GSM technológián alapuló eszközök fejlesztésével kezdett el foglalkozni. OV: Milyen főbb mérföldköveket említenél meg a céggel kapcsolatosan?
GP: Technológiai alapok szempontjából DTMF – GPRS – 3G - 4G – IP alapú megoldásaink megszületése volt a sorrend. Ami a hagyományos kapcsolt vonalas megoldásokat illeti, néhány Siemens mobilkészülékkel kompatibilis korai termékünk még talán ma is működik. Legújabb fejlesztéseink közül az IP Bridge és a Gate Control termékeket emelném ki. A kronológiához visszakanyarodva, első termékünk fejlesztésének alapötletét a piaci igény határozta meg. A vezetékes telefonon kommunikáló riasztókkal korábban a betörőknek még egyszerű dolga volt. A telefonvezeték elvágásával könnyedén, egy mozdulattal kiiktatták a távfelügyeleti szolgáltatást. Erre nyújtott megoldást az első termékünk, amely a vezeték elvágása esetén már mobilhálózaton keresztül továbbította a riasztási eseményt. 2007-ben indult el saját, hazai gyártásunk, amelynek kapacitását 2011-ben tovább bővítettük. 2009-től külön márkanév alatt (easyTRACK), saját fejlesztésű eszközeinkhez kapcsolódóan elindítottuk magyarországi GPS alapú flottamenedzsment szolgáltatásunkat. 2012-ben megalapítottuk az első (Magyar- Román) vegyesvállalatunkat, amely mára, brassói székhellyel, 35 kollégát foglalkoztatva, 18 000 gépjármű részére nyújt járműkövető szolgáltatást. 2014-re 1500 vállalat 25 000 gépjárművének flottakövető szolgáltatását láttuk el és bekapcsolódtunk a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. partnereként az elektronikus útdíj-bevallási szolgáltatásba. 2016-ban megalapítottuk a T.E.L.L. Műszaki Fejlesztő Kft-t Budapesten, ahol mostanra 25 fejlesztő kolléga dolgozik. Elért eredményeinket a VOSZ 2015-ben „Év vállalkozója” díjjal ismerte el. OV: Most hol tartotok?
GP: A T.E.L.L. cégcsoport mára négy magyarországi és egy romániai leányvállalatot foglal magába, több mint 100 kolléga közreműködésével. Cégünk árbevételének 70%-a ma már exportból származik. Több mint 30 országban vagyunk jelen termékeinkkel és szolgáltatásainkkal. Elsődleges partnereink az Európai Unió tagországai, kiemelten Németország, Belgium és Finnország. Az elmúlt időszakban az integrációra és az IP alapú megoldásaink fejlesztésére helyeztük a hangsúlyt. Szinte valamennyi termékünk elérhetővé vált mobil applikációból, számos termékünk együttműködik IP CCTV kamerákkal, azok képanyaga megtekinthető az appon keresztül is. OV: Az elmúlt bő 10 évben volt olyan kiemelkedő nehézség, probléma, amit kiemelnél?
GP: Valójában nem. Minden év, minden időszak meghozta a maga kihívásait, melyeket meg kellett oldani. Ezt nem nehézségként vagy problémaként fogtam fel, hanem megoldandó feladatként. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy rátermett, motivált és tehetséges kollégáim vannak akikkel együtt küzdünk meg a piaci kihívásokkal. OV: Előfordult olyan, hogy felmerült benned, abba kellene hagyni és másba kezdeni?
GP: Nem. Vezetőnek lenni nem könnyű feladat, de bőven kárpótol a nehézségekért a cég fejlődése. Az, hogy látom, honnan indultunk és hová jutottunk el. Az új projektek, termékek és szolgáltatások létrehozása, a partnerek elismerése folyamatos motivációt ad a folytatáshoz. OV: Milyen a vezetési stílusod?
GP: Én a bizalomra épülő delegáló vezetésben hiszek. Ez amellett, hogy ösztönzi a kollégákat, lehetővé teszi a kreativitásuk és személyes kompetenciáik kibontakoztatását. OV: Elárulnál néhány „titkot” jövőbeni céljaitokról?
GP: Próbáljuk lekövetni a piaci igényeket. Az már régen látszik, hogy a jövő az okostelefonoké. Termékeinkhez saját appokat fejlesztjük. Integrált rendszerekben gondolkodunk, amelyekben egy biztonságtechnikai rendszer heterogén elemeit össze tudunk rendelni és egyben tudunk kezelni. A kommunikációs csatornák szintjén terén a 4G és WiFi iránnyal foglalkozunk. Gőzerővel folyik egy moduláris felépítésű riasztóközpont fejlesztése. OV: Ha már felhoztad a témát, mi a véleményed arról, hogy az intelligens CCTV megoldások fel fogják váltani a riasztórendszereket?
GP: Egyértelmű, hogy az intelligens (AI alapú) IP kamerák előtt nagy jövő áll. Nem véletlen, hogy majd minden termékünkbe bekerült az IP kamerák támogatása. Mindazonáltal, jelenleg meglehetősen drága eszközökről beszélünk és egy még fejlesztés alatt lévő kiforratlan technológiáról. Ezek árszínvonala még relatív magas. Amiben hiszek, az az intelligens riasztórendszerek és az (intelligens) IP kamerák költséghatékony megoldásokat eredményező együttes alkalmazása. Ollári Viktor
Tagek:

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
ELMES rádiós vevőegység
Olvasta már?
ELMES rádiós vevőegység