IFSEC 2018: Előre az IoT és az integráció útján!


IFSEC 2018: Előre az IoT és az integráció útján!
Nem múlhat el június anélkül, hogy az európai biztonságtechnikai szakma jelentékeny része, kiegészülve még a világ egyéb tájékáról érkezőkkel, ne zarándokolna el a londoni IFSEC-re. Hiába, 40 év, az negyven év. Ha csak – a cikk megírásának pillanatáig meg nem erősített – számokat nézzük, maga az IFSEC tartja megszokott pozícióját. Szeretném előre bocsátani, hogy jelen cikkben foglaltak leginkább a kiállításon szerzett benyomásaimat tükrözik. Részletes elemzés és / vagy mélységi híradás – tekintve a kiállítás méreteit – a hiábavalóság kategóriájába esnek egyetlen ember számára.

Tehát, ha már a számok kerültek szóba, a kb. 40 országból érkező 550 kiállító termék- és élménykínálatára közel 27 000 látogató volt kíváncsi. Hazánkat idén öt cég képviselte. A LOGIPIX és az ARH már az IFSEC veteránok közé tartoznak. A LOGIPIX (természetesen) előtérbe helyezte nagyfelbontásra képes termékeit, valamint -tematikus megközelítésben – területvédelmi (reptér, határ, közlekedés) megoldásait. Az ARH megmutatta a Londonba sereglett nagyérdeműnek – többek közt – legújabb CARMEN GO megoldását, mellyel kamerafüggetlen rendszámfelismerést integrálható meglévő CCTV rendszerekbe is. Természetesen a standon helyet kaptak egyéb rendszám és dokumentum szkennelő megoldásaik és az Intellio néhány GDPR-biztos analitikai megoldása (pl. IntelliSport). A Q-net ügyfélirányító rendszereit, a TI-Electronic elektronikai és világítástechnikai megoldásait mutatta be. Az Ultinous AI (MI: mesterséges intelligencia) alapú, videotartalom-elemző (fej/arc/nézésirány detektálás; arc-, kor/nem azonosítás, személy és objektumkövetés, stb.) termékeit tárta a nagyközönség elé.

Eddig a relatíve objektív tudósítás. Ezt követően inkább személyes impresszióim következnek. Tekintve, hogy lassan 20 éve követem az IFSEC útját, sajnos volt lehetőségem azt is észrevenni, hogy az angliai verzió miként húzódott össze az idők folyamán. Bár a számokat tekintve stagnál, de már egy csarnoknyival csökkent a kifejezetten biztonságtechnikai (-tűzvédelem) szekció mérete 2017-hez képest. Természetesen, nem azért dolgoznak ott remek marketingesek, hogy ez látványosan észrevehető legyen. Zseniális megoldás volt a tűzvédelem beolvasztása a biztonságtechnikai légtérbe, illetve látványosan nőtt – külön tematikai szekciót is képezett – a fizikai terület és határvédelmi megoldásokat kiállító cégek száma, standjaik mérete. Főként erre a területre összpontosultak kerítés, útakadály és fizikai beléptető megoldások (forgó- és egyéb kapuk) gyártói, melyek között egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a közel és távolkelet prominensei.

A magam részéről hiányoltam például a Boscht, a Paradox-ot, a Jablotront és a Siemenst. A Boscht különösen, hiszen már az ő kezelésében vannak a Sony CCTV megoldásai is. Lehet, hogy a távolmaradó cégek inkább Essenre gyúrnak idén. Más cégek – eléggé nagy meglepetésemre – egy mini standdal jelentek meg az idén, ahol a résztvevők regisztrálhattak a cég emeleti rendezvéntermekben tartandó előadására. A meglepetésem akkor volt teljese, mikor a Panasonic esetében is ezt a forgatókönyvet láttam megvalósulni.



Biztosan vannak még cégek, akik régen ott voltak és most már kihagyják Londont. Példának okáért, úgy tűnik az áruvédelmi piac is erőteljesen telítődött, mert célirányosan ilyen termékekkel alig találkoztam. Ellenben nem lehetett figyelmen kívül hagyni három nagy irányt, név szerint: AI – INTEGRÁCIÓ – IoT. A kiállító cégek masszív többsége igyekezett e három téma közül egyet a zászlajára tűzni. Nem feltétlenül szó szerint, de már az is mindent elárult, ha egy gyártó/fejlesztő standján számos kisebb partnere jelent meg saját, a „nagyobbik testvér” termékével együttműködő/kompatibilis megoldásával. A jelenlegi nagyok többsége élt ezzel a marketing eszközzel.

Megmaradt, sőt bővült, az „országszigetek” intézménye. Ezen alakulatokról annyit kell tudni, hogy egy-egy ország exporttámogató szervezete lefoglal x méretű kiállítási területet, ahol a honi gyártóknak/fejlesztőknek kínál megjelenési lehetőséget. A legnagyobb és leglátványosabb szigetek közül az olaszokat, amerikaiakat (USA), Tajvant, Kínát, Koreát és Oroszországot érdemes megemlíteni. Persze, az a korszak már elmúlt, mikor kizárólag az árral akartak (főként a távol-keletiek) versenybe szállni, a minőség ma már elengedhetetlen; sőt, ha az ember jobban körülnézett, figyelemre méltó megoldásokkal találkozhatott. Mindazonáltal, a többség még mindig a „nekem is van ilyen” üzleti filozófia szerint éli mindennapjait. Üdítő kivétel volt az „orosz sziget”, ahol úgy formavilágban, mint technológiai megoldások tekintetében is találkozhattunk érdekességekkel. Nem állítom, hogy újdonságokkal, inkább a megközelítés volt egyedi, tipikusan orosz. Kiragadott példaként, ilyen az „ISP” LLC gyártotta, szamovárba oltott fémlabda kinézetű, szigetüzemű gázzal oltó tűzelfojtó rendszer, a ZARYA.



Szintén szubjektív meglátásom, hogy már nem a kiállításokra időzítik a gyártók újdonságaikat. Tudom, ez már az Internet korszaka, minden felgyorsult. Mégis, volt annak egy rangja, légköre, mikor személyesen, akkor és ott találkozhatott az emberfia először egy új termékkel. Azért, az idén is akadtak cégek, akik az IFSEC körüli időkre lőtték be új termékeik piaci megjelenését/bejelentését. Példának okáért az idén 100 éves Hochiki többek között az ACD-E fantázianevű, CO-érzékelésre is alkalmas „multiérzékelővel” ajándékozta meg magát és persze piacot.

Tekintve, hogy a Hikvision folyamatosan bombázza újdonsággokkal a piacot, az IFSEC-en inkább partner programjára helyezte a hangsúlyt, melyhez olyan cégek is csatlakoztak, mint a Milestone, Seagate, Western Digital.




A DAHUA már egy kicsit bővebbre eresztette a gyeplőt és számos új terméket sorakoztatott fel a standján. Logikusan az AI és a HDCVI 4.0 volt a fő csapásirány, de ezen belül akadt jó pár „primőr” megoldás. Telepítői megközelítésből érdekes lehet az ePoE (megnövelt hatótávú PoE) és a koax.-on keresztüli tápellátás, de számos egyéb érdekességgel is szolgáltak. Ezek közül kiemelném az AI alapú, 3MP-es, kétoptikás, látogatószámláló kamerát; a szintén AI-vezérelt arcfelismerésre képes új IP CCTV kamerájukat, mely alkalmas arc detektálásra, nem/kor/érzelem azonosításra (a STARLIGHT funkció csak hab a tortán). Illetve, még egy apróság tőlük, a 49”-os digitális rajztábla. Nem tudom, milyen mértékben csatlakozik a biztonságtechnikához, de jópofa.

Tavaly még csak meglepő érdekesség volt a Huawei megjelenése a CCTV piacon (is). Idén viszont eléggé „berúgta a bár ajtaját”.


Kezdve onnan, hogy akkora standdal állt elő, ami az „öregeknek” is becsületére vált volna. Ezt folytatta azzal, hogy egy olyan (AI-alapú) portfóliót vonultatott fel, ami (ha tényleg teljesíti azt, amit állítanak róla) léptékváltás kezdetét jelentheti a CCTV világában. Az ún. SDC-k (Software Defined Camera – „szoftver által meghatározott kamera”) olyan mesterséges intelligenciát futtatnak, mely a „dobozból kivéve” a kamerát, el kezd működni, és akár automatikusan is eldöntheti, hogy milyen funkció- és videotartalom-elemző csomagot futtasson. Amennyiben az adott funkciócsomag nincs meg a kamerán, akkor a Huawei felhő technológiáját igénybe véve ezt letöltheti egy szerverről, vagy egy másik kameráról. A cég képviselőjének állítása szerint, ezek a kamerák folyamatosan tanulnak és adaptálódnak a változó körülményekhez. Bár ez nem az fórum, de „szó esett” a cég Airport 2.0 reptérirányítási megoldásáról. Az első verziót 15 reptéren telepítették és közel 2000 órányi várakozási időt spóroltak meg vele az utazók számára. Ha SmartCity megoldásuk is így működik, kezdhetek aggódni.

Tudom, hogy jó pár cég jelent még meg újdonsággal, pl. a Paxton a Net2 Entry Premium (multifunkcionális) monitora, az Axis Q35 5MP-es és 4K-s, szélsőséges környezeti körülményekre tervezett új kamerái, de mint említettem a hely hiánya és a szubjektív megközelítés, minden jószándékom és tiszteletem mellett, nem teszik lehetővé, hogy mindenkit egyesével felsoroljak.



Zárszó

Ami még az IFSEC-et illeti. Jó kezdeményezésnek tartom „Show Me How”-t (Mutassd Meg Hogyan Kell), ami azt takarja, hogy a standokon egyes kollégák ilyen kitűzőt viseltek, így mindenki tudhatta, hogy hozzájuk lehet műszaki, gyakorlati jellegű kérdésekkel fordulni, így nem zavarták a sales és marketing szakemberek másirányú elfoglaltságát. Az eddig megszokott, leginkább marketing és/vagy egyetemi ízű előadások helyett, most igyekeztek gondolatébresztő jellegű, a hallgatóságot bevonni szándékozó előadásokat tartani.

Őszintén, nekem még mindig az egyik etalon az IFSEC még akkor is, ha jelenleg úgy tűnik, hogy ember feletti erővel igyekeznek fenntartani a nívót egy dinamikusan változó piacon.

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A Techson 1.4.10-es firmware újdonságai
Olvasta már?
A Techson 1.4.10-es firmware újdonságai