A Dahua zalaegerszegi összeszerelő és ellátó központjának ünnepélyes megnyitója


A Dahua zalaegerszegi összeszerelő és ellátó központjának ünnepélyes megnyitója
Mindössze azért, hogy a méretekre és arányokra jobb kitekintésünk legyen, Dahua szülővárosa (Hangzhou/Hangcsou) lakosainak száma kb. 9.5M fő, azaz szűken egy magyarországnyi népességgel rendelkezik. Ebből a szemszögből tekintve, elismerésre méltó eredmény, hogy a Dahua nálunk, még szűkebben Zalaegerszegen, hozta létre első, Kínán kívüli ellátóközpontját.

Ámbátor a tényleges munka már néhány hónapja elkezdődött, a Dahua első európát a cég termékeivel kiszolgálni hivatott ellátó- (és összeszerelő) központjának hivatalos megnyitóját 2018. szeptember 18-án rendezték meg a Zalaegerszegi Önkormányzat dísztermében.




A cég magyarországi vezetőjének (Flynn Jiang) rövid bevezetőjét követően Jason Cseng – a Dahua Kínán kívüli ellátási folyamokat felügyelő igazgatója – vázolta a cég erényeit és azt, hogy miért éppen Magyarországra esett a választásuk. Kiemelte, hogy a Dahua-t a 10 legfontosabb márka között tartják számon, az A&S Magazin által jegyzett, a világ 50 legnagyobb biztonságtechnikai gyártóját számontartó listában már 9 éve stabilan szerepelnek, 2017-ben a 3. helyen.

Cseng úr elmondta, hogy cégük 2016-ban hozott létre értékesítési képviseletet Magyarországon, és a jogszabályi környezet, valamint a kedvező adópolitika meggyőzte őket arról, hogy érdemes egy magasabb szintre helyezni a Dahua magyarországi tevékenységét.





3000 m2-es raktár és összeszerelőbázist hoztak létre Zalaegerszegen, ahol már most napi 300 terméket állítanak elő, de szeretnék a gyártási kapacitást napi 500 darabra növelni záros határidőn belül. Úgy a gyártás, mint a logisztika területén folyamatosan keresnek magyar beszállítókat. Távlati céljuk, hogy elérjék a havi 200-250e termék útra indítását európai partnereik felé.

Balaicz Zoltán (Zalaegerszeg polgármestere), miután köszönetet mondott a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az új befektetés megvalósulásában betöltött szerepükért, hangsúlyozta, hogy a város már hosszú ideje minden meg tesz a gazdaság és innováció dinamikus fejlődéséért, mely irányú erőfeszítéseiket számos díjjal is jutalmazták.



A tavasz folyamán látták vendégül Kínai Népköztársaság Nagykövetségének vezető képviselőit, s az eredmény máris kézzelfogható. A Dahua projektjén felül egy szállodafejlesztés is folyamatban van, kínai befektetői háttérrel.
Dr. Ponevács-Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, némi pozitív felhangú humorral úgy fogalmazott, hogy „a keleti nyitás szele elérte az ország egyik legnyugatabbi városát”.

Öt hónapja még csak a FLEX bővítéséről tárgyaltak, mely rendkívüli gyorsasággal valósult meg. Elmondása szerint, magyar export 2017-ben meghaladta a 100Mrd EUR-t, melynek 26%-át tették ki az elektronikai termékek.



Reményét fejezte ki, hogy a Dahua befektetésével ez az arány növekedni fog. Ha már eredmények és befektetések, a Helyettes Államtitkár Asszony ismertette, hogy a magyar gazdaság 4.8%-ot növekedett a 2018. második negyedévében. Továbbá, 2018 első fél évében 2 Mrd EUR értékben, 46 befektetői döntés született, melyek 6700 új munkahelyet hoznak létre. A befektetők bizalmát jelzi, hogy 12 új mellett 34 - Magyarországon már aktív – „régi” befektető új projektje indul el a közeljövőben. Ha az az egymillió lakosra vetített munkahelyteremtés szerint vizsgáljuk, akkor a 2017-es adatok szerint Magyarország volt a világ 7. legkedveltebb befektetési célpontja.

A Dahuáról és jelenlegi (zalaegerszegi) projektjével kapcsolatosan elmondta, hogy a cég 13 000 munkavállalójából 6000+ dolgozik a K+F területén, melynek hozadékából Magyarország is profitálhat. Kiemelten fontos, hogy az EU-s piacot innen, Zalaegerszegről kívánja a gyártó ellátni. Felszólalását egy kínai mondás bővített változatával zárta. „Fent az ég lent Hangcsou… és Zalaegerszeg.” Csou Hszin-csien, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa arról beszélt, hogy Kína számára Magyarország az egyik kiemelt befektetési célpont és fontos partner.


Ezt alá támasztja az is, hogy a Sanghaji Világkiállítás díszvendégének eddig csak három európai országot hívtak meg: az Egyesült Királyságot, Németországot és Magyarországot. 2016-ban 20 kínai vállalat együttes befektetése meghaladta a 4.1 Mrd USD-t, jelenleg 60 kínai cég tevékenykedik a magyar piacon. A Bank of China regionális irodájának és RMB klíring központjának is Magyarország ad otthont.

Ami a kereskedelmi forgalmat illeti, a Tanácsos Úr kiemelet, hogy bár Magyarország nem rendelkezik tengeri kikötővel, a vasúti és közúti szállítási lehetőségek dinamikus fejlődése mellet, már rendszeres légi teherjáratok kötik össze Kínát és Magyarországot, ami előre vetítheti a kereskedelmi kapcsolatok további fejlődését. Meglátása szerint, a kínai-magyar kapcsolatok történelmi csúcsponton vannak.





Vigh László (országgyűlési képviselő) zárszavában hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg dinamikus emelkedési pályán van és nem titkolt céljuk, hogy a fejlett elektronika regionális „nagyhatalmává” tegyék. Ennek egyik, talán legfontosabb eleme, a város mellett, 45 Mrd Ft-os befektetésből épülő önvezető-jármű tesztpálya, mely 9 hónap után már félkész állapotban van. A pálya mellett épül, szintén tesztelési célokra egy mini okos-város. Illetve, ehhez a tesztkörhöz csatlakozik majd egy 2x2 sávos gyorsforgalmi út, melyet úttestbe integrált napelemek által termelt energiával működő elektronikus táblákkal és jelzőlámpákkal látnak el. Plusz, az azon haladó (és arra alkalmas) elektromos járművek vezeték nélkül tölthetik akkumulátoraikat. Továbbá, Magyarországon Zalaegerszeg lesz az 5G tesztvárosa.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től
Olvasta már?
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től