DUEVI – a kültéri profi

Interjú a behatolásjelzés egyik olasz nagyágyújával

DUEVI – a kültéri profi
A múlt heti SecuriForum Kiállításon az LDSZ Kft vendégeként és mint a cég termékszállítója, jelent volt volt Alessandro Santese, az olasz DUEVI export menedzsere. Ollári Viktor készített intejút Santese úrral.

Ollári Viktor - Először is köszönöm, hogy vállalta a „villáminterjút”. Kérem, mondjon néhány szót a DUEVI-ről, hiszen nálunk még kevéssé ismert a márka.

Alessandro Santese – A DUEVI 1993-ban, bő 26 éve lépett először a nagyközönség elé. Alapvetően már akkor is szűken pozícionáltuk termékeinket és főként, az akkor még kevéssé népszerű rádiós eszközök felé nyitottunk. Az elmúlt évtizedek alatt egyedülálló ismeretekre tettünk szert az otthonok védelme területén, termékeinket ma is főként ilyen projektekhez ajánljuk. A cég életében a 2005-ös esztendő hozta el a következő nagy váltást, mikor is megjelent kültéri (rádiós) érzékelőink első szériája. A következő jelentősebb váltásra már nem kellett 12 évet várni, 2014-től folyamatosan megújult termékválasztékunk, kihasználva a telekommunikációs eszközök kínálta előnyöket. O.V.Ez utóbbi, egy kicsit konkrétabban, mit takar?
A.S. – Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy egyes kültéri mozgásérzékelőink (KAPTURE, VIPER, MOSKITO) képesek Bluetooth (BT) kommunikátort fogadni. A GOOGLE PLAY-ről letölthető VIEW SENSOR applikáció telepítését követően, a telepítő saját okostelefonja segítségével végezheti el az érzékelő finomhangolását, akár az egyes érzékelő elemek (PIR fejek és radar) mélységéig. O.V.A Bluetooth csatorna jelszóval védett?
A.S. – Igen, van egy alapértelmezett jelszó és meg is változtatható, de mivel a BT kommunikátor a telepítést és finomhangolást követően eltávolítható, kizárt, hogy külső fél ezt követően illetéktelen módon hozzáférjen a beállítási felülethez. O.V.Mi a helyzet a BT hatótávolságával? Nem jelent akadályt?
A.S. – Valójában nem. Igaz, hogy a BT hatótávolsága 25m, de az érzékelőink által kezelt távolság „csak” 12 méter, legfeljebb. Hangsúlyoznám, termékeinket otthonok védelmére fejlesztettük ki. Ilyen ingatlanok esetén nagyobb távolságok lefedésének szükségessége viszonylag ritka. O.V.Egyik terméknél sem láttam, hogy „kisállatvédett”. Ez azt jelentené, hogy ez a funkció nem elérhető?
A.S. – Éppen ellenkezőleg! Mindössze a mi termékeink esetében egyedi jelentést kap a „kisállatvédelem”. Nem csak egyszerűen ki- és bekapcsolható – majd a bekapcsolást követően mindent az algoritmusokra bízunk – hanem egy sokkal kifinomultabb lehetőséget kínálunk a telepítőknek. Az okostelefonjuk segítségével hajszálpontosan beállíthatják az érzékelőt úgy, hogy adott ingatlanban lévő házikedvence ne okozhassanak felesleges riasztásokat. Mindössze járatni kell (pl.) a kert és/vagy a ház őrzőjét az érzékelő előtt és pontosan beállítani az érzékenységi értékeket, figyelembe veendő mozgásirányokat stb. O.V.Mozgásirányokat?
A.S. – Igen. Az applikációban grafikusan megjelennek az érzékelők – típustól függően PIR-ek, illetve PIR + radar – hatósugarában generálódó mozgásminták. Ezek segítségével, amennyiben azt az adott projekt megkívánja, a telepítő kiszűrheti az érzékelővel párhuzamos mozgásokat (pl. fák lombozata, bokrok, járművek stb.) és csak az érzékelőre merőleges, ahhoz közelítő mozgásra riasszon csak – vagy épp fordítva, attól függően, hogy az adott telepítési környezet (és a megrendelő) mit kíván meg. Ez a mozgásminta elemzés áll a kisállatok mozgásának hatékony kiszűrése mögött. Persze, ez csak néhány lehetőség az applikáció és a mozgásérzékelők kínálta finomhangolási csomagból. O.V.Ha jól értelmezem, amit elmondott, ez az applikáció és a vele kompatibilis mozgásérzékelők kifejezetten arra szolgálnak, hogy az adott otthon védelmét minél inkább az egyedi környezeti sajátosságokhoz igazíthassa a telepítő.
A.S. – Ez a megközelítés is lehet helytálló. Legyünk őszinték: egy kültéri mozgásérzékelő megfelelő telepítése – értem ez alatt, hogy minél hatékonyabban detektálja egy esetleges behatoló jelenlétét, kiszűrve az irreleváns mozgásokat – kihívást jelentő munkafolyamat, még a tapasztaltabb telepítőknek is. A mi megoldásunkkal egy tapasztalt telepítő játszi könnyedséggel, jóval hamarabb idő alatt végezheti el a kültéri érzékelők telepítését, de egy kezdő telepítő is nagyságrendekkel magasabb színvonalú szolgáltatást nyújthat megrendelőjének. O.V.Milyen újdonságok vannak most a tarsolyban? - amennyiben ez publikus.
A.S. – Szó sincs róla, de engedjen meg néhány szót a jelenről. A kültéri érzékelőinket valóban kemény igénybevételhez terveztük. Ezt tanúsítja többek között az IK10-es védettségük. Egy viszonylagosan új termékünkkel, a MOSKITO mozgásérzékelővel megoldható egy házfelület függönyszerű lefedése oldalsó irányban, míg „hagyományos” mozgásérzékelőként funkciónál „előre felé”. Kiemelném az érzékelőkbe integrált aktív IR letakarás elleni védelem fontosságát. S bár erősen javasolt az applikáció segítségét igénybe venni, egy beépített LED és „buzzer” segíti azok munkáját, akik mégis a hagyományos utat választják az adott érzékelők beállításához. Ami a jövőt illeti, alig egy hónap múlva mutatjuk be új termékcsaládunkat – a milánói Sicurezza kiállításon –, mely már nem csak mozgásérzékelésre alkalmas, de fotó/videó visszaigazolást is képes lesz generálni egy beépített kamera segítségével. Szubjektív összegzés
Ami azt illeti, a múltamból fakadóan én inkább a CCTV világát vallom a magaménak. Ennek ellenére (vagy épp ezért), a DUEVI megoldásának sikerült áttörnie azt az akadályt, melyet az agyam állított egyéb biztonságtechnikai megoldások megszűrésére. Ha bárkinek van személyes tapasztalata a DUEVI termékekkel és azt megosztaná velünk, örömmel venném. Szerző: Ollári Viktor
Tagek:

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Megérkezett az új Paradox MQTT ökoszisztéma
Olvasta már?
Megérkezett az új Paradox MQTT ökoszisztéma