Okos otthon kibervédelem 7 pontban


Okos otthon kibervédelem 7 pontban
Ha már az otthonunkról van szó, és azt okosítani kívánjuk, a kényelmen túlmenően a biztonsági szempontokat is javasolt alaposan megrágni. Külön tekintettel arra, hogy az okos otthon megoldások – jellegükből fakadóan – az internetről is elérhető.

1. Kizárólag megbízható gyártó termékeit vedd számításba. Az biztos, hogy a „nagy nevek” termékeinél olcsóbban is találsz „no-name” okos otthon megoldásokat, melyek probléma nélkül működnek együtt pl. az Alexaval, vagy a Google Home-mal, de hiányoznak belőlük azok a biztonsági megoldások, melyekkel kizárhatod a nem kívánt „kiberlátogatókat”.

2. Feltétlenül változtasd meg az alapértelmezett felhasználónevet és jelszót! A jelszó kiválasztásánál a könnyen kitalálhatókat (rövid; születési dátumok, gyermekek/háziállat neve; stb.) kerülni érdemes.

3. Amennyiben távolról, okos-telefonon keresztül kívánsz belépni az otthoni rendszeredbe, ha van rá lehetőség, használd a kettős azonosítás opciót. Ekkor, a rendszer küld egy véletlenszerű, egyszerhasználatos jelszót, plusz egy egyéb azonosítási mód (állandó jelszó, arcazonosítás, ujjlenyomat stb.) alkalmazásával igazolható a jogosultság.

4. A biztonsági frissítéseket mindig telepítsd!

5. Telepíts antivírus szoftvert minden eszközre, mellyel el kívánod érni az otthoni rendszered. Természetesen ennek frissítése is kiemelt prioritást élvez.
6. kapcsolj ki minden olyan funkciót, amit nem használsz.

7. Amennyiben WiFi-n keresztül kommunikálsz a rendszereddel, tedd biztonságossá! Alapértelmezetten határozottan kerülendő (értsd: tilos) nyilvános WiFi-n keresztül, „csak úgy” belépni az okos otthon rendszerünkbe. Akkor inkább mobil internetünk terhére (és lehetőség szerint VPN-en keresztül) tegyük. Amennyiben mégis nyilvános WiFi-n keresztül kívánjuk elérni otthoni rendszerünket, akkor kizárólag megbízható VPN szolgáltató igénybevétele mellett tegyük ezt meg.


Forrás: Security Info Watch
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Az iPhone, mint céges belépőkártya
Olvasta már?
Az iPhone, mint céges belépőkártya