Alakfelismerés TechSon MS4 kamerával


Alakfelismerés TechSon MS4 kamerával
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft
Gyártó: TechSon


Mitől olyan jó az MS4-es kameracsalád? Attól, hogy a sokat kritizált mozgásfelismerés és beállíthatatlan vonalátlépés helyett használja az eszét. Nem csupán pixelhalmazok vándorlását regisztrálja, hanem képes felismerni az emberi alakokat és a járműveket. Ez több mint elég ahhoz, hogy gyakorlatilag megszűnjenek a téves riasztások. Ha csupán ennyit tudna ez a kamera, már az is elég lenne az üdvösséghez, de szerencsére, az MS4 család kivételesen érzékeny képérzékelővel és valós WDR-rel is el lett látva. A többit és a részleteket kattintás után olvashatják.

Az MS4-es TechSon IP-kamerák kivételes teljesítménye egy hosszú fejlődési folyamat eredménye. Nem nehéz észrevenni, hogy az IP-kamerák alapvetően három irányban terjeszkednek: egyrészt a minél magasabb pixelszámú képalkotás, másrészt a minél kisebb megvilágításnál is színes képkészítés, harmadrészt pedig a képből kinyerhető információk minél magasabb szintű elemzése terén. Az MS4 ebből a háromszögből mindjárt kettőt is megcéloz. Nemcsak az elemzésben, a képanalitikában jár az élen, hanem a barátságtalan fényviszonyok kezelésében is.

Mielőtt rátérnék az analitikára, vegyük szemügyre az MS4-es kamerák „fényesebb” oldalát. A bevezetőben említettem, hogy kivételesen érzékeny a kamera képérzékelője. Ez annyit tesz, hogy 0,005 lux esetén már színes képet szolgáltat, azaz, a városban nem találni olyan helyet, ahová nem szivárog be elég fény még az éjszaka közepén is, hogy színes képet láthassunk. Ez a tulajdonsága különösen alkalmassá teszi az MS4-es kamerát arra, hogy értékes tagja legyen az őrző-védő rendszereknek. Természetesen, nappal sem vall szégyent a képérzékelő, mert a 120 dB-es, valós WDR segítségével még szikrázó havas tájon is meg tudja mutatni, mi lapul a legsűrűbb árnyék mélyén anélkül, hogy kép világos részei meszes fehérré válnának.

A Full HD, 1080p felbontású kép az említett érzékenységgel és dinamikatűréssel még nem emelné ki az MS4 kamerákat hasonló képességű társai közül, ha nem volna ott az a bizonyos objektumszűrés! Nézzük meg egy kicsit közelebbről, mit is takar az objektumok azonosítása vagy ha úgy tetszik, alakfelismerés!

Az analitikára képes kamerák megengedik nekünk, hogy a kép egyes részeit vonallal elválasszuk vagy bekeretezzük, és ezekre a markerekre szabályokat állítsunk fel. Például: a területre belépéskor vagy a vonal keresztezésekor a kamera jelez, és ez a jelzés különféle eseményeket indíthat el. Riasztás, push üzenet, képmentés és még sorolhatnám. Ott válik érdekessé a dolog, hogy mit is nevezünk, mondjuk, belépésnek vagy keresztezésnek. Az egyszerű VCA (Video Content Analysis) technológiát alkalmazó kamerák érzékelik a vonalat keresztező objektumokat, de nem tudják megkülönböztetni egymástól a muslicát és a teherautót – pixelcsoportokban gondolkodnak. Ha elég közel van az objektívhez, akár egy apró rovar is elfoglalhat egy kamionnyi területet. Így aztán ha a muslica épp jó irányba repül, és átlépi a vonalat, vagy behatol a megrajzolt területre, a kamera fölényes mosollyal kapcsolja be a riasztást. Ez persze még mindig sokkal kifinomultabb módszer, mint a régi mozgásérzékelés, ahol, ha bevilágított egy autó reflektora az ablakon, máris pánikrohamot váltott ki az egész megfigyelőrendszerben.

Az MS4 TechSon IP-kamera tervezői úgy látták, van még hová fejlődni, és megalkották alakfelismerő intelligenciát, és mindehhez egy pofonegyszerű beállítási opciót hoztak létre: az objektumszűrést.

A legkiválóbb ötletek sem érik el a céljukat, ha a használatuk túl bonyolult, mert csak kevesen veszik a fáradtságot, hogy nekiinduljanak egy vargabetűkkel nehezített úton egy ígért jutalom reményében. Szerencsére az objektumszűrés nem tartozik a nehezen elsajátítható beállítások körébe. Nincsenek fejtörést okozó, hárombetűs rövidítések, sem érthetetlen szakszavak. Csak három opció: személy, gépjármű, kétkerekű. Opciónként egy-egy pipa, hogy melyikre vagy melyekre reagáljon a kamera, ha vonalátlépésre vagy területre való belépésre kerül sor. Csak hab a tortán, hogy a felismert objektumokat akár meg is számlálja a kamera, így a statisztikák szerelmesei is örülhetnek: opcionálisan bekapcsolható, hogy a képernyőn megjelenjen-e a vonalon be- és kilépő személyek, autók és kétkerekűek száma.

Az MS4 TechSon IP-kamerák kétségkívül legizgalmasabb tulajdonsága az alakfelismerés, de mindemellett nem maradhattak ki a már bevált és az előző kameraszériákban megkedvelt tulajdonságok sem. Az MS4 az objektumszűrésen túl személyszámlálásra és arcfelismerésre is képes, azaz TechSon MX vagy SX rögzítőkkel arcfelismerő rendszerbe integrálható. Erről egyébként néhány hónappal ezelőtt írtam már a SecuriFocus oldalán. Az éjszakai tulajdonságok sem merülnek ki a NightVision 0,005 lux érzékenységű képérzékelőben, mert HiPower LED világítás segíti ott a kamerát, ahol nincs elég fény, és a Smart IR technológia gondoskodik arról, hogy a kamera közvetlen közelébe kerülő arcok vagy tárgyak se legyenek túlvilágítva. Az optimális felhasználást a folyosó üzemmód teljesíti ki, amely lehetővé teszi, hogy szűk terek, raktárak, folyosók esetén kilencven fokkal elfordítva szereljük fel, és vízszintes 16:9 képarányt így függőleges 9:16-ra váltsuk.

A TechSon MS4 kameracsalád 2,8 és 3,6 mm-es fix, valamint varifokális, sőt motorzoom objektívvel került forgalomba. Modern, cső, illetve kompakt, valamint vandálbiztos dóm és ún. eyeball kivitelben érhető el. Kültérben és beltérben egyaránt használható. Igényes kivitele, magas tudása, könnyű beállíthatósága méltán teszi népszerűvé a TechSon MS4-es kamerákat.


Boros György
CCTV termékfelelős
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Jól teljesít az olasz BLADE aktív kültéri hang-fényjelző
Olvasta már?
Jól teljesít az olasz BLADE aktív kültéri hang-fényjelző