Arc adatbázis – bármi áron?


Arc adatbázis – bármi áron?
A Google egyik beszállítóját azzal vádolják, hogy félrevezette mindazokat, akik „arcukat adták” az informatikai gigász legújabb biometrikus adatgyűjtő kampánya során.

Az (egyesek szerint) félresikerült projekt célja az volt, hogy a a hamarosan piacra kerülő Pixel4 okostelefonok arcfelismerő képessége túlszárnyalja az előd és a versenytársak hasonló szolgáltatásainak eredményeit. Ehhez azt a megoldást választották, hogy (a vád szerint) erkölcstelen módon, atlantai, sötétebb bőrszínű, „fedél nélkülieket”, továbbá hasonló „karakterisztikával” rendelkező alanyokat kerestek meg azzal, hogy ez egy „szelfi verseny”. A fotók elkészítését 5 USD-vel „honorálták”. A New York Daily News oknyomozói megállapítása szerint, a „verseny” résztvevői nem voltak tisztában a projekt valódi céljával. A projektet az a közismert tény alapozta meg, hogy az MI alapú arcfelismerő rendszerek hatékonysága erőteljesen lecsökken, ha nem „kaukázusi” arcot kell elemezniük, mivel a tanító adatbázisok zömében a fehér alanyok szerepelnek túlnyomó részben. Válaszában a Google kifejtette, hogy a begyűjtött adatokat mindössze 18 hónapig szándékozott tárolni, ezt követően törölték volna, ha az alanyok azt kérik.

Forrás: NY Daily News
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Új XVR-ek a Videosec kínálatában
Olvasta már?
Új XVR-ek a Videosec kínálatában