Ami az 5G-t illeti

Öntsünk tisztább vizet a következő generációs mobiltechnológia poharába!

Ami az 5G-t illeti
Még azt sem mondhatom, hogy egyfajta kettősség jellemzi a társadalom és az 5G viszonyát. Példaként a skizofréniát akartam citálni az 5G jelenének leírásához, de még időben rájöttem, hogy ez sem fejezi ki pontosan miként képzeli el az új, ma még csak látens marketingelőnyként létező mobilkommunikációs technológiát embertársaink többsége; még azok is, akiknek ez (többé, kevésbé) a szakmája lenne.

Az elmúlt pár hónapban – akarva, akaratlan – volt szerencsém jobban megismerkedni az 5G-ben rejlő, elméleti lehetőségekkel. Ezért, szinte sokkolt, amikor azzal szembesültem, hogy a Vodafone által nagy dérrel és durral beharangozott 4G+ (alias: 5G) után a többség csak csalódottságának adott hangot, hogy „de hát ez nem az a ló, amit én akartam!”

A rossz hír az, hogy a Vodafone és általában a már üzemelő „5G” rendszerek nem képesek a „beígért” 10Gb/s-os adatátvitelre. A jó(?) hír pedig az, hogy ezek még csak az ún. „nem stand alone” (NSA) 5G hálózatok, melyek a 4G-re épülnek, ezért nevezem őket egyszerűen 4G+ megoldásoknak. Valamelyest gyorsabb az adatátvitel, de közel sem olyan gyors, mint azt az 5G szabvány (mert van olyan) előír. Miért van ez? Hát, ennek van néhány oka, melybe most nem mennék bele. Maradjunk annyiban, hogy hiába cseréljük le a Lada kasztniját a Porsche tanulmányautó karosszériájára, attól még nem lesz teljes értékű Porsche. Csak egy futurisztikus, Porschénak tűnő jármű, Lada motorral.

Ami a jelent illeti, még élvezzük a 3.6 GHz-es 4G+ technológia felemás előnyeit. Valójában az 5G-t a 30 GHz környéki (és feletti) tartományba tervezték. A „vájtfülű” szakember itt enged el egy „ohó!”-t. Igen, ez számos következménnyel jár. Többek között azzal, hogy meg kell oldani az épületeken belül a hálózati lefedést, továbbá az sem baj, ha az egyre szűkülő cellákhoz üvegszálas technolóiával juttatják el a jelet. Ami a belteret illet, ha már egyszer külön beltéri hálózat épül ki, mi szükség lesz pl. a WiFi-re? Továbbá, mennyi pont-pont átlövésre lesz szüksége a teljes értékű 5G rendszerek korában?

Az ún. „stand alone” (SA) 5G tényleg olyan lehetőségeket rejt, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, s hiszem, hogy a biztonságtechnikára is erőteljes hatással lesz. Talán, a 100%-ban mechanikus vagyonvédelmi termékek kivételével, nem tudnék olyan biztonságtechnikai megoldást említeni, melynek hatékonyságát és/vagy szolgáltatáskészletét ne lehetne magasabb szintre léptetni a valós (SA) 5G elterjedése esetén.

Tudom, hogy volt már róla szó, de essék néhány szó ismét az (SA) 5G egynémely figyelemre méltó tulajdonságáról. Igen, legelőször is ott van a 10 Gb/s adatátviteli sebesség. Ez nem csak „piszkosul sok”, de a szabvány szerint közel szimmetrikus adatátvitelt jelent; azaz: a fel- és letöltés (szemben a 4G-vel) közel ugyan olyan gyors. Ez már így kezd érdekessé válni? Igen, ez azt jelenti, hogy technikailag „bármely” (mondjuk, 4K-s) CCTV kamera élő/rögzített képét meg tudom jeleníteni, akár teljes felbontásban, egy mobil eszközön (pl. okostelefon). Jelenleg a testen viselt kamerák (és/vagy járőr ellenőrző megoldások) adatait, az esetek többségében le kell tölteni egy dokkoló segítségével, ha a nagyfelbontású képanyagra kíváncsi vagyok. Azonban, az 5G hálózatok elterjedésével minden, azonnal továbbíthatóvá válik. Mindezek túl, ez azt is jelenti, hogy a vonatokon, buszokon, horribile dictu: repülőkön megszűnhet a helyi video rögzítés, hiszen probléma nélkül, azonnal továbbíthatjuk a video-anyagot bárhová az 5G hálózaton keresztül. A sebesség ma még gond lehet, mivel a szabvány leképezi az 1000 km/h sebesség támogatását, a technológia, a minőségi követelmények figyelembevétele mellett „csak” a 350 km/h-t támogatja. Ha sebességet a repülést és az adatátviteli sebességet egymás mellé helyezzük, rögvest elő tűnik pl. egy drón flotta, melyet egy nagyobbacska terület videó alapú megfigyelésére (is) alkalmazhatunk.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy ott van még a max. 1ms (na jó, a 4ms már örülnek) késleltetési idő. Magyarán az A-pontban végrehajtott akciót 1ms-on belül reakció kell kövesse egy távoli B-pontban. Általában ezt az önvezető járművek, illetve a táv-sebészethez rendelik, mint kiemelkedő előnyt. Ezzel nem is vitatkozom, de szűkebb pátriánknál maradva, és a fantáziámat leheletnyit elengedve, más lehetőség is felvillan bennem. Példának okáért, új lendületet kaphat az „okos-szemüvegek” fejlesztése, melyeket az élőerős őrzésnél kiválóan felhasználhatunk arra, hogy számtalan extra információval lássuk el az őröket. Nem csak arra gondolok, hogy a kiterjesztett valóság segítségével előre rögzített extra információkat – pl. fal/ajtó mögötti terek, de egyáltalán sötétben megjeleníteni a környezetét –, de kiegészítő, aktuális/élő információkat továbbíthatunk a szemüvegre/okostelefonra/tabletre. Mik lehetnek ezek? Pl. radar, LIDAR, hő és CCTV kamera képanyag. Nem kell kitalálnia (vak sötétben), hogy az 50 méterre lévő bucka a leomlott plafonmaradványai, vagy egy nem kívánt látogató próbál észrevétlen maradni.

Ami a távfelügyeleteket illeti, a fenti erényeket bármely távfelügyeleti szolgáltató remekül ki tudja használni (pl. a CCTV alapú távfelügyelet), de az 5G még ennél is többet kínál. A felhő és virtualizációs technológiák beemelésével „egy kevéssé” átalakulhat a mobilkommunikációs szolgáltatók piaca. A hálózat üzemeltetői bérbe adhatnak adott szolgáltatást (pl. távfelügyelet) kiszolgáló hálózati szeleteket. Magyarán egy távfelügyeleti szolgáltató A-tól Z-ig mindent kínálhat a kedves ügyfélnek. Ha már távfelügyelet, adott jogszabályi változások bekövetkezte esetén lehetővé válhat, hogy akár automatikusan, vagy aktivátor jelére adott pozícióra repülő drónok segítségével ellenőrizzenek egy-egy riasztást. Persze, ez a gondolatfonal messzire vezet.

Szerző: O.V.SZ.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Megérkezett a DSC WP sorozat
Olvasta már?
Megérkezett a DSC WP sorozat