A Nagy CCTV Teszt

Avagy: „Te most nekem hiszel, vagy a szemednek?”

A Nagy CCTV Teszt
A CCTV Tesztpódium második alkalommal kínált egyedülálló „ismerkedési” lehetőséget az idei SecuriFourm biztonságtechnikai kiállítás keretén belül. Kilenc márka kilenc kamerája mérkőzött a látogatók kiemelt figyelméért, érdeklődésért, nem is eredménytelenül. A kíváncsi szakemberek jelentékeny tömege igyekezte kivesézni a feltelepített IP CCTV kamerák látható erényeit és hátrányait.

Ez itt az a rész, amit az angolok „disclaimer” néven emlegetnek: a CCTV Tesztpódiumon megjelenő kamerákat a hazai forgalmazók és/vagy gyártók telepítették, állították be és finomhangolták. Ehhez a CCTV Tesztpódium szervezői és moderátorai semmit sem tettek hozzá és nem vettek el, mindössze a tápellátást és a monitort biztosította a szervező. Az eszközök értékelését a SecuriForum látogatói végezték, jelen cikk szerzője csak szubjektív gondolataival, azokat jelölve egészíti ki az értékelések összesített eredményét. Ennek megfelelően minden további tartalom ennek tükrében olvasandó és értelmezendő. Jelen írás nem tekinthető semmilyen szempontból beszerzést / eszközvásárlást befolyásoló, a CCTV Tesztpódiumon megjelent termékeket minősítő tartalomnak.

Ami a kamerák jellemzőit illeti, szemben a két évvel ezelőtt „fényérzékenység-próbával”, 2019-ben arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyre inkább általánossá váló 4-5MP-es képalkotásra képes szegmensben mit tudnak nyújtani a részt vevő eszközök. Ennek megfelelően a leglényegesebb kiválasztási szempont a felbontás volt, illetve annak képessége, hogy az IR sugárzó kikapcsolható legyen és az IR-szűrő rögzíthető legyen „ON” állásban (a kamera „színes üzemmódban” maradjon gyenge fényviszonyok mellett is). Itt kell megjegyeznem, hogy bár az összesítésben – a tisztesség kedvéért – meg fog jelenni a Techson eredménye, de mivel 2MP-es kamerát telepítettek fel, egy második lista is szerepelni fog a cikk végén, melyből „diszkvalifikálnom” kellett legnagyobb sajnálatomra, az egyenlő elbánás elvét szem előtt tartva, a Techson kameráját.

Ami a tesztobjektumot illeti, egy vasúti terepasztalon futó vonatszerelvények és a terepasztalon helyet kapó természeti és műtárgyak, valamint a változó mennyiségű megvilágítás (300/150/10/0.5-0.8 lux) jelentette kihívást kellett a kameráknak leküzdeniük és elkápráztatniuk a bírák nagyszámú tömegét. Ami a bírákat illeti, a megjelenő adatok és értékelések a SecuriForum kiállítás résztvevőinek véleményét tükrözik. A minta – mint azt hivatalosabb helyeken mondani szokás – reprezentatívnak tekinthető. Közel százan adták le az előre elkészített kérdőívet, ebből 87 volt értékelésre alkalmas, figyelembe vehető módon kitöltve. Ez a válaszadói mennyiség a biztonságtechnikai szakma létszámát tekintve is mindenképp releváns mennyiség.

Akkor most lássuk a versenyzőket. Többen megjegyezték, hogy nem fair a verseny, mert nem egy árszínvonalat képviselnek a kamerák. Mint azt a végeredmény is igazolta, az ár nem mindegy, de valójában sem pro, sem kontra nem volt hatással az eredményekre a feltételezett árkülönbség. Az alábbi listában csak a legminimalistább adatok jelennek meg a termékek mellett, de biztos vagyok benne, hogy az Internet korában nem okoz már senkinek sem nehézséget a teljeskörű leírások kinyerése.
Aki az előbbi táblázatot tüzetesebben átvizsgálja, minimum három 1+2 fél kakukktojást rögvest talál. Az egyik a már említett Techson a maga 2MP-es maximális képfelbontásával, a másik kettő pedig a Hikvision / Dahua páros az 1/1.8”-os CMOS-szal. Valójában a CMOS mérete nem volt megadva, mint belépési paraméter, így mindössze csak a figyelmet szeretném felhívni a tényre: többek között a fényérzékenység szempontjából sem mindegy, hogy 5MP-t zsúfolunk rá egy alig 1/3”-os CMOS-ra, vagy 4MP-t egy nagyobb, 1/1.8”-osra.

Mielőtt a saját, „külön bejáratú” véleményemet elmondanám, lássuk, miként ítélte meg a kamerákat a 87 bíró:
Itt szeretném ismételten kihangsúlyozni, hogy a válaszlapot kitöltők zöme szubjektív benyomásait jelenítette meg. Ez úgy a „kamerák külső megjelenése”, mint a menürendszer milyenségét firtató kérdésekre adott válaszok nyomán kiviláglik. Bár a kamerák fotója kint volt, sőt a függönyök elhúzásakor meg is tekinthették őket, mégis azt mondanám, ez egy erősen szubjektív paraméter. Ami a menürendszert illeti, azt legfeljebb tapasztalatból / emlékezetből ítélhették meg, illetve csak abban az esetben, ha épp ott voltak, mikor az adott márkát biztosító cég szakemberei utólagos finomhangolásokat végeztek.

Tekintve, hogy megígértem, most a Techsontól búcsúznunk kell. A tisztánlátás végett, teszten az elért harmadik helye, amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a 2MP-es voltát, teljesen jogos. Valóban egy remek kamera, mely a gyengébb fényviszonyok mellett is remekül megállja a helyét. Magyarán, szomorú szívvel, érdemei elismerése mellett, a „Tetszett” pecsétet kiérdemelve, de a fair play szabályait szem előtt tartva, diszkvalifikálnom kell. Ennek megfelelően a végeredmény az alábbiak szerint alakult:
A fenti értékek összevetésekor megállapítható, hogy legalább is a látogatói meglátások szerint a kamerák között – összesített képességeiket tekintve – nem voltak szélsőséges különbségek. A versenyzők ¾-e a „jó” kategóriába tartozik és mindössze ¼-ük kapott közepes minősítést. Természetesen az egyes minősítési pontok között voltak jelentős (akár 1 „jegyet” is meghaladó) különbségek, de még ezek sem tekinthetők túlzottnak. Az egyes minősítési szempontok esetében az első két hely fix maradt végig. A harmadik helyen már voltak mozgások. Példának okáért, a teljes és a szürkületi megvilágítás mellett az Axist ítélték a legjobbnak a látogatók, míg a Videosec a külseje dobogós értékelést kapott.

Ami a legnagyobb érvágást okozta az értékelésben a résztvevők ¾-nek az a mozgó objektum megjelenítése „éjszakai” fényviszonyok között. E téren csak a Hikvision és a Dahua kapta meg a „jó” minősítést, de ők is csak statisztikailag, felkerekítés révén. Sajnos, ezt a kihívást valóban nehezen teljesítették a „játékosok”.

Szubjektív meglátások
A magam részéről nem piszkálnám túlzottan az eredményeket. Nagyjából, a véleményezőlapon megadott paramétereket figyelembe véve és azokhoz ragaszkodva, a helyükön vannak a kamerák. Az én véleményem maximum a 88. lehet, de kihasználva sajátos helyzetem, néhány gondolattal megtoldanám a 87 kolléga összesített véleményét.

Mivel a Hikvision és a Dahua közel fej-fej mellett végzett, csak annyit tennék hozzá, hogy nálam a végeredmény még közelebb van egymáshoz. Szubjektív meglátásom szerint, a Dahua színvisszaadása élethűbb volt, a Hikvision egy kicsit „túltolta” a színeket, viszont az „ellenfényt” hajszálnyival jobban kezelte, mint a többi versenytárs.
Értem, hogy a többségnek szimpatikusabb volt az éjszaka is megjelenő „színáradat”, de a hitelesebb színvisszaadást inkább pártolom. Ez persze semmi sem von le a „Hik” egyéb képességeiből. Plusz, tény és való, hogy ez a két márka oldotta meg a legjobban az „éjszakai mozgó objektum” kérdéskörét.

Amit viszont mindenképp ki kell emelnem az az, hogy az Axis esetében az éjszakai üzemmód esetében egy szempontot alig vettek figyelembe. Nevezzük ezt az egyszerűség kedvért a „fehér házikó tesztnek”. Kérem, számolják hány ablak van a nyíllal jelölt házikó felénk eső oldalán az Axis által generált képen, majd a másik két képen. Bizony, az Axis képén kivehető a kellő számú ablak, míg az első két helyezettnél ezek nem nagyon látszanak.
Szóval, az éjszakai üzemmódra, emiatt az „apróság” miatt én több pontot adtam volna az Axisnak; elismerve, hogy a mozgóobjektumok megjelenítése (éjszakai fényviszonyok mellett) a többség pontozásának megfelelő. Természetesen, mindenkit megkérek, hogy ne nekem, hanem a saját szemének higgyen!

Ollári Viktor
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Uniview Heat Tracker
Olvasta már?
Uniview Heat Tracker