Bosch mozgásérzékelők


Bosch mozgásérzékelők
Forgalmazó: Bosch Biztonsági és Védelmi Rendszerek
Gyártó: Bosch Building Technologies


A mozgásérzékelők alkalmazásán alapuló behatolásjelző rendszerek kiválasztásakor a felhasználókat terhelő költség a legfőbb szempont. A felhasználó költségei az érzékelők vételárán kívül tartalmazzák a telepítési, üzemelési és karbantartási költségeket is. Az alacsony árral és minőséggel rendelkező mozgásérzékelők rejtett költségeit legfőképpen – bár nem kizárólagosan – a magas számú téves riasztás okozza, így az ilyen detektorok hosszú távon könnyen a legdrágább megoldássá válhatnak a felhasználó és a telepítő számára egyaránt.

Napjainkban a legtöbb felhasználó már tisztában van azzal, hogy a vételár csupán egy része, és legtöbbször csak a kisebb része a megoldás teljes árának. A termék ára mellett a felhasználó költségeit képezik a telepítési és üzemelési költségek, valamint a meghibásodások esetén felmerülő csereköltségek is.


Telepítési költségek

A telepítés költségei tulajdonképpen azok a kiadások, amik a telepítőt illetik meg az eltöltött időért és ráfordításért, azonban minden telepítéssel töltött perc megtakarításával csökkenteni lehet ezt az összeget. A Bosch megoldásai számos lehetőséget nyújtanak a telepítés idejének és nehézségének csökkentésére. Az érzékelők önzáró keretével már nincs szükség csavarozásra és a beépített vízszintjelző is egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a telepítést. A huzalozás elősegítéséhez pedig a Bosch csúsztatható, szoros és szögletes kerettel felszerelt érzékelőket is kínál. A fejlettebb technológiával rendelkező érzékelők talán kissé drágábbak, mint a kevesebb tudással rendelkező versenytársaik, de lehetővé teszik a telepítők számára, hogy a telepítés költségeit alacsonyabb szinten tartsák. A magas megbízhatóság ugyancsak segít a költségek alacsony szinten tartásában, ezzel egyidőben a felhasználó elégedettségének javításában is.


A pótlás költségei

Minden egyes mozgásérzékelő meghibásodásához költség is társul, amelyben a csereegység ára általában csak kisebb szerepet játszik, a hosszú termékélettartam tehát ugyancsak egy fő szempont a mozgásérzékelő kiválasztásakor. Ugyan még egy fejlesztő sem képes a hiba lehetőségét teljes mértékben kiszűrni, de a telepítőknek olyan termékeket kell keresniük, amelyek a lehető leghosszabb ideig képesek a hibátlan működésre. Ez az idő a fejlettebb egységek esetén akár több mint 20 év is lehet, míg az olcsóbb árkategóriás érzékelők esetén jóval kevesebb, mint 10 év.


A hibás jelzések költsége

A gyakran alábecsült hibás jelzések okozta költségek a legnagyobb részét képezik a felhasználó költségeinek. Ahogy az indokolt riasztások, úgy a hibásak is egy egész sor műveletet vonnak maguk után, melyek a biztonsági szolgálat, belső és külső felügyeleti munkatársak és akár a rendőrség beavatkozását is igénylik. Ezután még a telepítőnek is ki kell vonulnia, hogy megállapítsa a hibás riasztás okát és megtegye a szükséges lépéseket – ami ugyancsak egy időigényes feladat.

A kisállatok mindig is kihívást jelentettek a mozgásérzékelőkre épülő behatolásjelző rendszerek számára. A terület folyamatos, hibás jelzés nélküli biztosítása érdekében a legtöbb mai érzékelő rendelkezik olyan technológiával, amely képes különbséget tenni az ember és az állat mozdulatai között. A Bosch érzékelőkben azonban ki-be kapcsolható ez a funkció, így ez lehetővé teszi a telepítő számára, hogy további költségeket takarítson meg, hiszen egy termék különböző igényekre szabható.

A hibás riasztások kiváltó okai lehetnek az olyan ismétlődő hangforrások is, mint a ventilátorok, légkondicionálók vagy kompresszorok. Az ilyen eszközök folyamatosan ismétlődő Doppler jelet generálnak, amit a legtöbb hagyományos detektor érzékel. Ezek a repetitív jelek azonban teljesen különböznek azoktól, amiket egy, a területen mozgó ember hozna létre. A Bosch mozgásérzékelők különbséget tudnak tenni a két jelforrás között, ezáltal szignifikánsan csökkentve a hibás riasztások számát.

A pontosság tovább javítható a PIR érzékenység beállításával, hogy biztosítsuk a megfelelő működést különböző hőmérsékleteken, ami eddig sok érzékelőnél nehézségeket okozott. Az állítható mikrohullám-érzékelő technológia tovább növeli a megbízhatóságot és csökkenti a hibás jelzések számát, mivel automatikusan állítja az érzékelési küszöböt a PIR érzékelőktől kapott információk alapján.

Az emlősök és a madarak mellett a pókok és a rovarok ugyancsak hírhedtek arról, hogy hibás jelzéseket generálnak hagyományos érzékelők esetén. Könnyen bemásznak az egységbe az optika és a belső elektronika nyitott kialakítása miatt. A Bosch érzékelők megfelelően zárt optikája és elektronikája azonban megoldást nyújt erre a problémára is.


Tagek:

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Videosec IPW-2314LSA-28SWX kamera, az éjszaka királya
Olvasta már?
Videosec IPW-2314LSA-28SWX kamera, az éjszaka királya