Büntethető lesz az arc eltakarása az Egyesült Királyságban és Franciaországban?


Büntethető lesz az arc eltakarása az Egyesült Királyságban és Franciaországban?
A Londoni Rendőrség 90 Fontra büntetett egy személyt azt követően, hogy az illető – a rendőrség hivatalos, közterületen végzett arcazonosító tesztje során - elfedte az arcát és lehajtott fejjel ment tovább.

A területen tartózkodó rendőrtisztek ezt gyanúsnak ítélték és igazoltatták a „renitens gyalogost”. Utólagosan mindkét fél agresszív fellépéssel vádolja a másikat. A Londoni Rendőrség szóvivője az eljárás alá vont személy agresszív, a rendőrök irányában fenyegető magatartásával magyarázta a büntetést és annak mértékét. Az arcazonosító rendszer tesztelése során nyolc embert tartóztattak le, ebből kettőt a rendszer emelt ki, mint a körözési nyilvántartásban szereplő személyt.

Mindeközben Franciaországban, a 2018 novembere óta szinte folyamatosan zajló – sok esetben erőszakos eseményekbe torkolló – tiltakozási hullám egyik „mellékhatásaként” olyan törvényjavaslat került az országgyűlés elé, mely törvénytelennek nyilvánítaná az arc eltakarását a tüntetések résztvevői számára – ezzel lehetővé téve az arcazonosító megoldások zavartalan alkalmazását. Az “anti-casseurs” (huligán-ellenes) törvény akár 15 000 €-s (kb. 4 800 000 Ft) büntetést is lehetővé tenne megszegőivel szemben. A tervezett jogszabály kritikusai szerint a törvény kikényszerítése szinte lehetetlen, továbbá feleslegesen csorbítaná a szabadságjogokat. A törvényt előterjesztő kormánypárt szóvivője szerint, a tervezett jogszabály nem korlátozza, sokkal inkább védelmezi a szabadságjogokat.

Forrás:The Independent; Reuters
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Megújult a Videosec IPD-3614LSA-28F dómkamerája
Olvasta már?
Megújult a Videosec IPD-3614LSA-28F dómkamerája