Aiphone IX interkom rendszer


Aiphone IX interkom rendszer
Innovatív, exkluzív, üzembiztos, sokoldalú, megbízható… eddig is a főbb ismérvei voltak bármelyik Aiphone termékcsaládnak. Ezek mellett az új IX rendszer az eddigiekhez képest is nagyobb rugalmasságot, több alkalmazási lehetőséget és szélesebb körű integrációt kínál. Az üzleti célú alkalmazások széles spektruma mellett ideális megoldás a meglévő informatikai hálózat hatékonyabb használatához, szolgáltatások bővítésére.

Mi is azaz IX?
Röviden a rendszer:

 • IP alapú
 • Peer to peer (pont-pont) kapcsolatú
 • Videós/audiós kivitelű
 • Korlátlan kialakítású
 • Integrálható


 • Kivitelezési szempontból teljes IP hálózati kompatibilitás, egyszerű telepítés és rugalmas rendszerkialakítás jellemzi.

  Az IX legfontosabb tulajdonsága, hogy szerver nélküli kialakításban korlátlan számú IX egység csatlakoztatható, így bármekkora méretű kialakítás kompromisszumok nélkül megoldható. Integrációs lehetőségeivel a biztonsági szint növelhető, mivel az IX rendszer az Onvif S Profil előírásaival kompatibilis, így az interkom rendszer képei csatlakoztathatóak más gyártók kamera, illetve beléptető rendszereihez is. Azaz az IX eszközök, mint biztonsági kamera képek is megjeleníthetőek, rögzíthetőek 24/7 megoldásban más VMS / NVR rendszerekben. Az un. IP-PBX integrációval az Aiphone ezen rendszere összekapcsolható Cisco belső telefonhálózattal, melyen keresztül hívás fogadás és kezdeményezés, ajtónyitás is megvalósítható. Nagyobb háttérzajnál is hangosan és tisztán érthető hangot biztosít a rendszer, azonban a rugalmasság és a teljesítmény növelése érdekében integrálható az Aiphone PA rendszereibe is.

  Többé nincsenek távolságbeli korlátok sem, hiszen a TCP/IP kommunikációval, LAN és VPN kapcsolódásokkal akár távoli végpontok is összefűzhetők az IX interkom rendszerben. Megvalósítható a zárt kommunikáció nagyobb létesítmények vagy több telephely esetén is.
  Az egyes részegységek üzemeltetését PoE kialakítás tudja biztosítani, így a végpontoknál nincs szükség külön tápellátás kiépítéséről gondoskodni.

  A rendszer számos működési és kényelmi funkciót kínál.
  - Hívások sorba állításával egyidőben akár 20 különböző beérkező kezdeményezést is lekezel, a hívólista megjeleníti a hivő fél információit, így lehetővé teszi, hogy fontossági sorrend alapján legyenek kezelhetőek.
  - A beérkező hívás átjelezhető manuálisan vagy előre beállított ütemterv alapján kijelölt állomás csoportra, vagy akár az összes állomásra is.
  - Egyedi hangfájlok rögzíthetőek, akár a látogatók számára történő visszajelzés (pl. ajtó nyitva), akár a csengő hangok helyetti szöveges tájékoztatás céljából, melyek segítik a beérkező hívás azonosítását, fontosságát és kezelését.
  - Az egységeken visszajelző LED-ek, hangok vagy szöveges üzenetek segítenek a kommunikációs és üzemi állapotok áttekintésében (pl. hívás folyamatban, ajtó nyitás, stb)
  - E-mail üzenetek küldésére is felkészítették a rendszert, a mester állomások 4db előre beállított címre képesek hibajelzéseket, életjel jelentéseket, illetve becsöngetéskor a hívó fényképének mellékletével üzenetek küldésére.

  Az IX intercom a hívás továbbítási lehetőségeket is maximálisan támogatja.
  - A bejövő hívást az operátor tartásba helyezheti és továbbíthatja másik mester állomásra.
  - Többféle késleltetett továbbítás lehetséges: becsöngetéskor a hívott mester állomáson nem jelentkeznek a beállított időn belül, akkor első továbbításnál maximálisan 10 további állomásra is továbbítható. Amennyiben a továbbított állomásokon sem jelentkeznek, akkor újra továbbításra kerülhet 1 beállított mester állomásra.
  - Távollét beállításánál a bejövő hívások azonnal továbbításra kerülnek.
  - Konfigurálható mindegyik mester állomáson ütemezett továbbítás is, a beállított időintervallumon kívül érkező hívásokat automatikusan továbbítja másik állomásra.

  A hívási módok is alkalmazástól és igénytől függően definiálhatóak.
  - A mester állomásról az egyes alállomások egyénileg meghívhatóak
  - Csoportos hívásnál üzemmódtól függően 50 vagy 90 csoport alakítható ki, mindegyik csoportban maximálisan 50 állomás is hívható, melyek nem csak mesterállomások, hanem kapu és alállomások is lehetnek.
  - A kapu, illetve alállomások hozzárendelhetőek egy mester állomáshoz vagy csoporthoz is. Itt maximum 10 csoport regisztrálható és egy csoportban legfeljebb 20 eszköz hívható.

  Alap illetve bővített rendszer kialakítási lehetőségek:
  Más gyártók rendszerébe történő integrálás mellett az Aiphone IX több rendszer eleme saját (micro SD kártyára történő) rögzítést is támogat. A kártya foglalattal rendelkező mester állomások képesek a beszélgetés kép- és hanganyagát rögzíteni, mely akár az adott eszközön, akár számítógépen visszajátszható. A videó kapuállomásba helyezett memóriakártyával a kapuállomás önálló megfigyelő eszközként is képes működni, videó-, illetve kétutas hangrögzítést biztosítva, mely akkor is működik, ha megszakad a hálózati kommunikáció. A kapuállomások felvételei hálózaton keresztül hozzáférhetők.  A kapu és mester állomásokkal kezelhetőek a becsengetések és a belső interkom kommunikáció, azonban nem lehet teljes a rendszer a különböző be/kimenetek kezelése nélkül. Ezt hivatott biztosítani az IXW-MA típusszámú többcélú adapter, mely közvetlenül az IP hálózatra csatlakozik, 4 kontaktus bemenettel és 10 relé kimenettel rendelkezik. Ezen modul alkalmazásával külső eszközök két-irányú vezérlése, különböző érzékelők, segélyhívók, és beavatkozók integrálása, beléptetések vezérlése, vész- és visszajelzők bekapcsolása valósítható meg.

  Az IX-MV7-xy mester állomásoknál beépített kamera segítségével két-irányú videó kommunikáció lehetséges. A GDPR előírásainak biztosítását és a magánszféra védelmét a készülékekben tartozéként megtalálható a kamerára rápattintható „magánszféra védő fedél” biztosított ellátni. A mester állomásokba épített kamera és a testre szabható recepciós képernyő segítségével valósítható meg az automata vagy „személyzet nélküli recepció” üzemmód, így a recepciós munkaidején kívül érkező látogatók közvetlen videó kommunikációt folytathatnak a bérlőkkel/tulajdonosokkal.

  A külső Onvif IP kamerák integrációjának két fontos szerepe is lehet. A kapu egységhez hozzárendelhető egy kamera, így audió kapu egységek esetén kamera képet is meg lehet jeleníteni a becsöngetéskor, illetve video kapuegység esetén a bejövő híváskor a mester állomáson egyidejűleg két kép is megjeleníthető, azaz kapu kamerája mellett a kapu környékét áttekintő IP kamera kép behívására is lehetőség nyílik.

  A biztonsági szint további emelése érdekében az IX család automatikus rendszer állapot felügyelettel is rendelkezik. A felügyeletnek két szintje a hálózati csatlakozások, valamint a működőképességek ellenőrzése. A helyi rendszer akár számítógépről akár az intelligens mesterállomásokról ellenőrizhető, az esetleg felmerülő hibákról helyi jelzés és e-mail értesítés is készül.

 • Hálózat felügyelet: az ellenőrző eszközhöz rendelt minden állomás és vezérlő hálózati kapcsolat meglétének folyamatos ellenőrzése
 • Működőképesség figyelése: az ellenőrző eszközhöz rendelt minden berendezésen levő hangszóró, mikrofon, hívógomb és      kontaktus bemenet időszakos ellenőrzése


 • Rendszer elrendezés:


  Az IX interkom és kaputelefon rendszer a számos funkciójának és integrációs lehetőségeinek kapcsán minden felmerülő alkalmazáshoz használható, legyen az kereskedelmi vagy parkolási létesítmény, magán épület, iroda, iskola, kórház, alagút, autóút, vasút, stb. Megoldható a belső kommunikáció, kaputelefon funkciók, beléptetés vezérlés, kihangosítási feladatok, segélyhívás átjelzés, CCTV integrációk, bizonyíték (videókép és hang) mentés, távvezérlés, állapot visszajelzés egy platformon.

  Egységek:

  Video mesterállomások 7” színes LCD érintőképernyővel, magánélet védelmi fedéllel ellátott kamerával, micro SD foglalattal, 4 bemenettel, 2 relé kimenettel, külső hangszóró kimenettel rendelkeznek.
  IX-MV7-HB kézibeszélős mester állomás, fekete
  IX-MV7-HW kézibeszélős mester állomás, fehér
  IX-MV7-B kézibeszélő nélküli mester állomás, fekete
  IX-MV7-W kézibeszélő nélküli mester állomás, fehér

  IX-MV mester állomás:
  - 3.5” színes TFT LCD kijelző
  - 1 ki-/bemenet
  - nem használható bővített módban

  Kézibeszélős alállomások
  - IX-RS-B fekete
  - IX-RS-W fehér
  Video kapuállomások: éjszakai LED megvilágítással, állapotjelzőkkel, micro SD kártya foglalattal, ajtónyitó kimenettel rendelkeznek.

  IX-DV alumínium, felületi kivitel, IP54, IK08
  IX-DVF rozsdamentes acél, hívó gombbal, IP65, IK08
  IX-DVF-P rozsdamentes acél, hívó gombbal, proxy olvasó beépítési lehetőség
  IX-DVF-RA rozsdamentes acél, segélyhívó gombbal és Braille jelöléssel, IP65, IK08
  IX-DVF-2RA rozsdamentes acél, hívó és segélyhívó gombbal és Braille jelöléssel, IP65, IK08

  IX-DA felületi kivitel, IP54, IK07, nem használható bővített módban


  Audió kapuállomások:

  IX-SS-2G rozsdamentes acél, hívó gombbal, IP65, IK08, kisméretű kivitel
  IX-SSA rozsdamentes acél, hívó gombbal, IP65, IK08
  IX-SSA-RA rozsdamentes acél, segélyhívó gombbal és Braille jelöléssel, IP65, IK08
  IX-SSA-2RA rozsdamentes acél, hívó-, segélyhívó gombbal és Braille jelöléssel, IP65, IK08
  IX-BA felületi kivitel, IP54, IK07, nem használható bővített módban  További információ IDE kattintva.
  Tagek:

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Lépj szintet a kapuvezérlésben: KUBE és KUBE PRO okostelefonos alkalmazások
  Olvasta már?
  Lépj szintet a kapuvezérlésben: KUBE és KUBE PRO okostelefonos alkalmazások