Nemtek Elektromos Kerítés


Nemtek Elektromos Kerítés
Forgalmazó: Protect HRS Kft.
Gyártó: Nemtek Electric Fencing Products


Szemben az egyéb gyengeáramú jelzőrendszerekkel a nagyfeszültségű kerítés akár nagyságrendekkel kevesebb típusú alkatrészből áll.

Az elektromos kerítésvédelmi rendszer központi egysége az energiaadó, mely a 230V hálózati tápfeszültségből és a 12VDC segéd akkumulátor feszültségéből másodpercenként előállítja, és a kerítésrendszer vezetékeibe továbbítja az impulzusszerű 4500-tól 9000 Voltig változtatható feszültséget és a 7-8Joule kimeneti energiát. Összesen maximum 4 darab, állapotjelző ledekkel rendelkező numerikus kezelőegység csatlakoztatható az energiaadóhoz.

A működésükhöz szükséges 12 Voltos egyenfeszültséget az energiaadó biztosítja. 5-6 milliméteres flexibilis, szigetelt nagyfeszültségű kábel köti össze az energiaadót a kerítés védelmi vezetékeivel. Ezek a galvanizált sodrott, galvanizált tömör, acél, vagy alumínium vezetékek látják el a védelmet kerítéshossztól és kialakítástól függően.

Galvanizált zártszelvény oszlopokra csavarozott műanyag szigetelők tartják távol a feszültség alatt lévő vezetékeket a kerítés többi elemétől. Az oszlopokhoz, hossztól függően 2-4 darab rozsdamentes fém, vagy nagy keménységű 5-10 cm hosszú hengeres műanyag távtartó tartozik. További elemeit képezik a kerítésnek a különböző rugós feszítők, kampók, krimpelhető vaspántok, mérő és ellenőrző műszerek, valamint a kötelezően szükséges figyelmeztető táblák.


Az ingatlan be-, és kijárataihoz kitelepíthető toló-, és szárnyas kapukhoz való érintkező, valamint különböző, 12VDC egyenfeszültséggel működő hang-, és fényjelző egységek. Ezek közvetlenül az energiaadóba csatlakoznak, ami biztosítja számukra a szükséges tápfeszültséget. A vezetékeket tartó galvanizált oszlopok adott távolságnál szükséges kitámasztáshoz 1 méter hosszú alumínium rudat kell használni, a kerítés vezetékeinek földeléséhez szintén 1 méter hosszú, földbe szúrt réz rúd szükséges.

Működés
Soros vagy párhuzamos vezetési mód telepítése esetén eltérő működést lehet kialakítani az ingatlan kapuinak nyitása esetén. A különböző, erre a célra kifejlesztett toló és nyílókapu érintkezők segítségével létrehozható a kapu nyílása esetén szakadó, illetve az élesen maradó rendszer. A kapu zárszerkezetének és zsanér rendszerének figyelembe vételével a legjobb védelmet abban az esetben lehet elérni, ha a kapu minden esetben része az élesített rendszernek, és a vezetékhálózat soros kialakítást követ.

Az energiaadó egységek teljesítményben és tudásban is eltérnek egymástól. Beszerezhető különböző energiájú (2-13Joule) és különböző zónaszámú (1-2) rendszerek. A kétzónás központok a nevükből adódóan két különböző rendszert tudnak ellátni, felügyelni és jelezni. Nehezen bejárható, nagy ingatlanok esetében sok esetben előnyös lehet, ha a védett terület bizonyos része állandóan élesítve van, míg egy forgalmasabb szakasz melletti vonal hatástalanított a szükséges időben.

További előnye a kétzónás energiaadónak, hogy külön képes jelezni a behatolást a két különböző terület esetén, ami megkönnyítheti a szükséges intézkedést. Különösen nagy, két érzékelő zónánál többet igénylő komplex rendszereknél lehetőség van egy energiaadó hálózat kialakítására, melyet egy központi szoftver segítségével lehet felügyelni és kezelni. Az energiaadó egység maximum 20 méter távolságra telepíthető a kerítéstől. A földpotenciál csatlakozóját a legközelebbi földelő rúdhoz, majd a kerítés megfelelő vezetékeihez kell csatlakoztatni.


A különböző funkciók, és működési paraméterek beállításához, valamint a rendszer élesítéséhez és hatástalanításához szükséges kezelőegység, és a többi gyengeáramú periféria (hang-, és fényjelzők) telepítési távolsága a szükséges 4 és 2 eres, erenként 0,5 mm vastag kábelek használata mellett maximum 100 méter.

A rendszer élesíthető továbbá kulcsos kapcsolóval, vagy bármilyen nyitó, vagy záró kontaktust működtető rádiós vevőegységgel. Ennek távolsága 150 méter lehet az energiaadó egységtől. Egy darab 7, vagy 9Ah DC12V zselés akkumulátor gondoskodik a rendszer szünetmentesítéséről, mely számára az energiaadó egységben külön hely került kialakításra. Jelző rendszerként a központ behatolás esetén a hang és fényjelzésen túl riasztási kontaktuskimenettel is rendelkezik, ezáltal bármilyen riasztórendszer zónájaként távfelügyelhető a rendszer. Egy korszerű GSM modullal ellátott vagyonvédelmi központ segítségével akár mobiltelefonra SMS üzenetként is továbbítható a behatolásjelzés. Ugyanezzel a központ felprogramozható, hogy az ingatlan tulajdonosának telefonhívására élesedjen, vagy hatástalanodjon a kerítés.

Minden esetben a kész rendszer működtetését megelőzve, az előírásokban meghatározott távolságokban (5-15 méter, az ingatlan környezetétől függően) figyelmeztető táblákat kell kihelyezni. Ezek a sárga színű, szöveggel és ábrával is a vezetékekben lévő feszültségre figyelmeztető táblák a kerítés két, egymás alatti vezetékébe kapaszkodnak.


A már említett, biztonságtechnikai szempontból az egyik legnagyobb előnye az elektromos kerítéseknek, hogy a figyelmeztető táblák segítségével a fizikai akadályon túl egy rendkívül jelentős pszichológiai akadályt is állít a behatoló elé. A nem életveszélyes, de vezeték érintése esetén rendkívül kellemetlen érzést kiváltó, figyelmeztető táblákkal ellátott rendszer megelőzi az illetéktelen behatolást, elriasztva a kísérletezőz, mielőtt bármilyen kárt okozna.

Költségek
A végfelhasználó igényeinek megfelelő rendszer terveinek elkészítésével a telepítés ideje könnyen meghatározható. Az elektromos kerítés rendkívül kevés karbantartást igényel, kivonuló szolgálati szerződés kötése esetén is minimális fenntartási költséggel nyújt tökéletes védelmet. A beruházás költsége az ingatlan kerületétől és funkciójától függően 3-4 hónap élőerős őrzés díjának megfelelő összeg.
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 515-3500
Email: info@securifocus.com
Komplex megoldások a megváltozott igényekkel rendelkező ipari objektumok számára
Olvasta már?
Komplex megoldások a megváltozott igényekkel rendelkező ipari objektumok számára