Okos kis kémek

A mobiltelefonok lebuktatásának új módszere

Okos kis kémek
A kommunikáció svájci bicskái több sebet ejtenek, mint azt gondolnánk. Napjainkban az okostelefonok képességeinek és alkalmazási területeinek csak a képzelet szab határt, hiszen a technika alapból is több mint féltucat korábbi eszköz funkcióját képes helyettesíteni. Ugyanakkor itt biztonsági – adatvédelmi szempontok is felmerülnek.

A használatkorlátozás szempontjai

Az okostelefonok a telefonálás, az SMS és MMS küldés-fogadás képességek mellett fényképezésre, video készítésre, hangfelvételre és lejátszásra, az internet elérésére (email, közösségi oldalak stb.) is alkalmasak. Az eszközökre írt alkalmazások pedig még ravaszabbá tehetik a maroknyi telefont. A példaként felsorolt képességek közül majdnem az összes funkció nem kívánatos a titkos- vagy védett létesítményekben, büntetés-végrehajtási intézményekben, bizonyos üzleti, politikai tárgyalásokon, nyelvvizsgákon és más tanulmányi megmérettetéseken, vagy akár csak egy híresség születésnapi partiján, de ezeken túl még számos egyéb alkalom és helyszín esetében. Ennek okán sok helyen már alapból ki is tiltják a mobiltelefonokat vagy korlátozzák használatuk lehetőségét.

Mobiltelefon detektorok – MSD

Az olasz CEIA, mint a terület szakértője arról számolt be, hogy a világban a büntetés-végrehajtási intézetek után a második helyen szerepelnek a hírességek a mobiltelefon detektorok megrendelői között. Az utóbbi fél évben jelentősen megnövekedett a kereslet az ilyen eszközök iránt a hollywoodi sztárok körében is. Egyre többször hallani arról, hogy egy-egy celebritás nem engedi be a mobiltelefonokat a partijára, mert nem akarja, hogy ott olyan képek, video- vagy hangfelvételek készüljenek, amelyek előnytelen színben tüntetik fel őt, az eseményt, vagy az azon megjelenteket. Ennek ellenére nagyon sokszor, már a parti alatt nem csak hogy elkészülnek ezek a felvételek, hanem valós időben fel is kerülnek a közösségi oldalakra a házigazda és a vendégek tájékoztatása, illetve beleegyezése nélkül, de legfőképp akarata ellenére. Pontosan emiatt fogadta a piac nagy örömmel az új mobiltelefonok detektálására képes biztonsági eszközöket, amelyeket a világ- de főként az Amerikai Egyesült Államok büntetés-végrehajtási intézeteiben már nagy sikerrel alkalmaznak.

Az egyszerűen csak MSD névre keresztelt (Magneto Static Detector) statikus mágnesdetektort három évvel ezelőtt fejlesztette ki a CEIA, amely piacvezető a fémdetektálás minden területén, beleértve az aknakutató eszközöket is. Az MSD kifejlesztését egyértelműen a büntetés-végrehajtási intézetek mobiltelefon lebuktatás iránti igénye inspirálta. Az olasz mérnököknek elsőként arra kellett választ találniuk, hogy mi a mobiltelefonok jellemző vagy egyedi tulajdonsága, amely alapján sikeresen felderíthető és elkülöníthető egy ilyen eszköz más fémből készült használati tárgyaktól. Emellett figyelembe kellett venniük azt a gyakorlatot is, hogy a börtönökbe szétszerelve csempészik be a telefonokat: SIM kártya, akkumulátor, és maga a telefon, ami ráadásul be sincs kapcsolva, így nem sugároz semmilyen jelet, amely alapján azt esetleg detektálni lehetne. Vajon mi az a minta, amely egyaránt jellemző mind a hagyományos, mind az okostelefonok esetében? A mobiltelefonokra mérettől, évjárattól és technológiai fejlettségtől függetlenül jellemző közös tulajdonság, amely ráadásul olyan természetű, hogy a CEIA profiljába vág: a mágnesesség.

A detektálás alapja a mágnesesség

Minden telefon tartalmaz állandó mágnest, amelynek akkor is van mágneses tere, ha ki van kapcsolva. Az okostelefonban ráadásul a vibromotor miatt eggyel több állandó mágnes található, mint a hagyományos telefonokban. A CEIA-nak sikerült egy olyan rendkívül érzékeny állandó mágnes detektort kifejlesztenie, amely képes legalább 60 cm távolságból érzékelni bármilyen (akár miniatűr) mobiltelefon áthaladását a detektor oszlop előtt. Ilyenkor a detektoroszlop tetején lévő piros LED sor világít, ezen kívül a fényjelzést riasztási hang is kíséri. Kis tömege, akkumulátoros tápellátása és méretei miatt egyszerűen csak kézbe fogva új helyre lehet telepíteni.




A CEIA MSD mobiltelefon detektor zónákra felosztva tudja jelezni a mobiltelefon pontos helyét.

A telepítés szó ez esetben nem is helyes, hiszen csak le kell rakni az adott helyszínen az eszközt és a bekapcsolást követő 20 másodperces önkalibrálást követően máris üzemkész állapotba kerül. Amennyiben nem szeretnék a tudtára adni az elhaladó személyeknek, hogy ellenőrizzük őket, úgy lehetséges akár tégla-, gipszkarton-, vagy más fal mögé helyezve működtetni a detektor oszlopot. Ebben az esetben egy bluetooth headset segítségével kapjuk meg a riasztási hangjelzést a fal túlsó oldaláról. Természetesen ilyenkor figyelembe kell venni a fal vastagságát a 60-80 cm-es érzékenységi távolság tekintetében.

SMD600 Plus-MI2

A CEIA másik mobiltelefon detektálásra fejlesztett eszköze egy fémdetektorkapu, amely képes különbséget tenni fémek és a mobiltelefon között. Ez azt jelenti, hogy a kapun áthaladó személynél lévő mindenféle fém, így például a szúró-, vágó és lőfegyverek riasztást váltanak ki, miközben ezzel egy időben – ettől a fémriasztás hang- és fényjelzéstől jól elkülönülő – hang és fényjelzést kapunk a mobiltelefonok érzékelése esetén. Ezzel a kombinált képességgel a CEIA az SMD 600 Plus típusú legérzékenyebb változatú, börtönfokozatú fémdetektor kapuját ruházta fel, megtartva a fémdetektálás piros riasztási fényét és állandó frekvenciájú hangjelzését, míg a mobiltelefon detektálásához sárga fényjelzést és pulzáló hangjelzést rendelt. Az új kapu típusneve SMD600 Plus-MI2.




SMD600 Plus-MI2 fémdetektorkapu

A kapu vizuálisan 60 érzékelési zónában képes – LED diódák segítségével – megmutatni a tárgy pontos helyzetét az áthaladó személynél. Ezzel egy időben a mobiltelefon pozícióját sárga fényű LED-del és változó frekvenciájú riasztási hanggal jelzi a készülék. Vajon milyen ok miatt fontos, hogy külön válasszuk a mobiltelefont az egyéb fémtárgyaktól? Ha olyan helyen alkalmazzuk a detektorkaput ahol fontos, hogy fegyverek, kések egyéb tiltott eszközök ne jussanak be a területre, ott a kapuk általános érzékenysége miatt már egy okostelefon fémtartalma is riasztást ad. Ha tudjuk, hogy a jelzést csak egy veszélytelen telefon váltotta ki, akkor az áthaladó személyt nem kel megállítani és megkeresni nála a fémtárgyat.

Mindkét készülék kizárólagos forgalmazója a Z&Z Biztonságtechnika Kft. A saját tapasztalatok, valamint a beérkezett végfelhasználói vélemények alapján a detektorok hibátlanul végzik a feladatukat. Több büntetés-végrehajtási intézet is beszámolt arról, hogy már a használatbavétel első napján eredményes mobiltelefon elfogásokat tudtak végrehajtani az MSD segítségével. A mobiltelefon detektor alkalmazása ugyanakkor nincs engedélyhez kötve, segítségével a jövőben bárki könnyedén kiszűrheti a zsebben lapuló okos kis kémeket.

Schütz Gergely
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
A régi megoldásoknak csengettek - Itt az új Techson kaputelefon
Olvasta már?
A régi megoldásoknak csengettek - Itt az új Techson kaputelefon