A regionális CCTV márkák népszerűsége sajátos nézőpontból


A regionális CCTV márkák népszerűsége sajátos nézőpontból
Amikor a piaci felmérések szóba kerülnek, legtöbbünk egzakt adatok alapján készülő kimutatásokra asszociál.

Sajnos, avagy sem, a BitRefine kimutatásai nem kifejezetten ezt a sablont követik. A cég egy saját fejlesztésű, gépi mélytanulásra (M.I.) alapozott kereső algoritmusa a Google robotjaihoz hasonlóan szűri át a virtuális teret annak érdekében, hogy egy adott termékcsoport (jelen esetben CCTV) virtuális „létezési sajátosságait” felmérje.


Ennek megfelelően, kutatási eredményeik nem forgalmi adatokra épülnek, nem a valós forgalmi arányok jelennek meg, hanem az, hogy egy adott márka/gyártó termékei egy adott országban hány cég honlapján jellennek meg. Nem túlzás azt állítani, hogy, ebből leginkább az adott márka (online) marketing aktivitása hatékonyságára következtethetünk. Továbbá, a citált kimutatás mindössze hatot (Avigilon, Axis, Dahua, Hikvision, Samsung/Hanwha Techwin, Uniview) vesz figyelembe a világpiacon jelen lévő 500+ márkából, valamint a VMS-ek piacáról sem vesz tudomást (arról később fognak értekezni). Kéretik a megjelenő adatokat kellő kritikával szemlélni! Mindazonáltal, számos érdekes következtetést így is levonhatunk.

Mi, akik tisztában vagyunk a magyar CCTV piac sajátosságaival tudjuk, hogy a hivatkozott kutatásban (BitRefine, Fő CCTV márkák 2019 I. negyedévében) szereplő márkák mindegyike jelen van hazánkban, bár a BitRefine M.I.-alapú keresője számára csak három márka volt látható. A „marketing erő” sorrendjét alapul véve: Hikvision – Dahua – Axis. Ismét hangsúlyozom, a BitRefine nem az értékesítési eredményeket kutatja, hanem a kibertéri „észrevehetőséget”. Ebből a szempontból a Hikvision uralja a magyar piac kb. 60%-át. Talán az egyetlen meglepetést a Samsung/Hanwha Techwin eredménye okozhatta. Az egykor meglehetősen erős márka a hazai „online jelenléti” térképről teljesen eltűnt, de mint az az ábráról leolvasható, ez a jelenség világszerte érinti a koreai óriást. Ausztriában egy kicsit színesebb a piac virtuális állása. Nyugati szomszédunknál az Axis és a Hikvision közel fej-fej mellett halad, talán egy leheletnyi Hikvision előnnyel. 2-3. helyen végzett a Dahua. Egy paraszthajszállal végzett az Avigilon előtt a Samsung/Hanwha Techwin. Látható, hogy a Cseh Köztársaság jobban a nagy cégek fókuszában van. A felmérés mind a hat márkája megjelenik náluk, meglepő erősséggel (4. helyen) az Avigilon és szintén meglepő gyengeséggel – az Avigilon és az Uniview mögött - a Samsung/Hanwha Techwin. Ez utóbbi annak tükrében okozhat csalódást, hogy a cég regionális központja Csehországban található. A dobogó első helyén itt is a Hikvision áll, míg a második hely (meglepetés!) az Axisé. A Dahua, kicsiny különbséggel, a harmadik helyre szorult.

Nem véletlenül nagy piac Lengyelország, a hatosfogat valamennyi színével találkozhatunk, és az első három helyezett tükrözi a világranglistát. Első helyen a Hikvision, második pozíció a Dahua-é, harmadik dobogós az Axis. A Samsung/Hanwha Techwin itt negyedik helyen végzett, megelőzve az Avigilon-t és az éppen megjelenő Uniview-t.

Romániában mindösszesen 4 játékos jelenlétét regisztrálta a BitRefine M.I. „ügynöke”. Az első hely itt is a Hikvision-t illeti, a második a Dahua-t. Harmadik helyre az Axis került, míg nagyon stabil negyedikként a Samsung/Hanwha Techwin végzett.

Szlovákia a meglepetések országa. A dobogó első három helyén ugyan azok állnak, mint Lengyelországban, de a negyedik helyen (az Axistól alig elmaradva) áll az Avigilon. A Samsung/Hanwha Techwin itt is stabilan mérhető, de az Univew mögött maradt.

Szlovéniában megbolydul a dobogó, nem is keveset. Meglepő módon, dél-nyugati szomszédunknál az Axis került a dobogó első helyére, míg a Dahua a másodikra, a Hikvision harmadikként végzett. Negyedik helyen áll az Avigilon, és holtversenyben ötödik a Samsung/Hanwha Techwin és az Uniview.
Déli szomszédaink közül Szerbia és Horvátország nem jelent meg a BitRefine kutatásában. Ennek semmilyen magyarázatát nem adta a cég, de biztosan van logikus oka. A megjelenő adatok számos momentumra világítanak rá, de a tényleges forgalmi adatok rengeteg plusz információt tehetnének hozzá a felméréshez. Így egy kicsit félkarú óriás, de még így is tanulságokkal szolgál.

Szerző: Szabó László / LDSZ Kft.

Forrás:
BitRefine group
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től
Olvasta már?
RISCO ( Rokonet ) hírek az LDSZ Kft-től