A smartwatch funkció működése és előnyei a jablotron 100 és 100+ vezeték nélküli mozgásérzékelőkben

Költségtakarékosság és javított működés a JABLOTRON 100 és 100+ PIR érzékelőknél

A smartwatch funkció működése és előnyei a jablotron 100 és 100+ vezeték nélküli mozgásérzékelőkben
A JABLOTRON JA-150P és JA-150 PET vezeték nélküli PIR mozgásérzékelői a JABLOTRON 100 és 100+ rendszerek alapvető eszközei. Érzékelési tartományuk 12m/110° (alap térlátó lencsével), de érzékelési karakterisztikájuk a telepítés és a kívánt érzékelési mód ismeretében a Fresnel lencse cseréjével módosítható.

Opcionális lencse típusok: JS-7902 – függöny, JS-7904 - folyosó, JS-7910 - kisállat védett. A kisállat védettségi funkció hatékonyabbá tétele céljából a JABLOTRON JA-150P PET érzékelő esetében az alaplencse kisállat védett karakterisztikájú lencsére cserélése mellett módosításokat végeztek a digitális jelfeldolgozó algoritmusban is, melynek köszönhetően az érzékelő megbízhatóan kerüli el a téves riasztásokat akár egy 20 kg, 40 cm magasságú házikedvenc esetén is. Az érzékelő azonnali vagy késleltetett, 24 órás, speciális jelentési, vagy PG vezérlő működési módra programozható. A jogosulatlan megbontási vagy eltávolítási kísérletek jelzésére szabotázsjelző áramkört tartalmaz. Használatához a központnak tartalmaznia kell egy telepített JA-11xR rádiós modult. Az érzékelő rádiókommunikációs frekvenciája 868 MHz, rádiós hatótávolsága nyílt térben 200m. Tápellátását 2 db 1,5V/AA alkáli elem biztosítja (nem tartozék), az elemek várható élettartama 2 év – A Smartwatch funkció bekapcsolt állapotában.

És itt álljunk meg egy pillanatra!
Az elem élettartama minden vezeték nélküli rendszerben alapvető fontosságú kérdés, figyelembe véve az elemcserével járó költségeket és annak a kockázatát, ha a felhasználó figyelmen kívül hagyja a rendszer figyelmeztető jelzéseit.

A rádiós rendszerekben általánosan használt megoldás, melyet a korábbi JABLOTRON 80 eszközöknél a Jablotron is alkalmazott, a készenléti időszakok nyugalmi idővel történő megszakítása, vagyis a Jablotron esetében 5 perc vagy 1 perc nyugalmi idő beállítása az egyes készenléti időszakok között.

Ez a készenléti üzemmód úgy működött, hogy az érzékelő folyamatosan figyelte a védett területet, majd, amikor mozgást érzékelt, azonnal jelzést adott le a központi egységnek, majd a következő 5 percre nyugalmi üzemmódba lépett, és ugyanarra a mozgási jelzésre további felesleges jelzéseket nem adott. Az 5 perc nyugalmi időszak letelte után ismét készenléti üzemmódra váltott, és újra aktiválásáig ebben az üzemmódban is maradt. Az érzékelőnek ez a nyugalmi üzemmódban töltött időszaka szükség esetén 1 percre volt rövidíthető.

Az érzékelő tápellátását 1 db BAT-3V6-AA-LS típusú, SAFT gyártmányú 3.6V-os AA méretű, 1.4 Ah kapacitású lítium elem biztosította. Az elem várható élettartama ezzel a módszerrel kb. 3 évre volt kitolható, az 5 perc nyugalmi időszak használatával. A JA-100 rendszerben működő JA-18x típusú eszközök még mind ezt a módszert használják.

Volt azonban ennek az eljárásnak két nagy hibája, nevezetesen, hogy az egyszer nyugalmi állapotba billentett érzékelő 5 percig ténylegesen nem érzékelte a behatoló jelenlétét, továbbá, hogy a riasztás hitelesítése nem volt lehetséges egyetlen érzékelő többszöri aktiválása által, ezért egy védett területet mindig legalább két érzékelővel kellett lefedni a megbízható riasztás hitelesítéshez.

A JABLOTRON 100 és 100+ rendszerekben azután a fejlesztők ezt a problémát átgondolva új módszerrel álltak elő, melyet Smartwatch üzemmódnak neveztek el.

A Smartwatch üzemmódban az érzékelő paraméterei a védett terület állandó felügyeletére vannak optimalizálva, egy érzékelő használatával is lehetséges a riasztási jelzés hitelesítése. Amikor az érzékelő folyamatos mozgást érzékel az érzékelési tartományán belül, 20 másodperces időközökkel három jelentést küld a központnak. Ezután egy 2 perces nyugalmi időszak következik, amikor az érzékelő a mozgást nem érzékeli és nem is továbbítja a központnak. Amennyiben az érzékelő az ezt követő 10 percben mozgást nem érzékel, visszaáll a 20 másodpercenként küldött három jelentéses üzemmódra.
Az érzékelő másik lehetséges üzemmódja a korábban is használatos egy perces szünettel működő verzió. Amikor az érzékelő mozgást érzékel, elküldi a jelentését a központnak, majd 1 percre nyugalmi állapotra kapcsol. Amikor az 1 perc letelik, az érzékelő újra aktív üzemmódra kapcsol és készen áll a mozgás érzékelésére és jelentése továbbítására a következő mozgás érzékeléséig.
Mint azt már feljebb írtuk, az érzékelők tápellátását 2 db 1,5V/AA alkáli elem biztosítja (nem tartozék), a Smartwatch üzemmód használatával az elemek várható élettartama megközelítőleg 2 év.

Vizuális beállítottságú olvasóink kedvéért az alábbi ábrával szemléltetjük a funkció működését


A lítium elemek alkáli elemre cserélésének és a Smartwatch funkció használatának köszönhetően a rendszer üzemeltetési költségei jelentősen csökkentek, míg a biztonság látványosan javult.

A módosítások közvetlen haszna forintokban kifejezve:
 • a riasztás hitelesítése egy érzékelővel is lehetséges, vagyis, ha fokozottan törekszünk a téves riasztások elkerülésére, épp most      osztottuk kettővel a szükséges érzékelők számát.
 • öt perc nyugalmi időszak helyett a leghosszabb időszak, amíg a védett terület nem áll az érzékelő közvetlen ellenőrzése alatt, két      percre csökkent
 • egy hatéves üzemelési ciklus alatt az üzemelési költségek a harmadára csökkentek. Egy érzékelőre vetítve a lítium elemek névleges      3 éves rendelkezésre állását figyelembe véve az elemcsere 6 év alatt ÁFA-val 2x1.568x1,27 = 3.980 Ft, míg ugyanez az összeg az      alkáli elemekkel, 2 év rendelkezésre állás esetén 2x3x157x1,27 = 1.200 Ft.


 • Matkó Csaba
  LDSZ JABLOTRON termékmanager

  Tagek:

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 942-2789
  Email: info@securifocus.com
  Új Techson AI-ISP technológia
  Olvasta már?
  Új Techson AI-ISP technológia