5G csatatér

Si vis pacem para bellum

5G csatatér
Eszemben sincs a nagypolitikai csatatér összes aspektusát elemzés alá venni, de mindenképpen szükséges legalább a jelenleg folyó „furcsa háború” egyes összetevőivel tisztában lennünk.

Jó eséllyel jónéhány olvasó jelentősen több ismerettel rendelkezik az eljövendő 5G technológia mibenlétének részleteiről. Valójában nehézkes összevetni az 5G előnyeit a 4G képességeivel, mert az eddig üzembe helyezett rendszerek pl. nem használták ki az eddigi marketing anyagokban és a szabványokban meglebegtetett figyelemre méltó paraméterek mindegyikét. Példának okáért a standard lehetővé tenné az akár 300 GHz tartomány használatát is, de a Koreában üzemelő rendszer „mindössze” 3.5GHz-en „ketyeg”, az amerikai (USA – Mineapolis, Chicago) tesztrendszerek 400MHz-en üzemelnek (a lehetséges 28GHz-ből), ellenben a letöltési sebességek figyelemre méltóak: Koreában 193 – 430Mbps, az USA-ban 80 – 900Mbps tartományban mozgott a mért eredmény. Ez utóbbi már karcolgatja a beígért 1Gbps-os mértéket.

Vizuálisabban megfogalmazva az 5G lehetőséget biztosít arra, hogy négyzetkilométerenként megközelítőleg 1 000 000 internetre csatlakoztatható eszközt kiszolgáljon (szemben a 4G-s kb. 100e-rel). Ez azért már nyomasztóan nagy szám. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy az előzetes felmérések szerint bő fél év múltával (2020-ban) már 20.4 Milliárd IoT eszközzel kell számolnunk, és ez a szám exponenciálisan növekedni fog az elkövetkezendő évtizedekben.


Szűkebb szakterületünkből példát merítve, erre az adatfolyamra töméntelen mennyiségű IP CCTV kamera adatfolyamát lehet továbbítani, nem is beszélve beléptető-, behatolásjelző-, tűzjelzőrendszerek, okos otthonok és egyéb épületvezérlő „smart” megoldások adatcsermelyeiről. Amikor a CCTV rendszereket említem, nem szabad elfeledni, hogy az 5G a térfigyelő rendszerek további bővülése elől is elgördíthet számos, jelenleg árdrágító hatású akadályt úgy, hogy a videotartalom-elemző megoldások (pl. arcfelismerés) számára közel valósidejűen áll rendelkezésre a szükséges adathalmaz. A lehetséges felhasználási alkalmazások sora még hosszasan folytatható, külön kiemelve az Okos Városok, autonóm drónok és önvezető autók témaköreit. Talán nem lényegtelen mellékhatás, hogy (egy ideális világban) az 5G kezelhetné a felhő alapú megoldások adatbiztonságot érintő aggályokat, hiszen nem egy megfoghatatlan „felhőbe” kerülnek adataink, hanem maradnak egy jól meghatározott szerverállományon. Mindössze az adatok továbbítása vethet fel kérdőjeleket.

Talán az egyik legfantasztikusabb célja az 5G rendszereknek az 1-4ms-os cél-látenciaidő (a feladó és a fogadó között ennyi idő alatt jutna el az információ). Ez már a szinte azonnal kategóriájába tartozik. Egy ilyen látenciaidőre építve nem lehetetlen, hogy egy sebész - a már korunkban is elérhető technológiákkal – távolról végezzen el egy műtétet: „sajátkezűleg”. Tény viszont, hogy a jelenlegi tesztrendszerek esetében 8ms-nál jobb eredményt még nem értek el.

Az 5G egyik legnagyobb jelenlegi (a frekvenciatartományból adódó) hátránya a csökkenő lefedettség, azaz a cellák mérete. A 4G-s tornyok átalakíthatók 5G kiszolgálására, de önmagukban kevesek. Így mikor átjátszók fognak megjelenni a városok közterületein, egyes tervek szerint a közterületi lámpatestekre telepítve. Ez már az EU illetékes helyein is kiverte a biztosítékot és erősödnek a technológia egészségre gyakorolt hatásának kivizsgálását.



Most, néhány szóban térjünk rá a bevezetőben felvetett gondolatra. Az egész egy általánosiskolai matematika feladat. Irdatlan méretben növekedő adatforgalom + kritikus rendszerek (biztonságtechnika, forgalomirányítás, közművek, stb.) erőteljesebb megjelenése a mobilhálózatokon (értsd: „csak úgy” a levegőben) + szűkülő (értsd: pontosabb célzást lehetővé tevő) cellák = hihetetlen mértékben megnövekedett biztonsági kockázat. Az 5G nem csak azt teszi lehetővé, hogy egy hacker csoport egy ország áramellátását fektesse földre, vagy egy főváros tömegközlekedését bénítsa meg, de sebészi pontosságú műveletek végrehajtása (pl. egy kormányzati negyed, de akár egyetlen objektum kommunikációjának blokkolása) sem elképzelhetetlen. Ehhez még hozzá jön, hogy az 5G technológia 5 vezéralakja (Huawei, ZTE, Nokia, Samsung, Ericsson) közül kettő az USA-val nem kifejezetten szövetségesi viszonyban álló Kínából származik. S igen, az egyértelmű piacvezető (jelenleg) a Huawei. Mindezek tükrében egy lehetséges választ kaphatunk az elmúlt napok-hetek számos meglepetést okozó „adok-kapok”-jára.

Szerző: OVSZ
Forrás:
qorvo.com
Biometrics Update
itu.int

Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Ismerd meg a CompMarket-et és fedezd fel velünk az Uniview termékeit!
Olvasta már?
Ismerd meg a CompMarket-et és fedezd fel velünk az Uniview termékeit!