Egy IP CCTV kamera telepítésének nehézségei

Kényelmetlen, egyszerűbb, ja-így-könnyű

Egy IP CCTV kamera telepítésének nehézségei
Most mindenki alaposan gondolkozzon el és csak az tegye fel a kezét, aki szereti, ha egy (IP) CCTV kamera folyamatosan kihívások elé állítja telepítés során! Természetesen a „kihívás” szó, mindenkiben más képet / gondolatot szül, ennek megfelelően, nem tekinthető SI mértékegységnek.

Példának okáért, sokaknak problémát okoz az ActiveX kérdésköre. Pontosítok, ez mindenkinek problémás kérdés. Logikusan nem a mindennapi felhasználás során, hanem az alcímben meglebegtetett „installálás” folyamán. Amennyiben egy notebookot használunk a „létra tetején” (tudom, nem túl életszerű), akkor is kellemetlenséget okoz, mert ahány gyártó (esetenként kamera), annyi ActiveX. Igen, 2019-ben még mindig elengedhetetlen a világ „kedvenc” böngészője, mikor IP CCTV kamerát telepítünk. Ha ún. „tesztert” használunk – tesztere válogatja – talán könnyeb a helyzetünk, de nem minden esetben.

Ellenben, itt egy kicsit előre rohantam, de legyen ez a gondolati átvezetés: ha van standard (szervíz) video-kimenet a kamerán az Ethernet csatlakozó mellett, már könnyebb dolgunk van.

A külső, ami megfog
A telepítés nehézségeinek szoftveres kérdéseinek boncolgatása egy későbbi cikk témája lesz. Itt és most az IP CCTV kamerák – mondjuk így – mechanikai kialakításának telepítést hátráltató és felpörgető főbb elemeit venném sorra.

Amerikából jött piackutatás
Nem kívánom titkolni, a témát egy színes, szélesvásznú IP CCTV szakmai portál kutatása „indukálta”. Ők ott, a távoli Amerikában (USA) megkérdezték a telepítőket, hogy mi segíti és mi hátráltatja egy IP video-megfigyelő kamera telepítését.

Ők - vélhetően az amerikai telepítők, bár a portál globálisan nagy (el)ismertségnek örvend – hátrányként jelölték meg: a túlzott „dimenziókkal” rendelkező kábelkorbácsokat; a nem szabványos felrögzítési megoldásokat; a nehézkes pozícionálást (egyenetlen gömbcsuklómozgás); és a fókusz/zoom manuális beállítását.

Ellenben, a fentiekkel együtt „rezegve”, előnyként értékelték: az eltávolítható kábelkorbácsot (beépített csatlakozókat); a kamera mellé csomagolt, standard furatokkal rendelkező konzol/ültető/kötődoboz meglétét; a távvezérelhető fókusz/zoom beállítás lehetőségét; könnyedén meghúzható és kioldható alkatrészek (csavarok, esetleg optika) mellékelését; a furat sablonok meglétét; standard video-kimenet biztosítását.

Itt pedig a magyar szál
Kíváncsi lettem, hogy a magyar piacon mi a helyzet. A magyar telepítők számára milyen zavar faktort jelentenek az amerikai kollégák által felvetett „visszásságok”. Egy nem reprezentatív „kutatásra” adtam megbízást, melyet a világ egyik kedvenc közösségi portálján végeztek el. Az eredmény részben érthető, részben meglepő, de ismétlem: a kutatás nem volt reprezentatív.


A magyar telepítőknél első helyre került a kamera mellé csomagolt - avagy megrendelhető, az adott kamerával kompatibilis - konzol/ültető/szerelődoboz hiányának problémaköre. Második helyre szorult a kamerapozícionálás – gömbcsuklók okozta – nehézsége. Harmadik helyen végzett (leheletnyivel lemaradva) a kábelkorbács okozta nehézség. A 4. helyre került „egyéb” opcióban főként kábelkorbács - ültető/szerelődoboz különböző hiátus mixeit vetették fel a válaszadók. Leginkább azt, amikor a standard, a kamerával elméletileg kompatibilis kötődobozba/aljzatba nem fér el a kábelkorbács. Még az „egyéb” kategóriát is alámúlta a kézi fókusz/zoom beállítás kérdésköre. Készséggel hiszek a Tisztelt Telepítő Kollégáknak, de azt azért el kell ismerni, hogy egy 4-5-8 MP-es kamera optikájának kézi beállítása okozhat izzasztó perceket, különösen egy magasabb létra tetején.

Ergonómia, ergonómia, Te csodás!
Persze, az ergonómia helyett az anyagi megfontolások játszhatnak abban közre, mikor egy kamera mellől kimarad a kötődoboz. Érthető, hiszen mindenki ott próbál meg marketing/kereskedelmi előnyt elérni, ahol tud. Ezért vannak az ún. „belépő” kategóriát reprezentáló termékek, s vannak azok, akik esetleg némi felár ellenében (néha azonos árszinten) kínálnak olyan eszközöket, melyeknél nem szükséges azon merengeni, hogy mit is tegyek alá. Néha, már eleve kötődobozra építve érkezik a kamera – adott esetben kivezetett csatlakozófelületekkel.


Mindemellett, ma már elérhetők olyan termékek is, melyek esetén a gyártó erősebb figyelmet szentelt a telepítői érdekeknek és úgy alakította a ki a kábelvezetést, hogy az eleve rejtett legyen, így adott esetben a kötődoboz is elhagyható.


A magam részéről még hozzá tenném, hogy számos olyan apróság létezik, ami megkönnyíti a telepítő életét. Ilyen pl. egy dome kamera esetében, hogy nem egy biztosítókábelen (ha egyáltalán) „fityeg” a búra a telepítés során, hanem „zsanéros” megoldással mintegy ablak/ajtó nyitható a félgömb.


Ami a kamerák irányba pozicionálását illeti, az USA-ban leginkább az a vád merült fel, hogy nehézkesen és/vagy nem kellő mértékben lehet elforgatni a gömbcsuklókat és egyéb beforgató megoldásokat. Ez a telepítési idő megnövekedésén túl azt is okozhatja, hogy egy adott kamera nem alkalmas pl. plafonra/falra történő telepítéshez (egy adott projekt esetén). Őszintén, ez sokszor „lutri”. Érdemes a kiválasztott kamera paramétereit tüzetesen megvizsgálni, lehetőség szerint a reménybeli eszközt előzetesen kipróbálni.


Tudom én is, hogy a motoros pozícionálás a nyerő, de az is biztos, hogy ez már tényleg erősen megnyomhatja az adott termék árát. Pedig, ha egy kicsit számolunk és a telepítés költségeibe azt is belekalkuláljuk, hogy mennyi időt visz el a mechanikus pozícióra állítás, talán már nem is lenne olyan nagy a különbség egy hagyományos (gömbcsuklós) és egy motoros pozícionálóval rendelkező kamera ára között. A későbbi szervizelésekről és áthelyezésekről már nem is beszélve.

Viszont, ha már a „motoros témánál” tartunk, hadd korteskedjek egy keveset a motoros fókusz/zoom optikák mellett. A fentebb már említett telepítési idő rövidülése mellett hadd emeljem ki, hogy a készülék alkalmazása is jelentősen egyszerűbb lehet, továbbá adott kamerák így már képesek folyamatosan éles, részletgazdag képet közvetíteni, nem zavarja őket olyan „apróság”, mint egy D/N váltás. Most felejtsük is el, hogy létezik P-Iris funkció is a világon. A lényeg a funkcionális kényelem és a gyorsabb (így olcsóbb) telepítés.



Összefoglalva
Biztos vagyok benne, hogy nem tártuk fel az össze, a telepítők által tapasztalt mechanikai forrású problémákat, melyekkel IP CCTV kamerák telepítése során találkoztak. Mindössze két, közel sem reprezentatív felmérés kapcsán osztottam meg a kedves olvasóval néhány szubjektív meglátásomat.

Szerző: Szabó László – LDSZ KFT

Források:
Milesight Technologies
IDE kattintva
IDE kattintva
Tagek:

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
QuadroSense – a Zmax védjegyoltalommal ellátott márkaneve
Olvasta már?
QuadroSense – a Zmax védjegyoltalommal ellátott márkaneve