A GeoVision kamera, amely mindent lát


A GeoVision kamera, amely mindent lát
2018 júliusában találkozhattunk először a GV VR360 kamerával. Azzal a modellel, amely szolidan elhalványítja a vagyonvédelem és szórakoztatás közötti határokat. A téma még egy évvel később sem veszített aktualitásából, ezért most lelkivilágának mélyére ásunk.

A videómegfigyelés újabb szintje

A biztonságtechnika, azon belül a videó megfigyelés és videós közvetítés egy új területére kalauzolnak el bennünket a Virtual Reality-t testközelbe hozó kamerák. „Hagyományos” kamerákkal a tér csupán kis szeletét monitorozhatjuk, persze mindegyik kialakításnak megvan a maga felhasználási területe. Ezektől eltérő módon a Fisheye technológia már a tér jelentőseb részét teszi megfigyelhetővé a maga maximális 180°-os látószögével. Ezen a tulajdonságon csavar egyet a GeoVison VR360 kamerája. Amely esetében a komoly hardveres fejlesztést, hasonlóan komoly szoftverezés is erősíti. Az eszközben két 180°-os Fisheye kamerát fordítottak egymásnak háttal. Az alkotott képet youtube streamként vagy GV-Eye alkalmazáson keresztül (VR módban) nézve teljes mértékben folytonosnak látjuk, mivel a két kamera képének összeolvasztását a szoftver hajtja végre. VR szemüveggel kombinálva teljes élményt nyújt felhasználójának. Ezen a ponton tehetjük fel a következő kérdést:

Hol tudjuk kihasználni a GV VR360-ban rejlő lehetőségeket?

Ez egy olyan fejlesztés, amelynek előnyeit a biztonságtechnikai iparág mellett a szórakoztató ipar képviselői is élvezhetik. Elsősorban biztonságtechnikai felhasználásra tervezték, ezért kezdjük ezzel. Egy kamerapontból megfigyelhetővé válnak a kis és közepes raktárak, terek. IP67-es védettségi szintje és IK10-es (vandálbiztos) besorolása alkalmassá teszi köztereken való felhasználásra. A megfigyelést végző személy egy képmezőben látja a teljes területet holtterek nélkül. Infra megvilágítása maximálisan 10 méteres sugarú körben lát, ezáltal a megfigyelt terület mérete valamelyest behatárolt. Más megvilágításba helyezve GV VR360-at, újabb lehetőségek tárulnak elénk a szórakoztatóiparban. Az Youtube-on történő élő közvetítést egyre több vállalkozás, cég használja ki. Gondoljunk csak bele:

 • szállodába,
 • múzeumba,
 • sokak elől elzárt, védett területekre,
 • fesztiválokra,
 • állatkertbe,
 • vadasparkokba


 • telepítve újfajta élményt nyújthatunk a téma iránt érdeklődőknek (akár fizetős szolgáltatásként is). Manapság, amikor a Youtuberek világát éljük, hatalmas pluszra tehet szert az a tartalomgyártó, aki újdonsággal tudja meglepni közönségét, ezzel a technológiával bejelentkezve szó szerint maga mellé ültetheti a nézőt.


  Beszéljenek a számok és adatok

  A nagy látószögért az 1,05mm-es Fisheye lencsék felelnek, kameránként 4,0MP-es felbontással képes a felvételek készítésére. Beépített microSD kártyája szavatolja a rögzítés folytonosságát a célhardver leállása, üzemszünete esetén. Amely helyreállítását követően a VMS szerver szoftver a kamera microSD kártyáján tárolt felvételeket automatikusan átmenti a PC-re, így kiküszöböltük a felvételek elvesztését. Sötétben 0,05 LUX szükséges a színes videó felvétel és 0,04 Lux a fekete-fehér videó felvétel előállításához, 0 Lux mellett kapcsolja be 4 db IR LED-jét, amelyek 10 m-es sugarú körben világítják meg a területet. H.265-ös tömörítésének köszönhetően megvalósul a felvételek gazdaságosabb tárolása, igény esetén válthatunk H.264-es tömörítésre is. Zord körülmények elviselésére tervezték, ezért nem jelent problémát sem a -30°C-os, sem a +50°C-os hőmérséklet.

  Egy kis érdekesség: Egyszerűen, bárhol

  Megtáplálása 12V-tal vagy PoE-n keresztül történhet. Ezért könnyedén alkalmazhatjuk sziget üzemű rendszer részeként. 100W-os napelemes rendszerrel (megfelelő benapozás mellett!) kiváló lehet vadkamerának vagy olyan terek megfigyelésére, ahol nincs lehetőség a vezetékezés kialakítására.

  Azt nem állítjuk, hogy a jövőben minden közterülten, vadasparkban, objektumban ilyen kamerákkal találkozhatunk. Ám, ahol a helyi adottságok, igények és finanszírozás egy nevezőn vannak, ott igenis ki kell használni azt a pluszt, amelyet egy ilyen kamera nyújt felhasználóinak!

  Tagek:

  Hirdetés
  hírdetés
  SecuriFocus

  A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
  www.securifocus.com

  SecuriForum

  A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
  www.securiforum.com

  Elérhetőség

  SecuriFocus Kft.
  1118 Budapest
  Nagyszeben u. 24/A
  Tel: (30) 515-3500
  Email: info@securifocus.com
  Az elektromos kerítések európai piacvezetője Budapesten nyitott irodát
  Olvasta már?
  Az elektromos kerítések európai piacvezetője Budapesten nyitott irodát